Vondra je na policii. Vysvětluje sledování Nečasové

30.07.2013 17:05

Bývalý ministr obrany Alexandr Vondra z ODS vypovídá na policii v kauze Nagyová a zneužití Vojenského zpravodajství. Vondra byl v době, kdy Nagyová údajně nechala sledovat některé lidi, ministrem obrany. Bezpečnostní analytik však pro ČT uvedl, že se domnívá, že Vondra neměl jak zjistit, že se to děje.

Vondra je na policii. Vysvětluje sledování Nečasové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Bývalý ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) vypovídá na policii v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase. Informuje o tom Česká televize na svém webu. Vondra byl v době zneužití Vojenského zpravodajství ministrem obrany.

Nagyová měla Nečasovou nechat sledovat v době od října do listopadu 2012. Sledování bylo podle obvinění nezákonné, protože se uskutečnilo bez vědomí a souhlasu Vondry jako ministra. V této souvislosti jsou také stíháni tehdejší šéf zpravodajství Ondrej Páleník, jeho nástupce Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek.

ČT připomíná, že Nagyové je připisováno ještě jedno sledování, a to opět pomocí Vojenského zpravodajství, kdy údajně nechala sledovat také dva zaměstnance Úřadu vlády. Tehdy už byl ministrem Vlastimil Picek. Ten na policii vypovídal v pondělí a při odchodu novinářům řekl,  že s kauzou neměl nic společného. Údajné pochybení zpravodajců musí podle něj zhodnotit soud.

Vondra neměl nástroje, jak pochybení odhalit

ČT pozvala k rozhovoru bezpečnostního analytika a spolupracovníka České pozice Jana Schneidera. Podle něj jde odpovědnost v kauze sledování jednoznačně za zpravodajskou službou. "Paní Nagyová nebyla v postavení, kterého mohla zneužít, ona byla mimo zákonem stanovený systém komunikace mezi zpravodajskou službou a vládou," vysvětlil. Nebylo tedy možné jí adresovat výstupy činnosti zpravodajské služby, a pakliže tak někdo učinil, muselo mu být podle Schneidera jasné, že je to mimo rámec zákona. ČT na svém webu také uvádí, že Schneider poukázal na skutečnost, že zpravodajská služba musí umět pracovat diskrétně - a pokud prý nebyl ministr Vondra o sledování informován, neměl nástroje, jak tento "lidský lapsus" odhalit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …