Zeman přiletěl na Dny NATO starou helikoptérou: Dám ji do muzea

21.09.2014 14:41

Prezident Miloš Zeman hovořil na letišti v Mošnově, kde v neděli pokračovala největší armádně – bezpečnostní show ve střední Evropě, o jmenování generála Petra Pavla předsedou Vojenského výboru Severoatlantické aliance. Dny NATO navštívil prezident poprvé v historii.

Zeman přiletěl na Dny NATO starou helikoptérou: Dám ji do muzea
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Dny NATO

Prezident Miloš Zemana v proslovu nejdřív ocenil úspěchy pořadatelů akce, když připomenul začátky Dnů NATO, které srovnal se současnou rekordní návštěvností. „Tato organizace je založena na heslu ,Bezpečnost není samozřejmost'. Mně to heslo připadá jako daleko přijatelnější než například heslo Pomáhat a chránit,“ uvedl také Zeman. Část svého pozdravu účastníkům i veřejnosti věnoval jmenování armádního generála Petra Pavla, dosavadního náčelníka generálního štábu, do funkce předsedy Vojenského výboru Severoatlantické aliance. „Jak víte, je to druhá nejvyšší funkce po generálním tajemníkovi NATO. Jsme vždycky rádi, když například ve sportu Češi vyhrávají sportovní utkání a měli bychom být stejně rádi, když toto utkání vyhraje úspěšný podnikatel, voják nebo umělec,“ uvedl mimo jiné Zeman. „Chtěl bych generálovi Pavlovi blahopřát,“ dodal.

Zeman chce věnovat helikoptéru do muzea

Svou řeč prezident Zeman zakončil takto: „Přiletěl jsem helikoptérou, která už spíš patří do muzea, takže až tady jednou otevřete muzeum vojenských letadel, slibuji, že tuto helikoptéru tomuto muzeu předám.“ Hlavu státu doprovázel také hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák a primátor Ostravy Petr Kajnar. Primátor poděkoval všem podporovatelům akce a dále také uvedl: „Když vidím všechnu tuhle techniku, která je k dispozici k tomu, aby útočila a bránila, přál bych si, aby sloužila pouze k zastrašování a aby nikdy nemuselo dojít k jejímu ostrému nasazení.“

V sobotu navštívilo Dny NATO několik ministrů

Největší armádně – bezpečnostní show ve střední Evropě navštívil v sobotu také premiér Bohuslav Sobotka, ministr vnitra Milan Chovanec, ministr kultury Daniel Herman a ministr obrany Martin Stropnický. Stropnický k akci pro ParlamentniListy.cz uvedl: „Jen za sobotu přišlo asi 140 tisíc lidí. Možná to bude návštěvnický rekord. Je velmi důležité, že lidi tato akce zajímá.“ Ministr obrany také upozornil na to, že náklady na pořádání akce jsou relativně vysoké. O jejich krytí se dělí hned několik subjektů a určitou částkou přispívá i Ministerstvo obrany. „Lidé mohou vidět na vlastní oči ukázky toho, co armáda umí, samozřejmě s akcentem na letectví. Přijíždí spousta zahraničních hostů ve vlastní režii: Finové, Slováci, Holanďané, Řekové, Američané. Hlavní hostující zemí je letos Polsko. Mám z toho velmi dobrý dojem,“ dodal Stropnický pro ParlamentníListy.cz.

V širším měřítku se předvedli Poláci

Součástí Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR byly také ukázky těžké vojenské, policejní i záchranářské techniky, dynamické ukázky výcviku speciálních jednotek a prezentace výzbroje, výstroje a vybavení útvarů vojáků, hasičů a policistů, celníků, vězeňské služby, městské policie a dalších elitních útvarů. Hlavními atrakcemi sobotního programu byly evropská premiéra unikátního amerického konvertoplánu CV-22B Osprey pro speciální jednotky a rekordní počet ukázek bojových nadzvukových letounů z celé Evropy. Organizátoři akce připravili v tomto ročníku jednu významnou koncepční novinku, a tou je představení armády jednoho partnerského státu v širším měřítku. První partnerskou zemí, která představuje armádu na letošním ročníku, je Polsko. Diváci viděli MiG-29, F-16, Su-22, tank Leopard 2, vozidla HMMWV speciálních sil a bojové vozidlo Rosomak. Na mošnovském letišti prakticky celý víkend běžel nepřetržitý program pod vlajkami šestnácti zemí a vlajkou NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …