Zanedlouho nastoupí do vězení. A hovoří o politice a mafii, která prý neexistuje

26.02.2013 14:02

JINÝMA OČIMA Vyložil teď karty jako nikdy před tím. Soud ho totiž za přijímání úplatků a zneužití pravomocí veřejného činitele odsoudil k pěti letům vězení, takže už nemá co ztratit. Bývalý ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz ParlamentnímListům.cz vylíčil, jak byl odsouzen bez jediného důkazu, protože prý šlo o politickou, policejní a justiční zvůli.

Zanedlouho nastoupí do vězení. A hovoří o politice a mafii, která prý neexistuje
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bývalý ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz

Zanedlouho nastoupí k výkonu trestu. Donedávna jeden z nejsledovanějších úředníků země je nyní navenek klidný, ale uvnitř něj všechno vře. Petr Kušnierz označovaný za hlavního vymahače údajné severočeské mafie sedí sklesle v salonu jedné pražské hospody a bod za bodem rozebírá verdikty, jimiž ho soudci poslali do vězení. Není klasickým odsouzeným, co se vyviňuje úplně ze všeho. Otevřeně přiznává hříchy mládí, ale dle něj politicky podmíněný nedávný rozsudek bez jediného pádného důkazu prostě považuje za justiční výsměch spravedlnosti.

Zločin a trest

Bývalý ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz byl obviněn na začátku roku 2011 ještě s dalšími lidmi. Pak byl opakovaně soudem poslán do vazby, až si letos na začátku roku vyslechl u Vrchního soudu v Praze verdikt pěti let odnětí svobody. Podle rozsudku žádal od předkladatelů projektů na úplatcích miliony a necelých tři sta tisíc korun fyzicky převzal. Za dovedení celé kauzy do konce byl ústecký státní zástupce Vladimír Jan oceněn jako Právník roku. Nicméně dle odsouzeného Kušnierze bylo vše úplně jinak.

Státní zástupce byl třeba fotografem přistižen, že při soudu pospával stejně jako ministr zahraničí Karel Schwarzenberg při některých jednáních. Tady ale šlo o zločin a trest. „Všechno poskládali jako puzzle. Například odposlechy. Mafie na severu Čech je chiméra vyfabulovaná médii a to říkám otevřeně. Média právě v této kauze hrála hlavní negativní roli. Vždyť svědci u soudu říkali, že mě znají z médií a pak si mě spletli s jiným obžalovaným. Prostě k pláči,“ rozčílil se muž a při debatě si vyměnil brýle.

Soudní střípky

Na táhnoucí se soudy vzpomíná dost nažhaveně. „Během procesu jsem nabyl dojmu a přesvědčení, že šlo o politické zadání. V rozsudku ústecká soudkyně třeba napsala, že Rada regionu soudržnosti Severozápad sídlila v domě Patrika Oulického, toho jsem přitom znal jen díky médiím. Takže, co to s tím mělo společného,“ podotkl. U soudů si prý někteří svědci pletli obžalované, na nahrávkách nebyly patřičné důkazy a vůbec celý proces vykazoval dost velké známky zmatečnosti. Soudkyně třeba ČSA požádala o výpis, kde byli obžalovaní, včetně osob nesouvisejících s případem, jako Jana Vaňhová, Roman Houska, Jiří Šulc a podobně, od roku 1990. Podle tohoto výpisu byl třeba Petr Kušnierz v době své vazby ve Varšavě.

„Sdělení obvinění bylo jen překopírováno do sdělení obžaloby a pak do rozsudku. Nic moc se v těchto dokumentech neměnilo. Takže když má soud zkoumat vinu, tady jen kopíroval. Do slova a do písmene,“ vysvětlil a dodal: „Říkají, že jsem ovlivňoval projekty. Když se ale někdo opravdu podívá na systém práce v rámci úřadu regionální rady dotačního úřadu Severozápad, tak musí konstatovat, že z pozice ředitele nešel ovlivnit žádný projekt. Z mé pozice by přeci bylo absurdní, abych přijal úplatek a nedotáhl projekty do konce. Vždyť to bych mohl udělat jednou. No a podle obžaloby jsem to prý udělal třikrát a další obvinění jsou prý v zástupu.“

Podivní svědci

Třeba jeho spoluobžalovaný Martin Mikeš, jenž ho obvinil z braní úplatků, dostal prý od Kušnierze jen všeobecné informace o fotovoltaických elektrárnách, protože si chtěl sáhnout na dotace. Když ho ale u soudu Kušnierz požádal, aby jasně řekl, kdy a kde si řekl o úplatek, dotázaný odpověděl, že po dohodě s advokátem odmítá vypovídat. Jiný obžalovaný Václav Poláček, ostatně člověk se zajímavou trestní minulostí, zase dostal nabídku ze státního zastupitelstva. „Když napíše doznání a hodí to na mě za zneužití pravomoci veřejného činitele, tak se dostane ven. A to je v záznamech, tak vypovídal,“ doplnil Kušnierz s tím, že šlo o likvidaci člověka v přímém přenosu.

Dost neblahou úlohu sehrál dle Kušnierze i starosta Božího Daru a senátor za TOP 09 Jan Horník. „Neznal mě a vůbec nevěděl, kvůli jakému svědectví byl přizván. Pořád něco říkal o Becherově vile. Opakoval, že největšími velrybáři v kraji jsou Patrik Oulický a Jana Vaňhová. Ti že berou stamiliony. O mně neřekl půl slova, a přesto ho nechala soudkyně hodinu mluvit. A to mně skočila i do závěrečné řeči,“ posteskl si.

Podivná kariéra

Petr Kušnierz už má v životopisu pěknou řádku otazníků. V roce 2002 byl obviněn z podvodu, ale peníze, co si půjčil na nákup a prodej dětských triček, začal pak splácet. I jako předseda mosteckého bytového družstva Spolbyt čelil trestnímu oznámení, ale vyšetřování bylo roku 2009 zastaveno. V letech 2008 až 2009 pracoval jako náměstek ministra zemědělství Petra Gandaloviče. Následně ho odvolal z funkce nový ministr Jakub Šebesta. Oficiálně na základě nekompetentních manažerských kroků, ale podle jiných zdrojů kvůli dvěma zakázkám za více než půl miliardy.

V tomto ohledu se může úředník vykázat důkazem správnosti svého konání. „Ministerstvo vyhlásilo jednací řízení bez uveřejnění, což byl jeden z možných způsobů zadání veřejné zakázky. Správnost postupu potvrdily dvě nezávislé advokátní kanceláře. Nicméně nyní jsem se dozvěděl, že to potvrdil i Nejvyšší správní soud, když sdělil, že můj postup byl v souladu s tehdejším zákonem o udělování státních zakázek,“ řekl ParlametnímListům.cz s tím, že kromě současného zmanipulovaného soudu byl jediným dosavadním škraloupem jeho neuvážený čin z mládí, kdy se pokusil ukrást kalkulačku. Stejně to nedávno u soudu, přestože jde o promlčený čin, Petru Kušnierzovi přidali na vrub.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …