Vražda národa? Příští rok přijde rozvrat a bída, varuje advokátka Samková. Viník: Prý Pospíšil

26.08.2013 4:44

JINÝMA OČIMA Advokátka Klára Samková varuje před novým občanským zákoníkem, který začne platit od nového roku. Právní úprava, jež zásadně zasáhne do života lidí, je dílem exministra Jiřího Pospíšila. Samková tvrdí, že vinou nového zákoníku dojde k zahlcení soudů, zmatku a k ekonomickým škodám, které uvrhnou Česko do chaosu a sociálních problémů. „Občanský zákoník je vražda národa,“ uvedla Samková doslova pro ParlamentníListy.cz.

Vražda národa? Příští rok přijde rozvrat a bída, varuje advokátka Samková. Viník: Prý Pospíšil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Pronájmy, insolvence, obchodní spory, rozvody, rodinné spory, sousedské vztahy, kupní smlouvy, spoluvlastnictví nemovitostí, dědictví a ještě mnohem více oblastí každodenních právních úkonů bude od 1. ledna příštího roku fungovat podle zcela nového občanského zákoníku, který nahradí starý, mnohokrát novelizovaný.

Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil považuje rozsáhlý soubor norem za své dítě, na které je hrdý, a dokonce rozdával výtisky  zákoníku se svým podpisem. Advokátka Klára Samková však tvrdí, že tím, že v zásadě všechny úkony soukromého práva budou činěny podle zcela nových pravidel, dojde ke zmatku a zahlcení soudů.

„Občanský zákoník je vražda národa. Nikdo nebude vědět, co vlastně může a co nemůže. Dalších dvacet let se bude dělat judikatura k tomu, co se může a co se nemůže,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz advokátka, někdejší poslankyně posledního československého Federálního shromáždění a členka TOP 09.

Vražda národa? Politici to prý udělali schválně

„Dostaneme se do situace, kdy člověk s neprávnickým vzděláním se v tom nebude mít šanci vyznat. Myslím, že to Pospíšil udělal schválně. Lidé, kteří si nejsou jisti svými právy a povinnostmi, se snaží svými vlastními prostředky zjistit, jakým způsobem se mají chovat a nemají čas se dívat mocipánům pod prsty. Bude absolutní chaos, který se odrazí i v nárůstu sporné agendy, tedy dojde k zahlcení soudů. Jsem skutečně přesvědčená, že pan Pospíšil nechal přijmout občanský zákoník ku škodě celého národa,“ říká Samková s tím, že chaosem myslí i nevyjasněnou právní terminologii i novou právní úpravu vzájemných vztahů, kterou nový zákoník přinese a která se podle ní může během soudních sporů ujasňovat i pět let.

Samková upozorňuje, že si je vědoma toho, že dosud platný „komunistický“ občanský zákoník měl být upraven. Není si však jista, že je pro to správná doba zrovna teď.

Jako příklad oblasti, které se údajné nadcházející přetížení již tak přetížených soudů může obzvláště palčivě dotknout, uvádí zkušená advokátka vztahy mezi obchodními společnostmi: Soudy mohou podle Samkové řešit insolvence, případně záležitosti dluhů a pohledávek mezi společnostmi tak pomalu, že účastníci sporu mohou častěji sahat i k tvrdším prostředkům, než je soudní řízení.



„Čekejme značný nárůst násilné kriminality způsobené mafiánskými metodami vymáhání tu ochrany, tu naopak neoprávněných nároků. Jestliže někdo bude vědět, že se nedomůže práva na základě soudního rozhodnutí, tak začne ty věci řešit svépomocně, a to ve formě násilné trestné činnosti, která podle jejich názorů ten problém vyřeší. A smutné je, že ono ho to částečně vyřeší. Jen za tím občas zůstanou nějaké zlámané ručičky, nožičky, občas nějaká mrtvolka,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Klára Samková.



Zabrždění ekonomiky, pozdě vyplacené důchody. Klidně budu volit komunisty

Samková v této oblasti zmiňuje i to, že spolu s občanským zákoníkem vstupuje v platnost i nový zákon o korporacích, který stanovuje, že obchodní společnosti již dále své vztahy nebudou uspořádávat podle obchodního, ale občanského zákoníku. I to podle ní přispěje k tomu, že firmy budou u přehlcených soudů obtížněji řešit právě třeba pohledávky, které je budou uvrhovat do druhotné platební neschopnosti.

„Podle mého názoru se nejedná o nic jiného než o právní zabrždění ekonomiky,“ obává se Samková a prorokuje závažné následky: patnácti až dvacetiprocentní nezaměstnanost a zvýšení rizika sociálních nepokojů. V prognóze, co by během příštího roku mohly právní nestabilita a zmíněné „zabrždění ekonomiky“ přinést České republice, se nebojí silných odhadů.

Naše země podle ní bude na konci roku 2014 „v ekonomické recesi, bude mít tak patnáctiprocentní nezaměstnanost, která bude stoupající tendence, budou končit veškeré investiční pobídky, bude zde snaha o zprivatizování zbytku státního majetku. V roce 2014 ty dopady nebudou ještě tak drastické, protože na kontech státních podniků jsou stále ještě finanční prostředky, kterými je možné ty díry zalepovat. Nicméně se začínají zpožďovat důchodové platby, dávky v hmotné nouzi a podpory v nezaměstnanosti“.

Proto doktorka Samková ParlamentnímListům.cz  sdělila, že ve volbách podpoří tu politickou stranu, která slíbí odsunutí platnosti občanského zákoníku na jakýkoliv jiný termín. „Pokud bude takováto politická strana, já ji budu volit. Protože já to považuji za prvořadé ohrožení této země. I kdyby to byla komunistická strana,“ uvedla advokátka, která se nezdráhá naznačit, že problémy s občanským zákoníkem, na které ona podle svých slov již dlouho upozorňuje, nakonec politické reprezentaci poslouží k jejímu prospěchu.

Chtějí rozkrást, co ještě zbylo, varuje Samková

„Jestliže občanský zákoník přinese chaos a politickou nestabilitu, tak ji pravděpodobně nebudou muset řešit ty subjekty, které to zavinily. Navíc to je ještě daleko. I pro případ, že by bývala byla ODS zůstala u moci, bylo by to pro ni zachování moci a její posilnění vznikem chaosu... A následky budeme řešit za čtyři roky, za pět let, za deset let... Anebo ať si to vyžere někdo jiný,“ obvinila rázně v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz advokátka politiky. A pokračovala:
„Oni to udělali, aby zůstali u moci co nejdéle. Třeba i několik let. Církevní restituce už máme, tak ještě ten Temelín, něco málo zbývá ze zdravotnictví... Když se trošku pohne kostrou, tak je to za pět let už všechno vymydlené – rozuměj - doprivatizované. A nezbude nic! A tohle je další krok k tomu, aby bylo získáno těch několik dalších let, aby na to ten čas byl.“

Pakliže se černé scénáře účinku občanského zákoníku potvrdí, může být drobným vylepšením, jak by bylo možno alespoň v občanskoprávních oblastech této situaci čelit, alespoň zrušení monopolu advokátů a dovolení poskytování právních služeb i neadvokátům, kteří zajistí, že občané, jež nemají přístup k drahým advokátům a přitom je pro vypořádání se s právním zmatkem budou potřebovat, se dočkají pomoci alespoň od jakýchsi právních konzultantů. „Jestliže se najdou lidé, kteří budou schopni pomoci obyčejným lidem v rozsahu deseti paragrafů, které je zajímají, trápí a bolí, například v oblasti rodinného práva, v oblasti osobních bankrotů atd., nechť to činí. Jestliže občan nebo podnik usoudí, že je mu potřeba širší kvalifikované rady, tak ať si zvolí advokáta,“ uzavřela Klára Samková.

Doktorka Samková dále dodává: (nekráceno a neupraveno)

V roce 1990 ústavně-právní výbor Federálního shromáždění došel k názoru, že diskontinuita práva není možná. Proto ústy prvního předsedy Ústavního soudu, Zdeňka Kesslera, doporučil jít cestou rozsáhlých novel. Zdaleka ne všem se to líbilo, ale ukázalo se, že to bylo menší zlo než úplný legislativní převrat, ke kterému dochází nyní. Podívejme se na zákon o obchodních korporacích, který také začíná platit s občanským zákoníkem, ale kterého si nikdo příliš nevšímá. Podle nové právní úpravy se u společnosti s ručením omezeným snižuje základní kapitál na 1 Kč z dosavadních 200 000 Kč. Předmětem vkladu může být kromě kapitálu také provedení práce nebo poskytnutí služby. U veřejné obchodní společnosti nemusí společník (v. o. s.) nebo komplementář (k. s.) splňovat všeobecné podmínky pro provozování živnosti, ani nemá povinnost jednat s péčí řádného hospodáře. Jinými slovy to znamená, že se otevřela doširoka vrata podvodům páchaným společnostmi.

Kdo si hraje, nezlobí

Proč k zásadním legislativním změnám dochází nyní? Prvoplánově je už vše rozkradeno, na evropské fondy si Brusel už došlápnul a není možno spoléhat na to, že z nich bude možno vyplundrovat nějaké další peníze. Je tedy nutno hledat další možnosti, jak se bezpečně napojit na penězovod ze státního rozpočtu. Zatímco se národ – jehož naprostá většina má zájem na dodržování práva a zákonů a chce je dodržovat – bude snažit zjistit, podle jakých pravidel a jak má vlastně žít, pomocí korunových korporací bude možno dosáhnout kýžených efektů. Nidko z „obyčejných“ lidí nebude mít sílu na to, aby mocenským a ekonomickým manipulacím čelil. Tím bude rozkradení této země dovršeno. Ti, kteří se pokusí rozkrádání státního a obecních rozpočtů čelit, budou v prvním období postižení účelovým trestním stíháním, v druhém období ponecháni svému osudu, protože prostředky již budou na bezpečných soukromých kontech.

Je pozoruhodné, že legislativní rabování, které se poprvé v celé své kráse ukázalo na příkladu fotovoltaiky, volně pokračuje daňovými výhodami pro korporace, skrytými v „prováděcích“ právních normách, které mají nyní projít Senátem na umožnění realizace občanského zákoníku, zcela uniká pozornosti jak médií, tak i nových politických subjektů. Je nejvyšší čas si připustit, že krást pomocí zákonů je stejně efektivní, jako krást pomocí kriminality. Nový občanský zákoník k rabovacím nájezdům, které Země Koruny české v takovém rozsahu nezažily nejméně od doby vpádu tatarské hordy, umetá cestičku. Je otázka, zda zde ještě je síla, která může účinnost tohoto trojského koně zastavit, nebo zda nás už čeká jen úprk z vyhořelé a dobyté Tróje...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …