Zeman před lidmi pokořil Drábka. Vše odstartoval dotaz z publika

16.10.2013 17:15

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman přijel ve středu po poledni do svého rodného města Kolína, kde žil přes dvacet let. Kromě návštěvy na radnici a místních podniků se také zastavil na Karlově náměstí, aby se tu setkal s občany. Prezidenta vítalo přes pět stovek lidí. Žádné transparenty s sebou ale návštěvníci nepřinesli. Setkání v Kolíně probíhalo v pozitivním duchu.

Zeman před lidmi pokořil Drábka. Vše odstartoval dotaz z publika
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman diskutoval s občany v Kolíně

Miloš Zeman hned na začátku vzpomněl na obložené chlebíčky, které dříve prodávali nedaleko náměstí, ale i na Vysočinu, kterou považuje za součást Kolína a kde trávil mnoho let, a také na maminku, jež je na místním hřbitově pochována.

Lečo už si udělám sám, vtipkoval prezident

„Doufám, že v Kolíně na mne lidé nebudou házet vajíčka. V takovém případě říkám, že by měli házet také rajčata, papriky a nějakou tu klobásku a lečo už si udělám sám,“ zavtipkoval hned na začátku prezident a ze záporných odpovědí publika bylo jasné, že ho tu nic podobného nečeká.

Přítomným také sdělil, jak důležité je jít k volbám. „Jděte k volbám a volte podle svého přesvědčení, jinak můžete nadávat jen sami na sebe,“ apeloval prezident na veřejnost a žádnou politickou stranu jako své doporučení nezmínil.

Nehovořil však dlouho, jak sám řekl, není Fidel Castro, aby mluvil šest až osm hodin a nechal prostor dotazům. Na náměstí se přišlo podívat mnoho jeho spolužáků ze škol, zdravili ho a přáli mu hodně úspěchů.

Za snížení příspěvků pro postižené může Drábek, tvrdí Zeman

Mezi prvními otázkami zazněla jedna přímo od zdravotně postiženého. Vadilo mu, že se snížily finanční příspěvky právě pro postižené, ptal se proč a také na pracovní uplatnění.

Podle prezidenta za to může vyhláška, kterou vydal bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, nynější místopředseda TOP 09 a odnímá zdravotně postiženým určité výhody a až o třicet procent snižuje příspěvky. Zmínil ale i jiné absurdity jeho působení.

„Pokud nemáte nohu, ale máte vhodnou protézu a ujdete dvě stě metrů, tak jste bez nároků na příspěvky, protože jste práce schopni,“ vyjádřil svoji nespokojenost. Jako řešení navrhl vrátit se k původnímu znění zákona a pro zlepšení nezaměstnanosti postižených zmínil důležitost chráněných dílen, kde mohou pracovat.

Politici by měli prokazovat svůj majetek

Středočeši nezapomněli ani na korupci a nekalá výběrová řízení. Jednoho z posluchačů zajímalo, jak zabránit předraženým veřejným zakázkám a zaručit, že vyhraje ten nejlevnější.

Miloš Zeman tvrdí, že je potřeba zákon o prokázání majetku a příjmů a ten nelegální, aby jim byl zabaven. V tomto směru ocenil Německo, kde podobná praxe funguje. „Mafiána totiž nestačí poslat do vězení. Mafiána potrestáte tím, že mu zabavíte jeho majetek,“ uvedl a byl odměněn potleskem.

Zmínil také, že Středočechy chápe, neboť korupci znají a probíhají zde vyšetřování některých soutěží.

Nechyběl ani dárek: fotografie prezidenta z kolínské školky

Mnoho přítomných seniorů potěšila otázka týkající se valorizace důchodů. „Je potřeba vrátit zákon do původní polohy a když se provádí valorizace, tak by to nemělo být podle procent, protože tím se prohlubuje propast mezi chudými a bohatšími seniory, ale valorizovat všem stejnou částkou,“ vysvětlil svůj názor prezident Zeman.

Na závěr setkání přišel na řadu dárek. Květoslava Vorlíčková z Kolína mu přinesla starou fotografii z Mateřské školy Kmochova, do které Miloš Zeman jako malý chlapec chodil. Na snímku je i se svojí maminkou, tu poznal okamžitě, sebe ale najít nemohl a tipl si zprvu někoho jiného.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…