Všechny vás rozsekám, vyhrožoval lidem šílenec s mačetou. A policie? Hanba mluvit

15.03.2012 13:22

Jihočeská, respektive prachatická policie má asi dost veliký průšvih. Už ho řeší i krajský policejní rada Radomír Heřman. Jeho podřízení totiž odmítli přijet k případu, kdy agresivní muž v Husinci chtěl mačetou napadnout správcovou azylového domu. Prý kdyby měli kvůli kdejaké „hysterické ženské“ vyjíždět, nedělali by nic jiného. Záznam z tísňové linky 158 však zveřejnit odmítli.

Všechny vás rozsekám, vyhrožoval lidem šílenec s mačetou. A policie? Hanba mluvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté při silniční kontrole

Incident se stal v úterý večer v Husinci. K azylovému domu, který jako jediný funguje pro kompletní rodiny s dětmi, kde vládne pevný režim a všichni dospělí musejí pracovat, přišel muž, údajně bývalý policista, který vykřikoval, že mu „cikáni ukradli slepice“. Řval, že si to jde vyřídit a rozseká je všechny.

Zasáhla až správcová

Když správcová objektu otevřela, vrhal se na ni muž s mačetou a jal se jít dovnitř. Tomu naštěstí zabránila jak správcová, tak i partnerka agresivního muže. Partner správcové, který pracuje jako strážník, když slyšel křik ode dveří, vyběhl ven a jen díky jeho velké postavě se podařilo šílence s mačetou odehnat. Mezitím správcová volala na linku 158.

„Řekli jí, ať se pokusí to vyřešit, a kdyby nevyřešila, ať znovu zavolá. Ano, byla v šoku, křičela do telefonu, bála se. Kdo by ne, když na ní šel s mačetou. My jsme tu za devět let neměli jediný přestupek, všichni naši lidé, na rozdíl od lidí z obce, chodí do práce, a je to velmi pevný režim. Je to už třetí vážný incident, kdy se ho policie pokusila zamést pod koberec. Kdybych nevolala sama na policii a kdyby nebylo médií, vykašlali by se na to,“ řekla pro ParlamentníListy.cz ředitelka azylového domu Eva Dvořáková.

Sprcha přišla i od policie

Až ona, když zavolala na policii a rázně se ptala, proč policisté nevyjeli na žádost o pomoc, dostala docela velkou sprchu. “Řekl mi operační důstojník, že čekal, že ta ženská ještě zavolá, když to nezvládne. Vůbec toho člověka nenapadlo, že jí ten blázen s mačetou mohl taky zabít? A pak dodal, že kdyby měli kvůli kdejaké hysterické ženské vyjíždět, nedělali by nic jiného. Tohle je policie, která má chránit lidi a pomáhat? Je lhostejno, jestli jde o lidi z azylového domu, nebo odkudkoli. Je to vrchol a opravdu podám stížnost,“ řekla Dvořáková, jejíž azylový dům patří k nejlepším nejen v Česku, ale i v Evropě.

Policisté případ původně vyšetřovali jako přestupek. Až po té, co se o případ začala zajímat média, otočili.

„Případ byl kvalifikován jako podezření z trestného činu násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Nyní budeme vyslýchat zúčastněné osoby a svědky,“ potvrdila mluvčí krajské policie Lenka Holická.

O případ se zajímá i krajský policejní rada (ředitel) Radomír Heřman. Ten chce vědět, jak to bylo a proč jeho podřízení na místo nevyjeli.

„Dostal jsem informace o incidentu s pochybnostmi, že postup policie nebyl správný. Tím se nyní zabývám a prověřím jej,“ slíbil Heřman.

Ředitelka azylového domu Eva Dvořáková doufá, že ředitel vše prověří. Je odhodlána podat stížnost i na Generální inspekci bezpečnostních složek.

„Je to vrchol, protože to není poprvé. Nevím, jestli je to z laxnosti, lenosti policie, nebo jestli nemají peníze na benzín, Ale proč si tedy z daní lidé platí tu policii, když je pak nechá ve štychu. Vezměme si případ manželů Malhockých, které brutálně zavraždil jejich syn. Také prosili o pomoc. A policisté de facto začali konat, až když je našli mrtvé. To se vždy musí stát tragédie, aby policie někam vyjela?“ dodala Dvořáková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…