Zabijačka, opalování, žijte teď! Tajemné zdi a za nimi... Veselá Plzeň nad propastí

24.02.2021 13:27

REPORTÁŽ Plzeňská fakultní nemocnice hlásí plný stav kovidových oddělení na ARO. Budou se otevírat další oddělení a rozšíří se kapacita, ovšem stav personálu je jako všude poddimenzován. Přehlcenost zdravotnických zařízení jako by se netýkala řady lidí. Jak zjistily ParlamentníListy.cz, víkendu se vesele debužírovalo na zabijačce, fronty před některými obchody připomínají komunistickou éru bez roušek a rozestupů. Se špínou a prachem se potýkáte v prostředcích městské hromadné dopravy i na frekventovaných místech a montovny dle zpráv redakce chrlí kašlající a smrkající zahraniční pracovníky, kteří u pasu bok po boku vytvářejí jeden z nejhorších stavů v pandemii u nás, hned po Karlovarsku, Královéhradecku a Tachovsku. Prošli jsme se městem...

Zabijačka, opalování, žijte teď! Tajemné zdi a za nimi... Veselá Plzeň nad propastí
Foto: Václav Fiala
Popisek: Před prodejnou levného dětského ošacení na jedné z hlavních plzeňských ulic

„Úžasné místo pro život, že?“ parafrázuje  reklamní slogan na propagaci kraje z předkoronavirového období pan Zdeněk. V pracovních montérkách, má také nasazenou chirurgickou ústenku jen pod nosem – prý jej to šimrá po celém obličeji.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí

„Udělali to schválně, s těma rouškama,“ informuje mne paní Květa v jednom z obchodů kolem centra. „Potřebovali se na tom zas napakovat, tak rozkázali, aby se nosily respirátory. O lidi jim nejde, chtěj jen prachy a prachy,“ hovoří rozrušeně. „A my jim to baštíme. Budu na puse nosit tři nebo čtyři roušky?“ rozčiluje se tato upovídaná žena ve středních letech.

Žijte teď! Co bude zítra – nezájem!

Plzeňáci se umí bavit. To dle informací ParlamentníchListů.cz dokázali nejen na výstavě ledových soch na náměstí, kde se v polovině měsíce, ještě za třeskutých nedávných mrazů, tísnily skupiny lidí s dětmi, ale také na nedávné zabijačce u rybníka „Šídlovák“, kde si užívali sluníčka davy lidí. Chytali prý bronz a vitamín D, a proto mnozí bez roušek. 

Anketa

Kdo je lepší politik?

70%
hlasovalo: 14321 lidí

Mezi tím se naplnily kapacity dalších kovidových oddělení ve Fakultní nemocnici. Podle zdrojů, které jsme oslovili, se už čeká na odborná vyšetření na chodbách, což třeba v případě plicní embolie může mít fatální následky.

A protože nejsou lidi, zavedl se zde pojem „pracovní karanténa“. Máte-li totiž rizikový kontakt, musíte jen do práce a domů. O tom, že zdravotní sestry u těch nejtěžších případů na JIP a ARO nosí pemprsky, protože není čas si odskočit, jsme psali v reportáži z Chebska. Ideálně podle předpisů byste měli mít vždy chvilku po dvou hodinách. Situace se ale dostává do období  válečného stavu, kdy se na nějaká doporučení, která jsou vydávána „od stolu“ v době běžného normálního, a nikoliv šíleného nenormálního stavu, kašle.

 V ulicích Plzně. Foto: Václav Fiala

Mračna nejen prašná

Projíždějící sanitky na hlavních třídách víří mračna prachu. Řada houkajících vozidel má řidiče a spolujezdce v bílých „skafandrech“, což dává tušit, že se jedná o kovidové převozy. Je jich čím dál více. „Chtějí nás tady všechny nemohoucí zabít, aby si mohli žít v pohodě a klidu,“ konspiruje jeden z občanů, říkejme mu Jirka, který nechtěl být za žádnou cenu „odhalen“. Postarší muž má načteny snad všechny katastrofické scénáře a konspirační teorie. „Bude tady míň starých a nemocných, a to chtějí, kvůli státní kase. A z dětí pitomci, kteří nechodí do školy, ale budou pěkně hákovat v montovnách vedle Rumunů a Moldavanů,“ prognózuje dál. „Železnice ruší spoje a ty zbývající jsou narvané k prasknutí. Už jen aby otevřeli všechny obchoďáky a všechny krámy, udělali výprodeje a vychcípáme tu, zatímco ty ostatní si chodí na VIP fotbal, létají do Emirátů a já nevím co všechno dalšího!“

Od bezdomovců po řidiče

Montovny jsou případ sám pro sebe. Jako by uplatňovaly rčení „po nás potopa“. A také uzavřené náboženské skupiny, sekty, jsou podle námi získaných informací silně promořeny. A jak je to u bezdomovců? Ti v charitě dostanou nějakou tu roušku, ale novou hned zpeněží ve večerkách a nasadí si tu, kterou najdou při hrabání v kontejnerech, takzvaném bagrování, kde hledají, co by se dalo ještě otočit, zpeněžit nebo spotřebovat. Někteří z nich jsou už známí streetworkerům i městské polici, ale pak je tu sorta dalších, kteří se z různých důvodů nechtějí jakkoliv socializovat.

Přehrabování popelnic v Plzni, tzv. bagrování. Foto: Václav Fiala

A když jsme se zmínili o tom prachu – špína ze zimních, důkladně prosolených ulic, které jsou zpestřeny ještě plivanci nebo dokonce močí, je i v tramvajích fatální. Kompletní dezinfekce a umytí je náročné na lidi, kteří – nejsou. Oddělení řidičů páskou, kdy se zapovídá vstup i výstup předními dveřmi, v Plzni na rozdíl od hlavního města není. Paradoxem však je, že „město piva a televizorů,“ jak se také krajské metropoli říká, mělo důsledně oddělené prostory při první vlně, kdy byla v Plzni snad tisícina dnešní virové nálože.

Protestující maminy

Tak, jak mi hrozí „bagrující“ bezdomovci, že si je fotím, nadávají i ženy, stojící v těsném hloučku u obchůdku s dětským zbožím na Klatovské třídě. Bez roušek, natož rozestupů. A zvláště agilní takzvané biomatky, propagujíc zdravý životní styl od porodu třeba někde zavěšené na stromě až po odmítání roušek a testů pro své ratolesti. „Mám svá práva a nikdo mi nebude říkat, co moje dítě má a nemá, to vím nejlépe já,“ křičí na mne dredatá asi dvacetiletá matka s několika pírsingy v obličeji.  Přitom prská na všechny okolo a těm to, zdá se, nijak nevadí. „Když budu chtít, pojedu třeba na Zanzibar a nikdo mi v tom nezabrání,“ ječí fistulkou, a tak raději opouštím pozice a klidím se nejen z dosahu virů, ale hlavně hluku. S respirátorem si připadám jako nevítaný host tohoto plzeňského intermezza. „Ještě z těch ksindlů na ksichtu budu mít pupínky,“ je slyšet ještě z dálky, a to již nevydržím a směji se, protože přes akné by se jí tam již těžko něco dalšího vešlo.

Když příklady (ne)táhnou

Už také nepůjdu do bývalé prodejny Žabka, nyní Tesco nedaleko studijní a vědecké knihovny, kde na kase obsluhuje Ukrajinka, která zásadně nenosí nic na ústech. Téměř naproti  je vietnamský „smíšeňák“,  kde obsluha poslušně funí do roušek a respirátorů po celičký den, od nevidím do nevidím.

Aktuální apel primátora města Martina Baxi (ODS) na to, aby lidé byli vstřícní a maximálně dodržovali zdravotní doporučení, se v mnoha případech míjí účinkem či jej občané, v marastu všech možných poloponurých až morbidních zpráv, nějak ignorují. A ruská ruleta jede dál, kovid si vybírá daň i u čtyřicátníků a přibývá hospitalizovaných třiceti- i dvacetiletých. Jak říkala moje babička, „sytý hladovému nevěří.“

Tatarák na kolečkách. Foto: Václav Fiala


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …