Zásah policie a zákaz. Akce o covidu ale v Brně byla. A padly věci

28.05.2023 20:30

Během epidemie covidu-19 se podle vakcinologa a imunologa profesora Jaroslava Turánka v Česku očkovalo s využitím „nepřípustných donucovacích postupů v rozporu se zákonem“. Odborník na vakcinaci to řekl na sobotní konferenci Vakcíny v 21. století. Ta byla krátce před svým zahájením málem zrušena – podle organizátorů totiž přišel „politický zásah“ a Augustiniánské opatství v Brně, kde původně akce měla být, náhle odstoupilo od pronájmu svých prostor. Následně měla pro hlavního organizátora akce přijet i policie. Znelíbili se prý politickému vedení. „I předseda vlády je z této lokality,“ naznačili. Přes zásah policie akce nakonec proběhla.

Zásah policie a zákaz. Akce o covidu ale v Brně byla. A padly věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Turánek

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33707 lidí
Turánek na sobotní konferenci Vakcíny v 21. století shrnul, že má dnes za to, že covid-19 má umělý původ. „Když se podívám na historii, co se dělo v tom Wu-chanu, tak to spíš ukazuje na umělý původ. Dneska se to už připouští, ale zpočátku to nepřipadalo v úvahu. Tak jak se politická situace mění, tak se bude měnit i ten názor, ale můj názor je, že koronavirus vznikl v laboratoři,“ uvedl s tím, že v Číně s koronaviry pracovali už před pandemií s cílem vyvinout vektorové vakcíny.

„Chtěli využít koronaviry, aby mohli rychle navakcinovat populaci v Číně proti HIV, proti tuberkulóze a proti hepatitidě,“ shrnul vakcinolog. Ve Wu-chanu tak dle něj vědci adaptovali koronavirus na lidské buňky – a nemyslí si, že by existovalo lepší vysvětlení původu pandemie, než je únik z tamní laboratoře.

Během covidové epidemie v Česku se podle Turánka překročily některé běžné aspekty vakcinační kampaně tím, že se vakcinovalo během vyhlášené epidemie či že se „vakcinovalo toxinem“. Upozornil též, že se vakcinovalo „fakticky intravenózně“ mRNA vakcínami a byla využita masová vakcinační kampaň „s využitím genetické vakcíny, u které nejsou známy dlouhodobé účinky a všechny mechanismy působení na úrovni genomu“.

Zdůraznil, že se jednalo o „nátlakovou vakcinační kampaň“, a to i s využitím „nepřípustných donucovacích postupů v rozporu se zákonem“.

Celou konferenci můžete zhlédnout zde:

Vystoupení imunologa a vakcinologa Jaroslava Turánka i dalších účastníků akce se málem neodehrálo. Konference se totiž měla původně konat v prostorách Augustiniánského opatství v Brně – těsně před jejím zahájením ale opatství odmítlo prostory ke konání akce zpřístupnit a ustoupilo od pronájmu.

Akce, které se vedle profesora Turánka účastnili též profesor Jan Krejsek, lékař Šimon Reich, senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, odborník na právo ve zdravotnictví Ondřej Dostál, matematik Tomáš Fürst či lékař Miroslav Havrda, podle organizátorů narazila na „politický zásah, že se akce v Augustiniánském opatství nesmí konat“.

„Včera odpoledne jsem dostal oficiální právní dopis od duchovních Augustiniánského opatství, že akce z určitých důvodů – nejdříve porušení smlouvy – se konat v opatství nemůže. Když jsme si to všechno vysvětlili, tak se ukázal jiných důvod, a to ten, že vadí charakter akce. Že jsme údajně společně s odborníky komunikovali jiný záměr, jinou akci. Není to pravda. Od začátku jsme zcela veřejně informovali o názvu a pojetí akce i o jménech, včetně jména profesora Turánka, tak se tuší, že jeho názory, včetně dalších odborníků, nejsou v mainstreamu až tak populární. Takže nic nebylo skrýváno,“ shrnul dění před akcí bývalý koordinátor Inovační strategie ČR a krizový manažer komunikace na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR Robin Čumpelík, jenž stojí za platformou Inovace Republiky.

Tím vše neskončilo. Čumpelík dodal, že na něj byla následně dopoledne těsně před akcí „poslána i policie“. „Někteří z kolegů s tím mají také zkušenosti,“ podotkl při jmenování důvodů, proč se nakonec musela akce narychlo přesunout z Augustiniánského opatství v Brně do hotelu Vista.

„Realita je taková, že zřejmě z nejvyšších pater minimálně města Brna, ale zřejmě to půjde i dál, protože tu jsou vazby na některé z ministrů. I předseda vlády je z této lokality,“ naznačoval také.

„Je mi smutno, jestli se tohle děje v církvi a v duchovním světě. Ne že by o tom nebyly filmy a dokumenty, ale jakmile to člověk zažívá na vlastní kůži, tak vám mohu říct, že to je úplně jiný šálek kávy,“ dodal.

Vyjádření organizátorů:

„Že média selhávají ve veřejné službě, v tom být jakýmsi hlídacím psem demokracie, to jistě z těch posledních třech let tušíte – že se na ně spolehnout úplně nemůžeme. Že kapitál nejenom v covidu, ale v posledních třiceti letech pohlcuje veřejný prostor, politiku, to by byl nekonečný seznam kauz...“ shrnul dění Čumpelík, dle kterého církevní svět „podléhá politicko-mocenským souvislostem“.

Profesor Jaroslav Turánek se již dříve vyjadřoval, že během covidové epidemie v Česku došlo, docházelo k cenzuře a tvrdě kritizoval předchozí kabinet expremiéra Andreje Babiše (ANO) za covidové restrikce a nucení lidí k očkování. „Nečekal jsem, že to nabere takové obrátky a že tento jarmark s vakcínami, toto nechutné jejich vnucování pod záminkou, že dostanete tenisky, iPhony nebo že nebudete smět tu a tam. Pocítil jsem potřebu prostě vystoupit a uvést ty věci na pravou míru,“ shrnul a poznamenal, že o problému více než on hovořili tací, kteří uváděli „zavádějící informace“.

Poukázal, že na nemocenské bylo půl milionu lidí. „Z deseti a půl milionu lidí je to 5 %. Je to natolik závažná infekční situace, abyste zadlužili zem, zlikvidovali hospodářství, malé živnostníky, uvrhli děti na rok a půl ze škol pryč, zatížili rodiče, nechali lidi běhat pořád na nějaké vyšetření, šťourali se jim v nose, až jim poškodíte sliznice a nosní přepážky... Je to důvod? Já na to neumím odpovědět. Já si myslím, že to není důvod. Ale měli by na to odpovědět politici, ekonomové a především by měli dostat prostor ti, které to nejvíc poškodilo, tzn. malí živnostníci, nebo i střední, firmy,“ upozorňoval.

Upozornil na to, že se během minulé vlády následkem tohoto dění začalo zdražovat. „Teď se vše zdražuje, řeknou, že je inflace cíl. Na jednu stranu vám řeknou, ať si spoříte na důchod, na druhou stranu vám z těch úspor ukrajují horentní sumy inflací,“ zaznělo od něj v rozhovoru pro nadační fond Svědomí národa v srpnu 2021 a predikoval, že lidé v té době již měli vlády expremiéra Andreje Babiše dost. Pokud Babišovi nezlomila vaz dotační aféra, pak to dle něj byl „dvakrát recyklovaný ministr“.

Doplnil, že nešlo spoléhat ani na vědce – ti totiž nezávislí nejsou, jelikož jejich živobytí záleží na udělování grantů, a když promluví, tak riskují, že se znelíbí ministerstvu. Právě Ministerstvo zdravotnictví se totiž v té době dle Turánka zaklínalo odborníky, kteří nejsou odborníky v dané oblasti, a vydávalo nařízení v rozporu s nálezy Nejvyššího správního soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A co asi vyvíjeli USA na té Ukrajině , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTravolta65 , 29.05.2023 10:06:41
mluvilo se až o 40 laboratořích ,kde se pracovalo s těmi nejhoršími viry světa ???A dokonce v USA zase zaznělo ,že by je na té Ukrajině měli znova jinde vybudovat !Na co a nebo spíše na koho ??? USA hnus si pokoj nedá !

|  6 |  0

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …