Zeman: Agresor je ten, kdo někoho napadne dříve než USA. Stalin měl pravdu. Kdo bude strkat svůj smrdutý čenich do naší zahrádky...

27.01.2016 6:30

Do třítisícového Újezdu u Brna přijel prezident Zeman jako do poslední oficiální zastávky svého úterního programu návštěvy Jihomoravského kraje, aby nejprve navštívil nový hospic a poté debatoval s obyvateli malého jihomoravského města.

Zeman: Agresor je ten, kdo někoho napadne dříve než USA. Stalin měl pravdu. Kdo bude strkat svůj smrdutý čenich do naší zahrádky...
Foto: David Daniel
Popisek: Miloš Zeman v Újezdu

Anketa

Vadí vám slova Miloše Zemana o Sobotkovi a kalašnikovu?

3%
94%
hlasovalo: 33371 lidí

Jihomoravský hejtman Michal Hašek v přeplněném sále kulturního centra v Újezdě připomněl, že základní kámen nyní dokončené stavby hospice ve městě prezident Zeman před rokem vezl na státní návštěvu Vatikánu, aby jej papež František požehnal. Proto se bude zdejší hospic jmenovat Domov Františka na počest současného papeže. „Důvod, proč jsem přijel, je krásný i smutný zároveň – otevření hospice. Chtěl bych poděkovat všem, kdo se o to jakýmkoli způsobem zasloužili, a chtěl bych vyjádřit úžas nad tím, že od pokládání základního kamene do faktického otevření uplynul jen jeden jediný rok, zatímco mnoho jiných staveb v této republice budujeme třicet let a ještě nejsou hotovy. A dovolte mi, abych zde citoval slova velkého českého básníka Jiřího Wolkera – ,smrt není zlá, smrt je jen kus života těžkého‘ a ,umírání se bojím, v umírání je člověk sám a pláče nad sebou‘. Každý, kdo přispěje ať už dobrým zákonem, finančním darem nebo stavbou k tomu, aby se lidé méně báli umírání a aby to umírání nebylo bolestné, si zaslouží naši úctu a obdiv. Chtěl bych tedy všem těmto lidem poděkovat,“ řekl k realizaci stavby hospice v Újezdu u Brna Miloš Zeman.

První dotaz z publika směřoval k tomu, že prezident je propagátorem stavby kanálu Dunaj–Odra–Labe a současně se kriticky vymezuje vůči migrantům. Proto se na prezidenta tazatel obrátil s nápadem, zda nebylo možné použít imigranty jako pracovní sílu při budování tohoto vodního díla. „Pokud jde o velké stavby, mají nevýhodu, že v demokratickém politickém systému, kdy je pouze čtyřleté funkční období, se do nich téměř nikdo nechce pouštět, protože případnou smetanu slíznou ti, za jejichž působení se stavba dokončí. A to může trvat desítky let. Například Tádž Mahal jedna z nejkrásnějších staveb v Indii vynesl za staletí tolik peněz z turistického ruchu, že se tisícinásobně zaplatil. Ale aby ho někdo vybudoval, museli mít kvalifikované stavitele. A to je nepřímá odpověď na tuto otázku. Přímá odpověď – méně zdvořilá k ilegálním imigrantům – je, že se ptám, proč směřují do Německa nebo do Švédska. Odpověď zní, že tam jsou nejvyšší sociální dávky. Z toho logicky vyplývá, že motivace většiny z nich je pobírat dávky a ne kopat kanál Dunaj–Odra–Labe.

Politici mají zřejmě příliš nízké platy, do fondu nic nedali

Objevilo se i téma prezidentova fondu na umořování státního dluhu a to, kolik senátorů nebo poslanců do něj přispělo. Miloš Zeman odpověděl, že přispěl jen jeden ministr, a sice Andrej Babiš částkou půl milionu korun. „Konto, kam dávám třetinu svého platu, jsem založil proto, že státní dluh nevytvořili normální občané, ale politici. A tak aspoň symbolicky by mohli do tohoto prezidentského fondu přispět. S jedinou výjimkou se to nestalo, protože zřejmě mají příliš nízké platy. A tak jsem fond reorientoval a nyní se z něj přispívá Fondu ohrožených dětí, který založil Klokánky, a koncem minulého roku jsme mu předali dva a půl milionu korun. Je to i tak trochu výraz protestu, že vláda odmítla finanční pomoc Klokánkům v ,závratné‘ výši dvacet milionů korun; a já si myslím, že kdo nepomáhá starým lidem a dětem, je mírně řečeno sociálně necitlivý,“ vysvětli svůj postoj Miloš Zeman.

Armády a bezpečnosti se týkal příspěvek jedné z účastnic, když vznesla dotaz, zda je reálné, že bude znovu zavedena základní vojenská služba a jak se vlastně bude stát bránit nebezpečí migrace. Podle Miloše Zemana je třeba počítat s tím, že moderní armáda používá náročné technologie, které je třeba se učit ovládat delší dobu, takže nemá smysl v základní službě tyto znalosti získat a pak je ztratit. „Vzhledem k tomu, že jsme ale nyní vystaveni hrozbě a poprvé to není hrozba vzdálená, ale blízká, myslím, že je třeba podpořit myšlenku aktivních záloh. Není to profesionální armáda, ale lidé s například tříměsíčním výcvikem – tam se naučí zacházet se zbraněmi, což nevyžaduje dlouhý výcvik. V současné situaci, kdy je naše země opravdu ohrožena migrační vlnou, je třeba dosáhnout toho, aby vedle profesionální armády působily takzvané aktivní, v zásadě dobrovolné zálohy, které budou spolu s policií střežit hranice,“ řekl Miloš Zeman.

I Stalin mohl mít někdy pravdu

Poslední dotaz besedy se týkal toho, zda by nebylo načase, aby se Západ, který podle tazatele destabilizoval situaci v severní Africe, Arabského poloostrova a ve střední Asii, stáhl a nechal tyto státy řešit své věci samy. Miloš Zeman odpověděl bonmotem, který podle svých slov četl na internetu a který zní: Agresor je ten, kdo zaútočí na nějaké území dřív než Spojené státy. „Platí, že USA udělaly obrovskou chybu, když vpadly do Iráku. Ale domnívám se, že se chyby dají napravit a je zbytečné, abychom diktovali jiným zemím, jak mají žít, abychom jim předváděli svou představu lidských práv jako práv univerzálních, zatímco jsou euro-americká. Jinými slovy, jak říkal soudruh Stalin: Kdo bude svůj smrdutý čenich strkat do naší zahrádky, tak po něm dostane. I Stalin mohl mít někdy pravdu,“ uzavřel debatu v Újezdu prezident Zeman.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…