Vyloučený ódéesák Hrdlička: Je to, jako když mě vyloučili z Pionýra. A prozradil, na koho se zaměří

09.08.2013 19:10

Vlivný podnikatel z Prahy 10 Tomáš Hrdlička byl označen za hlavního organizátora "zrady" poslanců ODS Tomáše Úlehly a Jana Floriána, a proto jej v podvečer spolu s nimi vyloučili z ODS. Podnikatel následně poskytl ParlamentnímListům.cz svůj komentář. Svou absurditou a porušováním pravidel mu prý situace připomněla jeho dětství, když jej vyloučili z Pionýra.

Vyloučený ódéesák Hrdlička: Je to, jako když mě vyloučili z Pionýra. A prozradil, na koho se zaměří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Vedení ODS vyloučilo ze strany poslance Tomáše Úlehlu, Jana Floriána a vlivného podnikatele Tomáše Hrdličku. Poslanci porušili stranickou disciplínu a nehlasovali proti Rusnokově vládě. Podnikatel Hrdlička byl obviněn, že tuto jejich rebelii zorganizoval.

O vyloučení všech tří občanských demokratů rozhodla Výkonná rada ODS. Ta má podle stanov k takovému kroku právo vedle místních sdružení. Hrdlička a Florián jsou členy ODS na Praze 10, Úlehla ve Zlíně.

O vyloučení obou poslanců se hovořilo od chvíle, kdy ve sněmovně nehlasovali proti Rusnokově vládě, ale opustili sál. Následně byli vyloučeni z poslaneckého klubu strany. Hrdlička, vlivný podnikatel z Prahy 10, o kterém se dlouhodobě spekuluje, že ovlivňuje politiky pocházející z tohoto obvodu, byl posléze obviněn, že celou akci zorganizoval.

Místopředseda strany Jiří Pospíšil ve čtvrtečních Událostech, komentářích na ČT uvedl, že by Hrdlička měl být ze strany vyloučen. V pátek pak bylo rozhodnuto, že o jejich vyloučení nebudou rozhodovat místní organizace, jak je obvyklejší, ale Výkonná rada. Návrh předložila pražská Regionální rada, jejímž jménem pak na tiskové konferenci vystoupili předseda Bohuslav Svoboda a poslankyně Jana Černochová a Lenka Kohoutová. Ti se mimo jiné pozastavili nad tím, že Hrdlička nedorazil na jednání Regionální rady, ačkoliv byl pozván.

V podvečer dostaly ParlamentníListy.cz informaci z Výkonné rady, že oba poslanci i Tomáš Hrdlička byli ze strany vyloučeni.

Hrdlička bezprostředně poté pro ParlamentníListy.cz uvedl, že pozvánka na pražskou organizaci, která měla jeho chování projednat, mu dorazila až ve čtvrtek pozdě večer, několik hodin před začátkem. Některým členům Regionální rady, kteří by jej mohli podpořit, ji prý vedení pražské ODS neposlalo pro jistotu vůbec. „Absolutně nechápu tu aroganci, navíc, když to v čase dovolených svolali na pátek odpoledne. To je důvod, proč jsem tam nebyl,“ vysvětlil.

Ještě více jej však šokují jiné věci. „Nevím, co říci na skutečnost, že se z ODS vylučuje pro rozdílnost názorů,“ poznamenává s tím, že vystoupení bývalého primátora Bohuslava Svobody je důkazem, že ve straně to takto funguje.

Úplně absurdní pak podle Hrdličky je, že byl podán návrh na vyloučení z ODS u Jany Nagyové jen proto, že vůči ní bylo vzneseno pochybné obvinění. „Je to absurdní vzhledem k tomu, že to navrhují lidé obvinění z mnohem závažnějších majetkových trestných činů,“ ujistil.

Pak ve svém vyjádření doplnil, že tato situace pro něj není nová, neboť jej již kdysi vyloučili z Pionýra. Tehdy byl prý ještě mladý a mrzelo jej to, nyní již mnohem méně.

„Je jasné, že ve stranických stanovách nemají oporu a s odvoláním, resp. soudním rozhodnutím bych uspěl,“ prohlašuje podnikatel. Nechce však nic takového dělat, neboť si je vědom, že v ODS je mnoho čestných lidí, které by tím nepodpořil, a pomáhal TOP 09. „Svoji aktivitu však upnu k věcem, o kterých jsem dnes mluvil, a lidem, kteří se zachovali takto hanebně a nedemokraticky,“ varuje. „Opět začínám svobodně politicky pracovat,“ slibuje.

Celé vyjádření Tomáše Hrdličky pro ParlamentníListy.cz:

Pozvánka na jednání Regionální rady mi přišla až včera večer. Některým členům Regionální rady ji ani neposlali, např. panu Calderovi z Prahy 4, a někteří ji měli až dnes dopoledne. Absolutně nechápu tu aroganci, navíc, když to svolali vzhledem k času dovolených na pátek odpoledne. Takže to je ten důvod, proč jsem tam nebyl. Ani nevím, co říci na skutečnost, že se z ODS vylučuje pro rozdílnost názorů (viz citace obviněného Svobody na ČT 24). Úplně absurdní je potom žádost o vyloučení Jany Nagyové z důvodu jejího obvinění, vzhledem k tomu, že to navrhují lidé obvinění z daleko závažnějších majetkových trestných činů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …