Vydávání pozemků církvím je v plném proudu. Možná dojde i na známý pražský stadion

27.07.2013 8:17

Církve už v rámci restitucí požádaly o 10 tisíc pozemků. Vyplývá to ze seznamu, který zveřejnil Státní pozemkový úřad (SPÚ) na webových stránkách. Církevní žádosti o majetek mohou pokračovat do konce letošního roku. Vydávání majetku už od června běží.

Vydávání pozemků církvím je v plném proudu. Možná dojde i na známý pražský stadion
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti církevním restitucím na Václavském náměstí

Podle deníku Právo podávají zatím nejvíc žádostí řády a kongregace. Například benediktini z pražského Břevnova požádali o pozemky, na kterých leží plochodrážní stadion na Markétě. Jak deník uvádí, šance benediktinů na zisk pozemku jsou malé. Podle zákona o majetkovém vyrovnání nelze tam, kde bylo postaveno hřiště, majetek vydat.

Celkově benediktini v celé České republice požádali o vrácení 910 pozemků. Podle šéfa SPÚ Petra Šťovíčka ale seznam neznamená výpis toho, co stát církvím vrátí. Vypovídá  jen o tom, o co církve v rámci restituce žádají. Připomněl, že na to, co se během let dostalo do rukou soukromníkům, obcím, armádě, krajům nebo přírodním parkům, nemají církve nárok.

Dohody budou přibývat

"Brzo na internetových stránkách přibude další seznam, ve kterém se už budou zveřejňovat údaje o skutečně uzavřených dohodách o vydání nemovitostí," uvedl Šťovíček.

Církve už první pozemky zpět získaly. Jako první byl rytířskému řádu křižovníků s červenou hvězdou vydán pozemek na Příbramsku. Další dva pozemky na Mostecku získala na konci června také Náboženská matice. Jak informuje deník, blízko je také k uzavření dohod mezi pozemkovým úřadem a církvemi na Zlínsku.

Celkem bude církvím podle odhadů vydáno asi 30 tisíc hektarů zemědělské půdy a až 142 tisíc hektarů lesních pozemků. Restituce se vztahují také na zhruba 900 staveb a 120 bytových domů, tři kláštery, stejný počet zámků a několik stovek rybníků.

Stát by měl církvím vrátit majetek v hodnotě asi 75 miliard. Za majetek, který nelze vydat, pak následujících 30 let bude splácet celkem 59 miliard, které s inflací mohou narůst až na 96 miliard korun. Kromě toho bude stát po dobu dalších 17 let přispívat na platy duchovních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…