Z „utajených důvěrných informací". Adept TOP 09 do ČEZu vydělává roky právě na ČEZu. Přes kyperskou firmu

13.05.2022 17:36 | Kauza

EXKLUZIVNĚ „Do dozorčí rady ČEZ nominujeme Radovana Vávru, jde o zkušeného ekonoma, tudíž za nás jasná podpora,“ hodnotila pro Seznam zprávy svého nominanta do dozorčí rady energetického gigantu ČEZ Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09. Nedodala však, že Vávra má s uvedenou společností letité obchodní vztahy, tudíž přímý zisk. Tato informace se doposud nikde neobjevila.

Z „utajených důvěrných informací". Adept TOP 09 do ČEZu vydělává roky právě na ČEZu. Přes kyperskou firmu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Radovan Vávra

Děje se tak prostřednictvím Národní Agentury Pro Dotace, jejímž jediným společníkem je kyperská DEVENDRA LIMITED se sídlem v Limassolu. Za touto firmou, jak se PL také podařilo zjistit z veřejných zdrojů, je právě Vávra. Aby toho nebylo málo, z dokumentů, které jsme viděli, vyplynulo, že Národní Agentura Pro Dotace čile podniká se státním gigantem ČEZ už řadu let.

Národní Agentura Pro Dotace se podle webových stránek specializuje na hledání příležitostí k dalšímu rozvoji a potenciálnímu růstu svých klientů na perspektivních trzích. Tolik úvodem. Mezi referencemi je například LOM PRAHA, AERO Vodochody, Aircraft Industries a mnoho dalších. Na trhu, jak jsme během několika dní zjistili, má velmi dobrou pověst.

Jeden z partnerů zde ovšem chybí. Jde o ČEZ.

ParlamentníListy.cz měly možnost od dvou zdrojů z energetického byznysu ověřit, že zmíněná agentura a ČEZ roky spolupracují. Mají mezi sebou platné smluvní vztahy.

U jedné ze smluv, kterou jsme měli možnost analyzovat, je zdůrazněno, že jde o utajené a důvěrné informace. To je pochopitelné a přirozené. Obchodní tajemství je základem úspěchu každé soukromé firmy.

Ne, ne, nevěděli jsme to."

Je však s podivem, že TOP 09, jak jsme také zjistili, o tomto propojení nevěděla. Z několika telefonů s poslanci byl znát nejen údiv, ale i překvapení. „Zaskočili jste mě, nevěděl jsem o tom," uvedl jeden z nich. „Počkám, až článek vydáte, pak uvidíme, jak postupovat," doplnil další.

Národní Agentura Pro Dotace byla založena v roce 2011. Původně se společnost jmenovala VERMIN TRADE s.r.o. a jednatelem byl Přemysl Kubáň. V květnu téhož roku se ve společnosti objevuje jméno Radovana Vávry, který nahradil původního jednatele a ve funkci zůstal do srpna roku 2012, kdy na místo jednatele usedl Vladimír Doležal. Současným jednatelem je jistý Maksen Shino.

V roce 2011 došlo k převodu obchodního podílu na společnost DEVENDRA LIMITED se sídlem v Limassolu na Kypru, ta společnost ovládá 100 procenty do dnešního dne.

V kyperské společnosti DEVENDRA LIMITED sedí Radovan Vávra. Je zde ještě v pátek 13. května ředitelem. ALTRUCO SECRETARIAL LIMITED je vedena jako tajemník.

Z kyperského registru. (automatický překlad)

Na webu Hlídač státu je Radovan Vávra taktéž veden jako skutečný majitel Národní agentury pro dotace (ZDE).

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí
Žádné smlouvy mezi ČEZem a agenturou však oficiálně neexistují. Respektive je nelze dohledat.

PL je přesto viděly, byly podepsané.

Jde o rámcové smlouvy, smlouvy na poradenskou činnost spočívající v řešení dotací. Za úspěch bere Vávrova firma zisk. Procenta a částky se přirozeně liší podle zadávacích parametrů.

PL v pátek oslovily všechny angažované subjekty. Reakce do vydání nedorazily, na zjištění nereagovala ani TOP 09.

Bezpečnostní riziko?

Už před několika dny jsme informovali, že pro některé poslance je jméno Radovana Vávry velmi problematické. Jeden ze členů dolní komory nám řekl o příteli Václava Klause Milanu Velkovi.

„Minulost je základem. Řeklo by se, že pánové Vávra a Velek nemají společného nic kromě přátelství; tak to není. Dostali jsme k dispozici podklady, které si dovolím odcitovat: ‚Společnost Vemco a.s. Milana Velka poskytla společnosti Radovana Vávry finanční prostředky ve výši 4 miliony korun. Získala tak zástavní právo k obchodnímu podílu ve výši 100 %. Zástavní právo bylo uplatněno dvakrát v průběhu dvou let‘. V tom soupisu figuruje řada firem a transakcí,“ řekl náš zdroj.

Ten prý věří, že vedení koaličního partnera zváží další kroky.

„Jistě, máme z toho obavy. Zmíněné firmy nehodlám prezentovat mediálně, probereme to. Především pan kolega, poslanec Kučera (TOP 09, Ústecký kraj) se o pana Vávru hodně zajímal, co se mi doneslo,“ uzavřel.

Finální nominace do společnosti ČEZ by měly být uzavřeny do konce května letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…