Zdrcující krize na Ostravsku. Práce bude dost tak akorát v azyláku

26.07.2013 19:50

Bude z Ostravska další Detroit? Zatím region čeká na verdikt OKD, respektive jejího majitele NWR. To, že celé Ostravsko včetně bývalého „Ocelového srdce“ zažívá infarktové stavy, kvůli propouštění a avizovanému útlumu provozu těžby v Paskově a ekonomické krizi dalších firem, je jisté. Už teď tu přibývá nejen nezaměstnaných, ale i lidí, kteří již nemají ani střechu nad hlavou.

Zdrcující krize na Ostravsku. Práce bude dost tak akorát v azyláku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

Obavy z kritické situace mají nejen zaměstnanci dolů na Frýdecko-Místecku, ale i místní poskytovatelé sociálních služeb. Už teď totiž neví, co dřív. „Našich uživatelů přibývá v terénu, na ulicích i v denním centru. Jde o trvalý nárůst. Navíc, když byla na přelomu roku amnestie, přišla k nám řada lidí z nápravných zařízení,“ uvedl Jan Savický, vedoucí azylového domu Bethel, který působí pod Slezskou diakonií ve Frýdku-Místku.

Jestli zavřou Paskov...

„Jestli se Paskov zavře, tak to bude další rána. My to sice hned nepocítíme, ale časem bude o naše služby ještě větší zájem. Už dopředu se pomalu, ale jistě, chystáme, že něco takového nastane. Situace tady není dobrá. Na Paskov je navázána spousta firem a dodavatelů, kteří minimálně budou propouštět. Problémy se pak nabalují a vzniká lavina. Určité procento lidí situaci neustojí, přijdou o své bydlení a pak už se budou směrovat k nám a budou z nich naši uživatelé,“ upozornil Savický pro ParlamentníListy.cz.

Propouštění přitom není novinkou ani pro tuhle neziskovou organizaci. Není to tak dávno, co i v azylovém domě museli ukončit pracovní smlouvu s některými zaměstnanci, protože neměli na provoz peníze. Pokud by byl o jejich službu větší zájem, museli by vzít posily. Ovšem těžko říci, kdo by náklady uhradil. „Už teď jsme na personálním minimu, uvítal bych, kdybychom mohli nějaké zaměstnance přibrat,“ upozornil Savický.

Charitu lidé zneužívali

Podobné zkušenosti mají i v místním dobrovolnickém centru ADRY. „Určitě musím říct, že počet osob bez přístřeší přibývá. Pro materiální pomoc přicházejí i lidé, kteří jsou na dávkách,“ vysvětlila Lenka Hájková, zástupkyně vedoucího z Dobrovolnického centra ADRA ve Frýdku-Místku pro ParlamentníListy.cz. Zájem o nabídku jejich sociálního šatníku měl ale tendenci růst tak, že tu museli paradoxně omezit výdej věcí.

„Snažíme se lidi přivádět do našich charitativních obchůdků, kde pomoc nedostanou zcela zdarma. Dřív jsme rozdávali ošacení neomezeně, ale nebylo to efektivní. Zjistili jsme, že lidé toho zneužívají. Když jim neustále budeme zdarma poskytovat oblečení, nenutí je nic prát a mohou vyhazovat oblečení do kontejnerů nebo je prodávají,“ podotkla. Zároveň ale upozornila i na to, že právě na Ostravsku si lidé, kteří zaměstnání mají, práce váží více než jinde. „Region je dlouhodobě zatížený nezaměstnaností. Dochází k zániku pracovních míst a lidé se přirozeně obávají o práci. Jsou tady ochotní dřít za mnohem horších podmínek než v ostatních částech republiky,“ doplnila Hájková.

Důl prý pojede do konce roku

Těžba uhlí je ztrátová. Majitel dolu Paskov musí víc investovat, než vydělá, a tak hrozí útlumem. „Nepodařilo se najít kupce. Začíná období několika týdnů, kdy naše vedení bude připravovat varianty řešení situace do budoucna. Jednou z možných variant, ale ne jedinou, je utlumení provozu dolu. Některá média to špatně pochopila a rovnou řekla, že útlumový provoz bude znamenat propuštění x tisíc lidí,“ reagoval mluvčí OKD Vladislav Sobol pro ParlamentníListy.cz. s tím, že útlumový provoz neznamená okamžité ukončení provozu. „Kdyby došlo k útlumu, tak to není proces na měsíc, ale na více měsíců. Těžba určitě pojede do konce roku, ale zároveň nemůžu říct, že nikdo do konce roku propuštěn nebude,“ vysvětlil.

Zároveň OKD údajně hodlá převést stávající zaměstnance na jiné provozy. „I tam budou probíhat procesy, které povedou k větší efektivitě. Celkově ale máme polštář asi 3 000 zaměstnanců dodavatelských firem. To nejsou naši zaměstnanci, takže v případě potřeby se budou omezovat počty těchto pracovníků jako první,“ vysvětlil Sobol. Že by se náhle objevil nový kupec, tomu už nikdo nevěří. „Nabídky už šly dříve. Pokud by se někdo přihlásil, budeme rádi, ale už v to moc nedoufáme,“ uvedl Sobol.

Krize postihla i další firmy

Na dole Paskov je zaměstnáno asi 2 500 lidí. Problémy kvůli ekonomické krizi mají ale i další firmy na Ostravsku, například ocelárna společnosti Evraz Vítkovice. Podle Lidových novin by o práci na Ostravsku mohlo přijít až 13 000 lidí. Poslední údaje Úřadu práce Moravskoslezského kraje hovoří o celkem 82 556 nezaměstnaných v kraji. Odboráři z dolu Paskov sepsali petici za zachování zaměstnanosti v regionu, kterou k 25. červenci podepsalo 1647 zaměstnanců. Podpisy budou sbírat asi do 8. srpna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …