Zatčenému Krejčířovi jde o život, varuje podnikatelův lékař

24.11.2013 20:21

Českého podnikatele Radovana Krejčíře zatkla v pátek jihoafrická policie a pak jej údajně mučila. Podle lékaře najatého Krejčířovými právníky mu nyní následkem zacházení policistů hrozí selhání ledvin a dokonce infarkt a měl by být bezodkladně hospitalizován. Jihoafrické úřady se ale domnívají, že jde jen o způsob, jak se vyhnout téměř jisté vazbě.

Zatčenému Krejčířovi jde o život, varuje podnikatelův lékař
Foto: http://ewn.co.za, tan
Popisek: ???

Krejčířovi podle lékařů, které najali podnikatelovi obhájci, hrozí selhání orgánů. Svá tvrzení zakládají na krevních testech a tělesném vyšetření. Jeho tělo prý vykazuje známky "významného poškození svalů".

Krejčíř má v pondělí stanout před soudem v Johannesburgu, policie ho zatkla pro podezření z přípravy vraždy a únosu. Potřebné informace se z něj podle podnikatelových právníků snažili policisté dostat mučením, údajně použili i paralyzér, Krejčíře prý dusili a surově bili.

Jihoafrická policie tato nařčení odmítá komentovat. Krejčíř se podle jednoho z policistů pouze snaží využít svého "chabého zdraví" k tomu, aby se dostal na svobodu. Ačkoli se podnikatel snaží všechny přesvědčit o své bezúhonnosti a o tom, že je sám obětí, má s prokazováním důvěryhodnosti potíže.

Pojišťovací podvod, předstíraná rakovina

Už v roce 2011 byl zadržen kvůli podezření z pojišťovacího podvodu. Podle vyšetřovatelů předstíral rakovinu močového měchýře a pojišťovně tak způsobil škodu v přepočtu asi 11 milionů korun. Krejčířova manželka, která je nyní na dovolené na Mauriciu, uvedla, že její manžel má dlouhodobě problémy s ledvinami a má v moči krev.

Uprchlý Čech je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy tam na falešný pas dorazil ze Seychel. České policii unikl za podezřelých okolností doslova pod rukama o dva roky dříve při domovní prohlídce. Český soud ho loni na podzim nepravomocně odsoudil k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

České úřady dlouhodobě usilují o Krejčířovo vydání do vlasti, zatím ale neúspěšně. Krejčíř by chtěl v Jihoafrické republice zůstat a požádal o politický azyl. Místní úřady mu ho loni odmítly udělit, Krejčíř se ale proti tomu odvolal a nyní čeká na výsledek odvolacího řízení, které bylo naplánováno na prosinec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …