Zeman je zlý stařík. Že máme držet hubu? Ne, on má být prezidentem i Prahy, nejen hospody, řekl mladý TOPák na demonstraci

14.05.2019 9:52

„Andrej Babiš si myslí, že tento stát mu patří. Tak jako si myslí, že Evropa je od toho, aby byla dojnou krávou, která mu dává prachy, a když je přestane dávat, tak si je vytáhne z našich kapes, z našeho rozpočtu. Musíme dávat najevo, že to v pořádku není. Stát není firma, a už vůbec není firmou jednoho člověka, který si vyměňuje lidi, jak mu kdo vyhovuje,“ zdůraznil na pondělní demonstraci v Liberci poslanec Jan Farský. Zazněla i další ostrá slova vůči premiérovi. Například, že jsme kvůli němu ostudou Evropy či že se spolčí i s ďáblem, aby se udržel u moci.

Zeman je zlý stařík. Že máme držet hubu? Ne, on má být prezidentem i Prahy, nejen hospody, řekl mladý TOPák na demonstraci
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Za nezávislost justice v Liberci

V pondělí v podvečer, byl to třináctý květnový den, se opět sešli odpůrci premiéra Babiše před libereckou radnicí na demonstraci za nezávislost justice, kterou uspořádala iniciativa Milion chvilek pro demokracii. Oproti demonstraci minulé se sešlo lidí více, a to i přes konkurenci hokejového zápasu Česka s Ruskem na světovém šampionátu. I řečníků bylo více. Nejdříve přečetla Anna Provazníková prohlášení hlavních organizátorů, které zaznělo nepochybně i na Staroměstském náměstí a všude, kde se akce konala. Údajně to mělo být ve sto třiceti obcích České republiky. Po ní vystoupil další z organizátorů Daniel Zah, který přečetl vzkaz od Karla Zimy. „Dožili jsme se smutných dnů, kdy prakticky veškerá moc ve státě patří jednomu hnutí, respektive jednomu člověku, který je už dlouhou dobu ve střetu zájmů. A to snad nejvíc z evropských politiků. Situace se dostala tak daleko, že jsme se kvůli tomuto trestně stíhanému bývalému estébákovi stali ostudou Evropy. Jeho poslední kroky jen potvrzují aroganci moci, nad kterou už prakticky neexistuje žádný systém kontroly,“ uvedl.

Anketa

Chcete, aby Marie Benešová odstoupila?

11%
89%
hlasovalo: 22333 lidí

Spolčí se i s ďáblem, jeho mafiánské praktiky nás měly už dávno varovat

„Náš premiér využije jakékoliv možnosti, aby si udržel moc. Spolčí se i s ďáblem, kterými například komunisté vždycky byli a budou. Jeho mafiánské praktiky nás měly už dávno varovat. Bohužel se tak nestalo. naopak lidé se nechají opít rohlíkem, koblihou, slyší na populistické řeči a sliby. Jakým způsobem a kým obsadil post ministra spravedlnosti je už důkaz naprosté lhostejnosti k demokracii a občanům. Andrej Babiš tímto krokem dokazuje, že tahá za nitky a za provazy jen ve svůj prospěch,“ pokračoval. Důvody jsou podle Zimy zjevné. „Shání a nafukuje záchranné čluny, které ho podrží, protože loď už se pomalu potápí. A právě teď je nutné, aby každý z nás dal najevo, že chceme svoji zemi zpět. Chceme se přeci dožít i veselejších dnů, než jsou tyhle,“ přečetl Zah.

V daleko větší míře než na dřívějších demonstracích vystoupili na této i politici. Ostrý projev měl předseda poslaneckého klubu STAN a bývalý starosta Semil Jan Farský. „Někdy to vypadá tak, že se republika úplně převrátila. Že něco, co ještě před pár lety bylo absolutně nepřijatelné a nepředstavitelné, se stává normou. Vy jste důkazem toho, že to tak není. Dokážete rozlišit, že přeci není v pořádku, že trestně stíhaná osoba čekající na obžalobu je v čele státu. On – Andrej – to neví. Vy mu ukazujete, že to v pořádku není,“ řekl.

„Rád bych věřil, že mu to nedošlo, ale on působí tak, že nechápe, co je divného na tom, že je nadřízený vyšetřovatelům, státním zástupcům a nakonec i soudcům skrze justici, Ministerstvo vnitra, policii. On má na ně velice silnou pravomoc v rozpočtu, kde jim schvalují částky, ale samozřejmě možnost odvolání nejvyššího státního zástupce kdykoliv a bez udání důvodu. A pracujte v této situaci nezávisle, odborně a bez vlivu. To v podstatě nejde,“ upozorňoval poslanec.

„Andrej Babiš si myslí, že tento stát mu patří. Tak jako si myslí, že Evropa je od toho, aby byla dojnou krávou, která mu dává prachy, a když je přestane dávat, tak si je vytáhne z našich kapes, z našeho rozpočtu. Musíme dávat najevo, že to v pořádku není. Stát není firma, a už vůbec není firmou jednoho člověka, který si vyměňuje lidi, jak mu kdo vyhovuje,“ zdůraznil. „Co předvedl  v situaci, kdy po předání spisu státním zástupcům, to znamená z gesce ministra vnitra do gesce ministra spravedlnosti, bez varování a bez vysvětlení ministra spravedlnosti okamžitě vyměnil, je nepřijatelné. Působí to proti justici, proti smyslu pro spravedlnost a proti principům právního státu,“ sdělil.

„Tím, že snižuje důvěru lidí v právní stát, že ji podrývá, mnozí po této kauze nebudou věřit v to, že v České republice je možné dosáhnout spravedlnosti. To jsou škody, které jsou mnohonásobně vyšší, než nějakých 50 milionů za Čapí hnízdo. To jsou miliardy v korunách, ale problém nedůvěry v každém občanu České republiky – to je daleko horší. To je něco, co nikdy nedokáže splatit, byť by se tvářil jako nejlepší manažer v čele státu,“ pronesl Jan Farský.

Vystoupil Jan Farský. Foto: Oldřich Szaban

Na Hradě máme zlého, pomstychtivého staříka

Další razantní projev přednesl mladý politik, Vojtěch Miler z TOP 09. „Letos je to třicet let od sametové revoluce, třicet let, kdy jsme se zbavili komunistů. A kam jsme se za těch třicet let dostali? Zástupci KSČM sedí ve vládě, vypráví, jak oni jsou ti skvělí a oni nic (zlého) neudělali. Předsedou vlády je bývalý agent StB, který se neustále zaplétá do svých lží. Čapí hnízdo je jen špičkou ledovce. Získal možná daňovým podvodem majetek ve výši jedné miliardy korun. To znamená okradl nás, deset a půl milionu občanů České republiky,“ poukázal.

„Dále nechal unést vlastního syna na Ruskou federací okupovaný Krymský poloostrov. Pak z vlastního dítěte udělá duševně nemocného. Jaký člověk je tohoto schopen? Myslíte, že Andrej Babiš je dobrý člověk a dobrý otec?“ otázal se a publikum na tuto nahrávku příslušně zareagovalo pískotem. „Na Hradě máme zlého, pomstychtivého staříka, který nám vzkazuje, že máme držet hubu, protože jsme přece prohráli a on si bude pět let dělat, co chce. Tady se ale pan prezident mýlí. On nemá být prezident jen pro těch 51 a půl procent občanů, kteří mu to tam vhodili. On má být prezidentem pro všechny. Není prezidentem jen pro hospodu na vesnici. Musí být prezidentem i pro Prahu a všechna města v České republice, která ho možná nevolila,“ vysvětlil.

Na pódiu ve dveřích liberecké radnice vystoupil i jeden senátor, a to Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj), zvolený za liberecký senátorský obvod. „Čapí hnízdo je kauzou, která je schopna svého hlavního autora, svého hlavního aktéra dovést na politický hřbitov, a možná ještě o kus dál. Andrej Babiš si je toho velice dobře vědom. Všechny dosud známé indicie ukazují na to, že kauza Čapí hnízdo byl opravdu daňový podvod. Ukazuje se to jednoznačně. Ale současný premiér konal, koná a bude konat všechny možné kroky, aby tuto kauzu zametl pod koberec,“ poukázal senátor, který je také starostou Chrastavy. „Z tohoto důvodu ministryně financí Schillerová změnila dotační titul a vyjmula Čapí hnízdo z evropských dotací. Aby se o kauzu přestala zajímat Evropská komise. Dokonce firma Imoba vrátila tu dotační výši 50 milionů českému státu. Ale to nic nemění na tom, že podvod zůstává podvodem!“

V tuto chvíli shromáždění začalo skandovat: „Demisi, demisi, demisi.“ Po této vsuvce Canov pokračoval. „V současnosti se celá kauza blíží do svého finále. Je v rukách státního zástupce. Nezbývá než věřit, že ten se možná i zásluhou takovýchto demonstrací nedá zviklat a předá kauzu skutečně do finále, tedy soudu, který rozhodne po právu, padni, komu padni,“ zadoufal.

Země nemá řešit problémy premiéra, správný premiér řeší problémy země

Na důležitou věc upozornila liberecká komunální politička a sportovkyně Zuzana Kocumová. „Společný nepřítel má jednu výhodu, a to, že spojuje. Je to vidět na nás, co jsme tady, v Praze i na jiných místech. Ale má i obrovskou nevýhodu. To, že když jednu skupinu spojí, tak vedle toho vzniká jiná skupina. Čím je větší tlak, tím je schopná více odolávat jakémukoliv argumentu a jakékoliv emoci, která říká, že oni pravdu nemají. Spousta lidí, kteří volí Babiše, to nejsou jiní lidé, než jsme my. Pouze uvěřili nějaké chiméře, uvěřili tomu, že Babiš nabídne lepší budoucnost,“ konstatovala.

„Zkusme možná tu bojovnost trochu utlumit a vysvětlovat těmto lidem, o co nám jde. Ukazovat, proč nám vadí Babiš. Pokud to bude jenom silnou formou, tak se Babišovi voliči jenom zatvrdí a budou ho volit zase. Nebo někoho jiného, kdo přijde po něm. Vidíme, že je tu velká část lidí, která chce silného vůdce, který jim slíbí zářné zítřky. Takže zkusme na té demokracii pracovat všichni. Neberme to jako boj proti jednomu člověku, ale jako boj za principy a práva demokracie,“ dodala.

Na demonstraci vystoupil i zástupce ODS, bývalý starosta Jablonce, současný poslanec Petr Beitl. „Chceme všichni žít v právním státě, který má spravedlivá pravidla pro všechny. Základem právního státu jsou oddělené pilíře jeho moci – moci soudní, výkonné a zákonodárné,“ uvedl a ocitoval vyjádření prezidentky Soudcovské unie Daniely Zemanové. Podle ní výměna Marie Benešové za Jana Kněžínka vyvolává pochybnosti o vyváženosti pilířů státní moci a vyvolává pochybnosti o tom, zda ještě právní stát máme.

„Robert Pelikán, Táňa Malá, Jan Kněžínek a Jana Benešová. Během necelého roku této vlády čtyři ministři spravedlnosti. A to se v létě v jednu chvíli Andrej Babiš neštítil navrhovat prezidentovi, že post ministra spravedlnosti si zabere on sám,“ uvedl jablonecký poslanec. „Je to velká ostuda pro Českou republiku v Evropě. Je na nás politicích i na občanech, abychom proti této ostudě společně vystupovali razantně, jak můžeme. Země nemá řešit problémy premiéra, správný premiér má řešit problémy země. Chci popřát nám všem, abychom dovedli naši zemi tam, kam patří, mezi demokratické země v Evropě. Přijďte 25. května k volbám a ukažte Babišovi, že už u nás o ten jeho projekt zájem není,“ vyzval Petr Beitl na závěr.

Na pondělní demonstraci v Liberci. Foto: Oldřich Szaban

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…