Z dopisu Babišovi: „Co se děje v pražském ANO, nemá obdoby. Zastavte to!“

24.02.2022 14:08

ParlamentníListy.cz získaly dopis, který adresoval jeden ze členů hnutí předsedovi Babišovi. Jeho autenticitu jsme ověřili u dvou zdrojů. Dopis zástupce hnutí, jehož identitu nebudeme odkrývat, je velice ostrý a konkrétní. Dotyčný například píše, že současný předseda pražského ANO Ondřej Prokop si z hnutí „udělal platformu pro své kamarády a loajální známé, která roztahuje svá chapadla do všech městských částí."

Z dopisu Babišovi: „Co se děje v pražském ANO, nemá obdoby. Zastavte to!“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda hnutí ANO 2011 v Praze Jan Říčař

To se mělo týkat velmi čerstvé události, kdy na jednu z městských částí přišlo náhle hned několik potenciálních členů. Nikdo z vedení buňky je prý předtím neviděl.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22450 lidí
„Prý se právě přistěhovali. Na setkání byl ,zcela náhodou' také Ondřej Prokop se svou družinou a apeloval na rychlé přijetí těchto členů bez zkušební doby, což jsme ještě nikdy v historii ANO na naší Praze neudělali. A najednou to děláme u deseti neznámých lidí. Výsledkem je z mého pohledu zcela ztracená další městská část. Nutno říct, že nejsilnější v Praze, která je plně pod kontrolou Ondřeje Prokopa a jeho politických zájmů. Bez jakékoliv možnosti to do budoucna změnit," píše dotyčný.

„Pane předsedo, já nemám žádné politické ambice. O mě nejde. Původně jsem chtěl sice kandidovat na předsedu hnutí v Praze a podle všeho bych dostal více hlasů, než každý z těch dvou kandidátů, ale nemohu si to dovolit kvůli investorům. Po včerejší komedii na předsednictvu ANO na naší Praze ale ani nemám sebemenší důvod pokračovat v působení v Hnutí. Nevěřím ANO v Praze a jsem zklamaný. S pocitem tisíce hodin investovaných zbytečně už nemám sílu pokračovat. Jde mi jen o apel na Vás, zastavte to. Dokud je čas. Každý den se více a více uzavírá kruh lidí s cílem získat pozice na pražském magistrátu a tím vliv, důležitost, možnosti. Váš dobrý záměr je zcela zničen a ANO v Praze je prohnilé a korupční. Dějí se tu věci, které nepůjde jednoduše napravit. Teď. Každý den. Prosím, zastavte to," píše dál.

 

„Nechci se stydět, že jsem v ANO byl a působil. Jste manažer. Jste člověk mého gusta a věřím, že Vás můj e-mail alespoň dovede k zamyšlení, jaký vliv a dopad mají kroky pana Faltýnka, Říčaře (ano, stále je tam na pozadí), Nepila, Benkoviče, Prokopa, Brože, Nekolného nebo Králíčka na značku ANO v Praze. A jaký dopad mají na členskou základnu. Opravdu to stojí za ztrátu slušných lidí?" ptá se pisatel.

Předsedou ANO v Praze byl letos zvolen Ondřej Prokop, bývalý místostarosta na Praze 11. Jeho 1. místopředsedou je podnikatel Vojtěch Ryvola.

Předseda Babiš se redakci doposud neozval, vyjádření Ondřeje Prokopa přinášíme níže.

Reakce Ondřeje Prokopa

„Jeden z hlavních bodů, se kterými jsem kandidoval na předsedu pražského ANO, bylo rozšiřování naší organizace a členské základny. Je to činnost, které věnuji od mého zvolení asi nejvíce času. Za několik týdnů se mi s kolegy povedlo najít celou řadu velmi kvalitních kandidátů na členství do oblastí Prahy 4, 5, 7, 8, 9, 11, 13, 19 a 21, proto mě překvapuje, že žádosti o přijetí na oblast Prahy 6 vzbuzují tolik emocí. Praha 6 byla kdysi naše největší pražská buňka v čele s Martinem Stropnickým a Adrianou Krnáčovou. Dnes se scvrkla na oblast s asi 20 členy. Jsem rád, že se nám na Praze 6 opět hlásí noví lidé, kteří se chtějí stát členy hnutí ANO. Kolegové na Praze 6 by si místo nesmyslných pomluv měli sami sáhnout do svědomí, proč od nich z Prahy 6 za poslední roky uteklo tolik členů a proč jim trvale klesají volební výsledky. Hnutí ANO má velmi kvalitně nastavený proces přijímání členů, který obnáší osobní pohovory a po doporučení z oblastní organizace (ke kterému teď došlo) následuje ještě projednání a schválení na krajském předsednictvu a pak ještě na celostátním. Pokud se objeví důvod, ať už u zájemců z Prahy 6 nebo jiných, proč je nepřijmout, věřím, že problém vypořádáme v souladu se stanovami našeho hnutí.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

boj s dezinformacemi

Dobrý den, proč se podle vás šíří dezinformace? Není to náhodou proto, že vy politici špatně komunikujete? Ostatně na špatnou komunikaci této vlády poukazují mnozí. A jak přesně s nimi chcete bojovat? Budete odsuzovat všechny názory, které se neslučují s těmi vašemi? To totiž teď děláte. A ještě je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …