Výslech známého podnikatele: „Kde jste vzal těch šest milionů?“ „Z pokladny!“ „Tam nemohly být.“ „Byly!“ „Nebyly. Kde jste je vzal?“ Ticho. „Chci se poradit s advokátem!“

15.09.2021 4:38 | Kauza

EXKLUZIVNĚ Bylo pondělí 22. října 2018. Chladný podzim. Pražané se choulili do šál a dlouhých kabátů a teplo nacházeli především v prohřátých vozech MHD. Ne tak sestava, jež se toho dne po obědě setkala ve vazební věznici na Pankráci.

Výslech známého podnikatele: „Kde jste vzal těch šest milionů?“ „Z pokladny!“ „Tam nemohly být.“ „Byly!“ „Nebyly. Kde jste je vzal?“ Ticho. „Chci se poradit s advokátem!“
Foto: archiv redakce
Popisek: Tomáš Horáček

Anketa

Jste pro povinné očkování seniorů proti covidu-19?

26%
71%
hlasovalo: 42409 lidí
Defilé vedl obyvatel Děčína, stíhaný podnikatel Tomáš Horáček. S největší pravděpodobností dorazil v typickém mundúru tamních „obyvatel“. Proti němu seděla po víkendu možná odpočatá policistka z Odboru závažné hospodářské trestné činnosti Jana Šebková. Vedle ní kolega Lukáš Červenka. Zřejmě za Horáčkem pak advokáti. Jak vyplývá z protokolu o výslechu, který má redakce k dispozici, přítomných obhájců u úkonu bylo hned několik: Tereza Maňáková, Oldřich Nejdl, Martin Žabenský a Martin Dostál.

V poznámce policejního orgánu stojí, že před provedením procesního úkonu se obviněný Horáček radil se svým obhájcem JUDr. Terynglem. Krátce. Přesně od 13:00 do 13:15.

Pak už začala salva dotazů respektované kriminalistky Šebkové.

Meritem věci zachyceném na zhruba dvaceti hustě popsaných listech byl Horáčkův vztah k penězům. Respektive k hotovosti, s níž dotyčný manipuloval. Jak se ukázalo během výslechu, dělal to pravidelně.

Zajímavé je, a můžeme to uvést již nyní, že ačkoli si podnikatel Horáček vybavoval a pamatoval poměrně drobné sumy, které sypal z rukávu bez otálení, u vysokých cifer měl nezřídka zatmění.

Kde a komu půjčil, kdo mu dlužil, jak to bylo s výběry, jak je možné, že nesedí výběry s účetnictvím, už tak průkazně zodpovědět nedokázal.

Pojďme se nyní podrobně podívat, jakým směrem zástupci Národní centrály proti organizovanému zločinu postupovali. A dodejme, že na podnikatele Horáčka byla soudem uvalena vazba v souvislosti s kauzou zmanipulovaných zdravotnických zakázek v některých pražských nemocnicích.

Tomáš Horáček

Ještě dál v minulosti pak byl spojován se sociální demokracií, sdružením Severočeši.cz nebo hnutím ANO. Některým z kandidátů Babišovy klaky prý zajišťoval reklamu. To v tomto okamžiku není podstatné.

Horáček nejprve odpovídal na svůj vztah k firmám, k právnickým subjektům. Do protokolu uvedl, že akcie a obchodní podíly drží ve společnostech První chráněná dílna, SKY & Limited SE - evropská společnost, tato pak má dceřiné společnosti TFmedica SE, Svět zdraví SE, SEBASTIAN BAU SE, OXYO s.r.o., J a T Česká republika, J a T servisní s.r.o. a dále Apartments invest, VIP - invest, North development, Kunzov s.r.o. a konečně Green and play s.r.o.

U řady těchto firem byste mimochodem webové stránky hledaly marně.

Podnikatel Horáček vzápětí doplnil firmy, kde měl dát pokyn k jejich uvedení do likvidace. Šlo o ARM SE, Profimade s.r.o., VIPCars Česká republika s.r.o. nebo MEDICOLINE SE. Další dotaz zjišťoval, zdali v uvedených subjektech vlastní Horáček stoprocentní podíl, tedy jestli je ovládá úplně. „Ne, u TFmedica SE si nepamatuji," reaguje. „Myslím si, že tam drží akcie 50 procent SKY & Limited SE, doufám, že to není na třetiny," ubezpečoval se nahlas.

To klíčové přišlo vzápětí. Jednalo se o společnost PRVNÍ CHRÁNĚNÁ DÍLNA s.r.o., kde již bylo zahájeno insolvenční řízení na návrh dlužníka. Horáček nejprve shrnul své závazky a pohledávky. Podle protokolu působil přesvědčivě a věděl poměrně přesně, komu půjčil. Alespoň v obecné rovině.

„Uvádím, že PRVNÍ CHRÁNĚNÁ DÍLNA má v současné době provozní a jiné financování v souhrnné výši přibližně 30 milionů korun. Já tam ručím směnkou do výše svého celého majetku jakožto společník. Ta částka se skládá asi ze čtyř produktů, ale je to zhruba v této výši," podotýká Horáček na perfektně připravené dotazy kriminalistů.

Pokud odhlédneme od otázek a odpovědí, je skutečně vidět, že Šebková i Červenka přesně věděli, co sledují a kam cílí.

„Pak určitě vím, že mám závazek vůči společnosti PRVNÍ CHRÁNĚNÁ DÍLNA ve výši asi pět milionů korun. Já jsem si půjčil jako společník tuto částku v období 2015 - 2016," odhadoval Horáček. Nevěděl tedy přesně ani sumu, ani datum. Přitom se nejednalo o zanedbatelnou cifru, což jistě překvapilo i přítomné u výslechu. Horáček podotkl, že veškeré tyto věci eviduje ekonomka Gabriela K.

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí
Policie chtěla následně vědět, jakým způsobem Horáček peníze vybral. Šlo o zmíněných pět milionů. „Nejsem schopen na to odpovědět," reaguje. Nepamatoval si ani, na jaký účel peníze potřeboval.

Zásadní dotaz přišel hned nato. „Popište okolnosti uzavření smlouvy o úschově na částku 12 682 600 korun uzavřenou mezi vámi a advokátkou Ninou Rydlovou dne 30. 11. 2016 a původ takto složených peněz."

Šlo o to, že policie našla smlouvu o uložení vysoké sumy v hotovosti. Nejednalo se ovšem o advokátní úschovnu, jak by se mohlo zdát. Horáček s Rydlovou pracoval a věřil jí. Jelikož prý jeho kanceláře nebyly z hlediska bezpečnosti perfektní, vzal hotovost a požádal ji jako kamarádku, aby peníze uschovala někde u sebe. To prý advokátka udělala. Klíčové však nebylo místo, ale původ těchto peněz. To policisty zajímalo nejvíc.

Otázka: Vy jste říkal, že jste u ní složil částku ve výši necelých 13 milionů korun, kdy se jednalo o pokladny společností PRVNÍ CHRÁNĚNÁ DÍLNA a Active vision SE.
Odpověď: Ty pokladny jsem měl u sebe v hotovosti. Celou částku neznám, ale paní doktorce Rydlové jsem ukládal jen pokladny společnosti 1CHD a AV ve výši 13 mil. Kč. A potom někdy v lednu 2017, tuším, při dalším setkání se jí dávaly pokladny tří Evropských společností, tuším, že to byly spol. TF medica, SEBASTIAN BAU, SKY and Limited, to bylo přes 9 mil. Kč a s tím, že jsem paní doktorce předal ten samý den bezmála 6 mil. Kč z mých osobních peněz.

Otázka: Jako volně, či v přenosném trezoru?
Odpověď: Měl jsem je tam v truhle za dveřmi.

Další část výslechu se točí právě kolem původu peněz, kdy podnikatel kličkuje, je nejistý, neví. Důkaz proti němu padl po pár minutách. Citujme přímý záznam.

Otázka: Z účetních dokladů a knih společností První chráněná dílna s.r.o. (dále jen 1CHD) a ACTIVE VISION a. s. (dále jen AV) vyplývá, že zůstatek pokladen obou společností byl k datu 30. 11. 2016, ve výši 5.612.785,65 Kč (1CHD) a 991 272,65 Kč (AV), tedy celkem 6 604 058,30 Kč.

(účetní výstupy vám předkládám)

Můžete vysvětlit rozpor mezi vaším tvrzením, že částka 12.682.600,- Kč byla pokladnou těchto společností, když dle účetní evidence v pokladně obou společností bylo k předmětnému datu pouze celkem 6.604.058,30 korun?

Anketa

Důvěřujete Aleně Schillerové?

69%
28%
hlasovalo: 6211 lidí
Horáček reagoval tak, že neví. Že informace měl od ekonomky, kdy ta mu měla uvést, že 12,8 milionu korun odpovídá stavu pokladen.

Policie se nedala. Chtěla vědět, jak Horáček vysvětlí rozdíl šesti milionů. Jak si mohl vzít peníze, které v pokladně firem oficiálně nebyly a neexistovaly. „Teď jsem vám na to odpověděl," reagoval Horáček podrážděně. „Ta částka pocházela z pokladen těch dvou společností."

Pak si obviněný podnikatel vyžádal přestávku, aby se poradil se svými obhájci, co dále tvrdit.

Ačkoli může uvedený sumář firem a částek působit komplikovaně, je to docela prosté. Horáček měl v držení hotovost z firem, které je účetně neevidovaly. A jejich původ nedokázal uspokojivě vysvětlit. Za společností PRVNÍ CHRÁNĚNÁ DÍLNA, odkud mimo jiné čerpal, zůstaly vysoké dluhy. Firma je v likvidaci. Za tamní závazky, jak podnikatel rovněž uvedl, ručil směnkou a celým svým majetkem. Zdali o něj přišel, není vůbec jisté.

ParlamentníListy.cz se proto v dalším textu o košaté kauze Tomáše Horáčka budou věnovat společnosti PRVNÍ CHRÁNĚNÁ DÍLNA s bývalým sídlem na Střekově v Ústí nad Labem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …