Zeman na Hrad, volají lidé. Překřtili kvůli němu i obec

17.02.2012 15:30

Prezidentská volba se blíží a jak se zdá, nejžhavějšími kandidáty bude Jan Fischer, Jan Švejnar a Miloš Zeman. Posledního jmenovaného zcela jistě hodlají podpořit v jeho “domovském“ Novém Veselí na Žďársku. Místní, včetně starosty říkají – pokud bude Miloš kandidovat, naši podporu stoprocentně má.

Zeman na Hrad, volají lidé. Překřtili kvůli němu i obec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

I když je “jezevec z Vysočiny“, tedy expremiér a předseda SPO-Z jen “chalupářem“ a v obci u Žďáru nad Sázavou nemá trvalé bydliště, lidé ho zde mají za svého. Každý ví, že jejich Miloš žije v bývalém zámečku a patří mezi vážené občany. Místní, a nejen ti, ale i ze širokého okolí – napříč Vysočinou, jsou rozhodnutí, že Zemana podpoří.

V Zemanově Veselí to funguje

„Pokud bude třeba sehnat pro pana Zemana podpisy, jsem přesvědčen, že tady podporu najde. Sám za sebe mohu říct, že i já ho velmi rád podpořím. Mám ho rád a i jeho názory jsou velmi rozumné a zajímavé. Vždy se o dění v obci zajímal. Dává nám občas i zajímavé podněty, chodí mezi lidi a lidé ho tu mají rádi,“ prozradil pro ParlamentniListy.cz starosta Nového Veselí, kterému se už začalo říkat “Zemanovo Veselí“, Zdeněk Křivánek (NK).

Obliba u lidí expremiéra Miloše Zemana těší. “To mne opravdu těší a jsem rád, že mi lidé fandí. Uvidíme, jak vše dopadne,“ řekl Zeman, který před nedávnem oznámil, že kandidaturu na Hrad přijme.

Miloš Zeman má podporu také u svých příznivců a členů strany SPO-Z. Tato strana měla v obci při minulých volbách velký úspěch a umístila se na druhém místě. Mezi členy je hodně mladých, pro které je Zeman opravdovou osobností.

Zemanův reparát

Miloš Zeman, který zkusí reparát za kdysi zpackanou prezidentskou volbu v roce 2003, má nové teď přímluvce, a nejen na Vysočině. Jako o vhodném kandidátovi o něm mluví i další expremiér, a kdysi přítel, pak chvíli nepřítel Jiří Paroubek NS-LEV 21. Zeman má fanoušky i v ČSSD.

"Mezi řadovými členy naší strany, se kterými o tom mluvím v Kladně i v Praze, má podporu," prozradila místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prý prská, právě proto, že někteří sociální demokraté vidí v Zemanovi stále modlu, ale na tom prý nesejde. „Koho dnes zajímá, co si myslí Slávek Sobotka, nebo Michal Hašek. Zeman je opravdu osobnost, stejně jako byl Paroubek a tihle dva, kteří to vedou v ČSSD od desíti k pěti, mne nezajímají. Já jsem jednoznačně pro Zemana, nebo případně pro Švejnara,“ řekl pro ParlamentniListy.cz jeden z výše postavených členů sociální demokracie.

Zemanovu kandidaturu na Hrad oznámil tento týden předseda neparlamentní Strany práv občanů Zemanovci Vratislav Mynář. "Souhlasím s tím, aby SPOZ zahájila petiční akci na podporu mé prezidentské kandidatury, a zavazuji se, že v případě, kdy tato petice získá dostatečnou podporu občanů, tuto kandidaturu přijmu," citoval z vyjádření bývalého předsedy vlády. Sám Zeman se oficiálního ohlášení kandidatury nezúčastnil kvůli drobné operaci.

 

Kdo dřív přijde, ten dřív mele

Právě kandidatura Zemana na Hrad by pro ČSSD mohla být problém. Delegovat ho může jen jedna strana. I když je SPO-Z neparlamentní stranou, platí v tomto, že “kdo dřív přijde, ten dřív mele.“

To ale prý taky nic neznamená. I když bude navržen Zeman kýmkoli, poslední slovo budou mít voliči. I podle některých politologů může právě jezevec z Vysočiny najít podporu u voličů napříč politickým spektrem.

Zatímco v Praze či jinde stále váhají, zda by byl Zeman dobrým nástupcem Václava Klaus, na Vysočině mají jasno. „Zeman na Hrad! Ten jediný je normální, není nabubřelý a zůstal sám sebou,“ řekla obyvatelka Nového Veselí, sousedka, které svého “Miloška“, jak mu familiárně říká, léta zná. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …