Zeman se rázně ohradil proti kardinálu Vlkovi: Je to zatrpklý člověk. Církev přivedl do hlubokého úpadku

03.04.2015 14:20

Miloš Zeman úkoluje církev a chová se v tom protiústavně a komunisticky. Takto v pondělí zaútočil na prezidenta republiky emeritní pražský arcibiskup, kardinál Miloslav Vlk. Prezident Zeman na tuto kritiku reagoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, jehož část přinášíme.

Zeman se rázně ohradil proti kardinálu Vlkovi: Je to zatrpklý člověk. Církev přivedl do hlubokého úpadku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další obdoba Hovorů z Lán s prezidentem Milošem Zemanem.Tentokráte živým vysíláním na internetových stránkách Blesku

Prezident Miloš Zeman dlouhodobě vyslovuje názor, že by se katolická církev v rámci finančních prostředků získaných v kontroverzních restitucích mohla podílet na budování hospiců, které prezident považuje za místo důstojného odchodu ze života.

Takových zařízení je totiž v naší zemi poměrně málo a staří a často opuštění lidé mnohdy umírají v nepříliš důstojných podmínkách v léčebnách dlouhodobě nemocných (LDN).

Názor, aby církve ze získaných prostředků stavěly hospice, vyslovil Miloš Zeman už v květnu 2013. Prezidentovi se od počátku nelíbilo, jakým způsobem tehdejší Nečasova vláda prosadila tzv. církevní restituce. A když už takový zákon prošel, bylo by dobře, aby církve část peněz věnovaly na budování hospiců, řekl tehdy Zeman.

Letos v únoru během návštěvy Královéhradeckého kraje pak navíc prezident doplnil, že by toto téma rád otevřel i při debatě s papežem Františkem, za kterým se chystá 24. dubna do Vatikánu.

„Já v dubnu navštívím Vatikán na pozvání Svatého otce. A protože papež František představuje poněkud jiný styl chování katolické církve, než tomu bylo v minulosti, tak s ním budu mluvit i na toto téma,“ řekl prezident.

Miloš Zeman navíc řekl, že s jeho myšlenkou souhlasí i hlava katolické církve v Česku, pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka.

To se však zřejmě moc nelíbí Dukovu předchůdci, kardinálu Miloslavu Vlkovi. Ten poskytl rozhovor aktuálnímu vydání časopisu Týden, v němž se do prezidenta ostře obul.

„Prezident Miloš Zeman v poslední době církev úkoluje, že ho (majetek z restitucí – pozn. red.) musí použít na hospice. Stát nemůže nařizovat, k čemu má církev majetek používat. To je protiústavní, to je komunismus,“ řekl doslova Miloslav Vlk.

O reakci na tato slova ParlamentníListy.cz požádaly přímo prezidenta Miloše Zemana, který redakci poskytl rozhovor.

Zeman v odpovědi Vlkovi oplatil kritikou. „Kardinál Vlk je zřejmě zatrpklý člověk, se kterým cítím soucit. Myslím si, že po odchodu kardinála Tomáška a nástupu kardinála Vlka došlo k hlubokému úpadku prestiže katolické církve, kterou nyní obnovuje kardinál Duka,“ řekl prezident republiky.

V tomtéž rozhovoru pro Týden také kardinál Vlk poznamenal, že nelze ztotožňovat islám a terorismus, což je dlouhodobé téma právě prezidenta Zemana.

„Samozřejmě že při mé návštěvě v Jordánsku nebo ve Spojených arabských emirátech jsem se setkal s názorem, že radikální islám má střechovou organizaci, která se jmenuje Muslimské bratrstvo. Myslím si, že korunní princ Spojených arabských emirátů je o této věci informován poněkud lépe než kardinál Vlk,“ řekl k tomu Zeman.

ParlamentníListy.cz přinesou kompletní rozhovor s prezidentem republiky Milošem Zemanem nejen na velikonoční témata v příštích dnech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …