Vzteklý muž, zateplené auto a loupež, kterou jsme prozradili. Nové zajímavosti o vraždě Romana Housky

25.11.2013 9:10

Časopis Týden a Respekt se v pondělním vydání zabývají vraždou vlivného sociálního demokrata Romana Housky. Oba týdeníky pracují s informací o tom, že v noci po vraždě byl vykraden dům bývalého senátora za ODS Alexandra Nováka, se kterou jako první přišly ParlamentníListy.cz, a přinášejí další informace a podrobnosti z celého příběhu.

Vzteklý muž, zateplené auto a loupež, kterou jsme prozradili. Nové zajímavosti o vraždě Romana Housky
Foto: Jaroslav Bukowski
Popisek: Zavražděný člen ústeckého Krajského výkonného výboru ČSSD Roman Houska

Anketa

Vítáte, že se ČSSD, Babišovo ANO a KDU-ČSL blíží dohodě o vládě?

63%
37%
hlasovalo: 10610 lidí

Časopis Týden píše o tom, kdo Roman Houska vlastně byl. "Muž, který prý občas nepoddajným oponentům dokázal vyhrožovat, že 'najdou v kastlíku zlomenou tužku, barák navštíví červenej kohout, nebo bude mít dotyčný zateplený auto' - což je v galérce ekvivalent výbuchu vozu," vykresluje časopis obraz Housky jako bezskrupulózního politika.

Zajímavé prý také je, jak na Housku vzpomínají jeho obchodní partneři. Týden anonymně mluvil s několika chomutovskými podnikateli, kteří jej zrovna v lásce neměli. "On dokáže být vtipný, na všechny se usmívá. Když se s ním ale střetnete v politice nebo v byznyse, pak je to cholerik. Tedy vlastně byl," uvedl jeden z oslovených.

Týden: Kmotr, co nedrží slovo?

Shodně pak prý poukazují na to, že Houska ne vždy dodržel dané slovo. A to je podle časopisu zajímavá informace, protože Houska měl být z definice "kmotra" člověk, který dokáže zařídit všechno možné a hlavně drží slovo. A taková pověst v minulosti provázela i někdejšího senátora ODS, dnes uvězněného Alexandra Nováka.

Tady se prý nabízí jeden z možných motivů. "Pokud si bral Houska provize ze sjednávání zakázek, které nakonec dotyční nedostali, mohlo být na něho dost lidí naštvaných," spekuluje časopis.

Server Týden.cz po vraždě přinesl informace o tom, že Houska kvůli problémům v poslední době hodně pil. A podle serveru Novinky.cz začal dokonce spolupracovat s policií a donášet na své "obchodní partnery".

"Jde v Houskově případě o neprokazatelné povídačky? Možná, zajímavé ovšem je, že krátce po jeho smrti média informovala o tom, že byla vykradena i Novákova chomutovská vila. Policie to záhy popřela, ale klidně to může být součástí její taktiky při vyšetřování vraždy," píše týdeník.

Vražda a vloupání

Stejně jako Týden také časopis Respekt zmiňuje informaci, se kterou jako první přišel server ParlamentníListy.cz, o vykradení vily zmiňovaného bosse Alexandra Nováka. "Zatímco policie pak několik hodin ohledávala místo vraždy, o několik kilometrů dál údajně vykradl neznámý pachatel dům bývalého senátora ODS Alexandra Nováka, jenž si právě ve vězení odpykává čtyřletý trest za přijetí čtyřicetimilionového úplatku," píše časopis.

"Ano, prý ho vykradli," sdělil již minulý týden redakci ParlamentníchListů.cz zdroj obeznámený s chodem města. Vzhledem ke strachu, který prý nyní panuje na Ústecku, ale nechtěl říci bližší podrobnosti. Skoupí na slovo byli i policejní mluvčí.

"Tyto dvě napohled zcela rozdílné události - vražda Housky a vloupání u Nováka - spolu mohly souviset. Oba muže totiž pojila léta intenzivní spolupráce. A skončilo málo, aby dnes Houska sdílel se svým partnerem vězeňský osud, místo aby na pitevním stole podstupoval poslední zkoumání své tělesné schránky," přemítá teď ve svém aktuálním vydání Respekt.

Časopis přináší i podrobnosti, jak celá událost proběhla. Houskův vrah měl vypálit čtyři rány, minimálně jedna z nich prý byla namířena do obličeje. Podnikatel podle informací Respektu nebyl mrtvý ihned, podle nalezených stop krve s tělem někdo manipuloval, nebo se politik po výstřelech ještě pohyboval. Přes oběť pak někdo přehodil celtu.

Nefunkční kamery

Policie také ví, že po výstřelech vešel pachatel do Houskova domu a něco hledal. Mohlo jít buď o kompromitující materiály nebo jen vrahovu snahu smazat případné kamerové záběry, které by jej mohly usvědčit. Houska měl po domě rozmístěnu řadu kamer, vyšetřování ale ukázalo, že nebyly funkční, vraha tedy podle dostupných informací nezabraly.

Vraždu Housky a údajnou loupež u Nováka dnes policisté podle informací Respektu vyšetřují v příčinné souvislosti. Není prý vyloučené, že šlo o stejného pachatele. Byl to totiž právě Novák, díky němuž se Houska stal hybatelem neprůhledného dění v severních Čechách, uzavírá časopis.

Sociální demokracie se musí očistit

Politolog Pavel Kopecký k Houskově vraždě pro ParlamentníListy.cz uvedl: "Mnoho lidí si uvědomuje, kolik zátěží si z minulosti přináší také sociální demokracie. Někteří její regionální představitelé jsou skutečné 'perly', a když místní voliči myslí na tuto naši nejstarší stranu (vznikla roku 1878), mají pochopitelně před očima hlavně tyto, řekněme, kmotry. Ostatně zde patrně existují i jisté vnitřní vazby k nedávnému pokusu o převzetí moci v Lidovém domě... Mám za to, že ČSSD se skýtá jediná cesta, nechce-li zažít skutečný pád: Musí začít očišťovat nejenom stát, ale ruku v ruce s tím také sebe sama."

Roman Houska, člen chomutovské ČSSD, byl zavražděn v pondělí večer. Nalezen byl před svým domem. Policie na případ uvalila informační embargo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …