Zaměstnanec Babišova podniku: Je tu diskriminace a protekce. Bojí se mluvit

25.11.2011 4:34

Řadoví zaměstnanci přerovské Prechezy se bojí mluvit o Andreji Babišovi, který prostřednictvím koncernu Agrofert Holding ovládá tento chemický závod. Lidé, kteří tu pracují, mají strach o svá místa, a proto prý raději mlčí. Jsou jejich obavy oprávněné?

Zaměstnanec Babišova podniku: Je tu diskriminace a protekce. Bojí se mluvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podnikatel Andrej Babiš ve studiu České televize

Přerovské chemické závody jsou součástí skupiny Agrofert Holding, která sdružuje více než 230 subjektů ze sektoru chemie, zemědělství, potravinářství a pozemní techniky s vlastním kapitálem převyšujícím 34 miliard korun. Tuto společnost ovládá miliardář Andrej Babiš, pro mnohé kontroverzní podnikatel. Ten v posledních dnech rozvířil politické vody tím, že ostře vystoupil proti korupci a založil iniciativu ANO 2011, která by se mohla stát i politickým subjektem.

Psali jsme:
Miliardář Babiš to spočetl: Od Sametu utopila republika 5 bilionů v korupci
Držíme hubu jako za komunistů, hněval se miliardář Babiš v Hydeparku
Viewegh: Dost bylo Dalíků, Grossů, Kocourků... Babiš do politiky

Babiš je známý kromě svého podnikání tím, že si nebere servítky ohledně hodnocení současné české politické scény. Jaký je Babiš zaměstnavatel zjišťovaly ParlamentníListy.cz nejen před branami přerovské chemičky.

Čtěte vše o výzvě ANO 2011

Bojíme se o místa, tvrdí zaměstnanci

Její zaměstnanci se ale o svém šéfovi odmítají bavit. Odmítají se vlastně bavit téměř o čemkoliv, a to i pod příslibem anonymity. Jaké jsou tedy praktiky v této firmě, že dokáží vyvolat takovou hrůzu? Bojí se zaměstnanci o svá místa oprávněně?

Více o Andreji Babišovi ZDE

Atmosféra strachu mezi zaměstnanci je takřka hmatatelná. Ale proč? Co je k tomu vede? „Bojím se, abych vám neřekla něco, čeho bych mohla později litovat, a tak se nezlobte, ale raději se nebudu k panu Babišovi vyjadřovat," uvedla pro ParlamentníListy.cz jedna z pracovnic přerovské Prechezy. Podobných vyjádření na adresu Andreje Babiše redakce ParlamentníchListů.cz v Přerově zaznamenala hned několik, což vyvolává řadu otázek a zahaluje tento závod a vůbec Agrofert jako celek jakýmsi tajemným stínem.

Více čtěte: Andrej Babiš se loučí tvrdým úderem svému nepříteli

Jiný ze zaměstnanců už byl konkrétnější, přesto nám toho také příliš neřekl. „Nejsem tu spokojen a nejsem jediný. Je tu diskriminace a protekce. Máme čím dál tím víc práce, ale platy nerostou. Víc vám neřeknu a nemůžete se mi divit. Lidi se dnes bojí říct otevřeně, co si myslí, aby nepřišli o práci, které je v dnešní době málo," prozradil ParlamentnímListům.cz pracovník přerovské chemičky, která se specializuje mimo jiné na výrobu titanové běloby.

Vedení Prechezy také mlčí

Obrátili jsme se tedy na vedení Prechezy, aby nám objasnilo, proč se její zaměstnanci bojí hovořit o předsedovi představenstva Agrofert Holdingu Andreji Babišovi. A zjistili jsme, že i vedení společnosti se odmítá ke jménu Babiš vyjadřovat. „Nezlobte se, ale na takovéhle dotazy nebudu odpovídat. Nejsme oprávněni vám k tomu cokoliv říct. Je to naše interní nařízení," uvedl pro ParlamentníListy.cz ekonomický ředitel Prechezy Oldřich Konečný, který zastupoval generálního ředitele společnosti v době jeho nepřítomnosti ve firmě. Další členové vrcholového vedení akciové společnosti Precheza nebyli v době zjišťování informací pro pořízení tohoto článku k zastižení.

Rubeš: Nezakazujeme mluvit o Babišovi

Podle personálního ředitele Agrofertu Daniela Rubeše však neexistuje nařízení, které by zaměstnancům firem holdingu zakazovalo vyjadřovat se k osobě Andreje Babiše.

„Takové žádné nařízení není. To je nesmysl. Jsem zodpovědný za program compliance ve skupině Agrofert, kde etický kodex říká, že zaměstnanec je povinen zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, které souvisí s jeho pracovními povinnostmi a nejsou veřejnosti všeobecně sdělovány. V tomto případě jde o obchodní tajemství, výrobní postupy a podobně. Součástí tohoto programu je rovněž etická linka, kde může jakýkoliv zaměstnanec i externí subjekt nahlásit cokoliv, co je proti našim etickým zásadám, stejně tak i to, pokud byla dotčena jeho práva," sdělil pro ParlamentníListy.cz Rubeš.

Podle něj tedy neexistuje žádný firemní kodex, který by zaměstnancům zakazoval sdělit informace týkající se přímo pana Babiše.

Je tudíž možné, že kontroverze kolem tohoto podnikatele může být kromě jeho kritiky současné vládní garnitury utvářena i tím, že o něm není podáváno dostatečné množství informací ze strany subjektů, které sám řídí. Pokud je ovšem toto pravda, je zarážejícím faktem, že ParlamentnímListům.cz nechtěl nikdo podat jakékoliv odpovědi na otázky týkající se nejen Andreje Babiše, ale také pracovní spokojenosti ve firmě Precheza.

Babiš není důvěryhodný, míní většina Čechů

Podle aktuálního průzkumu SANEP považuje protikorupční iniciativu ANO 2011, v jejímž čele stojí Andrej Babiš, za důvěryhodnou necelá třetina (28,9%) dotázaných. "V této otázce se s největší pravděpodobností projevuje všeobecná skepse občanů k projektům hlásajícím boj s korupcí navíc s politickými ambicemi. Za všechny pak můžeme zmínit historický vývoj VV, které vsadily na boj s korupcí a bez větších obtíží pronikly do Poslanecké sněmovny. Dnes se však důvěryhodnost této strany pohybuje pod pětiprocentní hranicí," uvedla agentura.

Celý výzkum ZDE

Podle ní si většina respondentů nemyslí, že je Babiš důvěryhodnou osobou, která by mohla kritizovat poměry v zemi. "Nadpoloviční většina respondentů (53,7%) se nedomnívá, že by podnikatel a vlastník AGROFERT HOLDINGU, a.s. Andrej Babiš, byl natolik důvěryhodnou osobností, aby si mohl dovolit kritizovat stávající poměry v ČR," uvedla agentura.

Více čtěte:

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …