Zahradil o Benešových dekretech: Schwarzenberg mlčí, Roithová lavíruje

21.09.2012 18:10

Prezidentští kandidáti Zuzana Roithová a Karel Schwarzenberg by podle europoslance Jana Zahradila měli odmítnout útoky europoslanců maďarského hnutí Fidesz na Benešovy dekrety. A senátoři ČSSD by se měli rychle vzpamatovat a umožnit schválení tzv. Klausovy výjimky. Nikdo z nich se k tom prý však zatím nemá.

Zahradil o Benešových dekretech: Schwarzenberg mlčí, Roithová lavíruje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

V Evropském parlamentu byla v tomto týdnu projednávána iniciativa maďarských europoslanců z hnutí Fidesz. Ti se snažili projednat v europarlamentu maďarskou petici, protestující proti slovenské deklaraci o neměnnosti Benešových dekretů z roku 2007. Jeden z europoslanců této strany dokonce prosazoval, aby byla na Slovensko vyslána zvláštní mise, která by zkoumala tamnější situaci.

Europoslanec Jan Zahradil k tomu pro ParlamentníListy.cz řekl: „Rád bych slyšel jednoznačný odsudek maďarského útoku na tzv. Benešovy dekrety na půdě Evropského parlamentu zejména od prezidentských kandidátů Zuzany Roithové a Karla Schwarzenberga.“ Jejich strany jsou spolu s maďarským vládním Fidezsem členy stejné evropské frakce a Zuzana Roithová s nimi navíc zasedá v Evropském parlamentu. „Zatím ale Schwarzenberg mlčí a Roithová lavíruje,“ poznamenal europoslanec.  

Podle něj se právě v této situaci ukazuje, jak důležitý byl vehementní boj prezidenta Klause o zajištění Benešových dekretů v unijním právu. „Potvrzuje se oprávněnost takzvané Klausovy výjimky z Charty základních práv EU. To by definitivně učinilo přítrž těmto pokusům o revizi minulosti,“ myslí si Zahradil. Oranžový Senát by se proto podle něj měl probrat a přestat výjimku blokovat. Někteří senátoři ČSSD nedávno deklarovali svou nechuť ke „Klausově výjimce“. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …