Za rok to začne, ještě vydržte! Zeman na Domažlicku prozradil, k čemu se chystá

05.03.2015 16:06

REPORTÁŽ Druhý den pobytu prezidenta v Plzeňském kraji začal prohlídkou společnosti EvoBus v Holýšově, kde se kompletují autobusy Mercedes a Setra. Na mítinku se zaměstnanci společnosti i občany tohoto městečka se Miloš Zeman vyjádřil například ke změně vedení České národní banky a samozřejmě k výchově technicky vzdělané mládeže.

Za rok to začne, ještě vydržte! Zeman na Domažlicku prozradil, k čemu se chystá
Foto: Jiří Hroza
Popisek: Prezident během setkání se zastupiteli Plzeňského kraje

"Politik má být někdy pochodující statistickou ročenkou," uvedl po počátečním přivítání. "Dovolte mi proto, abych vám řekl několik čísel. Holýšov má míru nezaměstnanosti nižší než pět procent. Což je hluboko pod průměrem České republiky. A každé město může být úspěšné pouze tehdy, má-li minimální podíl nezaměstnaných. Nebudu teď mluvit o tom, že někdo nechce pracovat. Toto není situace Holýšova," promluvil optimisticky prezident.

Nežít na dluh a z podstaty

"Nedávno jsem navštívil podnik Iveco, kde jsem také točil volantem. Tady jsem ale ještě zatroubil," zažertoval Miloš Zeman za smíchu přítomných několika set lidí. "Myslím si, že konkurence je zdravá a když máte monopolního výrobce jednoho výrobku, tak on časem zdegeneruje a kvalita jeho produktu začne klesat. To, co mne zajímá nejvíc, a proto mluvím o statistické ročence, jsou poměry zaměstnanců. Čeho si nejvíce vážím je, že na rozdíl od některých jiných podniků v Plzni, které zvyšují mzdy svým zaměstnancům o dvě procenta, tak tady je růst mezd 4,1 procenta. Ptal jsem se na míru fluktuace, protože když lidé opouštějí podnik, tak to znamená, že v něm nejsou spokojeni. A chtěl bych gratulovat firmě EvoBus, že má velmi nízkou míru fluktuace. A poslední poznámka. Úspěšný podnik je ten, který svůj zisk reinvestuje, kdo si nekupuje tryskáče a jachty a chce, aby se zvyšoval jeho podíl na trhu. To je právě příklad vaší firmy. Nedávno jste postavili novou halu, plánujete nové linky, prostě nejste jako podniky, které žijí z podstaty a nemyslí na budoucnost. Za to bych chtěl poděkovat vám všem a samozřejmě i vedení této firmy," nešetřil slovy chvály prezident Zeman.

Vzkaz pro ČNB a Singera

Pak už dostali slovo přítomní. První postarší muž se ptal na důchody a jejich případné ohrožení eurem. "Já jsem už tolikrát kritizoval kroky ČNB, devalvaci koruny, že mi je téměř trapné to opakovat, ale prezident nemůže v podstatě odvolat bankovní radu, ale po vypršení jejího mandátu může jmenovat nové členy. A to bude za rok. Takže ještě rok to musíme vydržet. Za rok jmenuji nového guvernéra ČNB místo pana Singera, kterému končí mandát, a jmenuji minimálně dva nové členy bankovní rady, která je sedmičlenná, a další jmenuji v roce 2017. A mohu vás ujistit, že to budou lidé, kteří napraví onen nesprávný krok národní banky, který vlastně znehodnotil o šest až deset procent naše úspory, pokud bychom je přepočítali na euro." Prezident věří, že po této změně s novou bankovní radou, která podle jeho předpokladu ukončí nesmyslné zdražující intervence, Česká republika vstoupí do eurozóny a podobně jako v Německu a v dalších vyspělých zemích budeme platit eurem.

Nejsou lidi?

Další otázka z davu se týkala problému sehnat do zdejšího závodu kvalifikované mladé svářeče. "Je reálné ještě oživit zájem mladých lidí o řemeslo a případně jaké změny ve školství by tomu mohly pomoci?" dotazoval se místní zaměstnanec.

"Především bych dodal, že nejde jen o zájem mladých lidí, ale i jejich rodičů, protože jsou to právě rodiče, kteří často určují volbu povolání," odpověděl prezident s tím, že v minulosti každý z těchto rodičů chtěl mít ze svého syna právníka nebo ekonoma a ze své dcery kosmetičku nebo módní návrhářku. Důsledek toho prý dnes je, že máme přebytek právníků, přebytek ekonomů, dámy namítnou, že kosmetiček není nikdy dost, ale módních návrhářek je také přebytek. "Počínaje učňovským školstvím jsem pro duální systém, který u nás byl zaveden již dávno v minulosti a který znamenal, že polovinu své učební doby trávil učeň ve fabrice a ne ve školních třídách. Pokud jde o střední školství, vím, že už celá řada podniků zavádí vlastní střední školy," zopakoval Zeman svůj náhled na školství jako už řekl předchozí den na setkání se zaměstnanci Škoda Electric a následně se středoškoláky v Plzni.

Kdo se bojí přímé volby

Další dotaz se týkal přímé volby starostů, která je podle tazatele v okolních zemích běžná a u nás se tak ještě nestalo. Prezidentovi se otázka vyloženě líbila a s gustem na ni odpověděl: "Já bych k tomu doplnil i přímou volbu hejtmanů, protože když máme přímou volbu prezidenta, proč bychom přímo nevolili starostu nebo hejtmana. Ale já doporučuji, aby tato přímá volba nebyla jako na Slovensku, kdy je oddělena od komunálních voleb, ale aby byla přímo spojena s komunálními volbami tím, že starostou se stane člověk s nejvyšším počtem preferenčních hlasů na kandidátce nejúspěšnější strany. Je tomu tak proto, že kdybyste zvolili jenom člověka s nejvyšším počtem preferenčních hlasů, který by byl v zastupitelstvu jak kůl v plotě a neměl by tam podporu alespoň části zastupitelů, tak by takový starosta nic nedokázal. Byl by jenom jeden z mnoha zastupitelů. V každém případě ti, kdo se báli přímé volby prezidenta, a jak vidíte, báli se oprávněně, tak ti se budou bát přímé volby hejtmanů a starostů, protože jim to znemožní nejrůznější kuloárové intriky.“

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …