Žena se dvěma dětmi hledá práci na Mostecku. Horor

12.08.2012 20:02

PŘÍBĚH Ivona Pekárová z Mostu je mladou maminkou, která má při hledání práce pro některé zaměstnavatele nepřijatelný handicap – dvě děti. O bariéru jde o to více, že žije na Mostecku, kde je nabídka uplatnění nejmenší v rámci celé republiky.

Žena se dvěma dětmi hledá práci na Mostecku. Horor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce pro Prahu

Jedna z tamních poradenských společností si proto dala za cíl pozměnit mínění firem o nestandardních pracovních úvazcích. Nabídne jim mimo jiné genderové „kontroly“ a finanční dotaci, pokud paní Ivonu nebo další zapojené zájemce zaměstná například na zkrácený či sdílený úvazek.

Šestadvacetiletá Mostečanka Pekárová je nezaměstnaná od března letošního roku. Má dvě děti ve věku 7 a 4 roky. „Potřebuji pomoci sehnat práci. Své šance na zaměstnání snad zvýším i rekvalifikací, kterou mohu v novém projektu získat zdarma,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz. Novou kvalifikací by se mohla přiblížit konkrétním požadavkům některého zaměstnavatele, který nemá předsudky při zaměstnávání žen s dětmi a uvědomuje si i pozitiva, která s sebou přinášejí zkrácené či flexibilní formy zaměstnávání.

Předsudky jsou klišé

Rekvalifikační kurzy ovšem nejsou hlavní náplní projektu s názvem Rovné šance, který letos začal na Mostecku, tedy v regionu s dlouhodobě nejvyšší nezaměstnaností v rámci České republiky. „U nás je zákonem zakázána diskriminace, přesto existuje - nejviditelněji právě na trhu práce, v zaměstnání,“ zdůrazňuje genderová expertka Veronika Šprincová s poukazem na časté nerovné zacházení především s ženami, které se může týkat zejména jejich rodinného života a počtu dětí. Určité typy pracovních úvazků, kterými lze dospět k odbourání předsudků i diskriminace uchazečů o práci, kteří se o někoho v rodině starají, jsou pro některé firmy ještě stále velkou neznámou, byť prospívají oběma stranám. „Jejich zastoupení na trhu práce je nízké, a to ze dvou hlavních důvodů. Zaměstnavatelům se do zkrácených úvazků příliš nechce a pro zaměstnance a zaměstnankyně jsou mnohdy finančně nezajímavé.  Přitom ženy, které pečují o malé děti, často potřebují upravenou pracovní dobu,“ říká ParlamentnímListům.cz k současnému stavu Roman Kysela ze vzdělávací společnosti Asista, která záměr realizuje.

Jeho slova potvrzuje například osmadvacetiletá Lenka S. z Mostu, která se stará o děti ve věku 3 a 5 let. „Brzy mi skončí rodičovská dovolená,“ říká, proč má nejvyšší čas se poohlédnout po vhodném zaměstnání, které jí však umožní sladit pracovní povinnosti s rodinou. O Rovné šanci se dozvěděla v Krušnohorském centru pro rodinu a sociální péči v Mostě, jehož pracovnice Ilona Radicsová - rovněž matka dvou dětí – se stala členkou realizačního týmu. „Lenka má tuším dvě vysoké školy, přesto má například zájem o absolvování kurzu a zvýšení kvalifikací pro trh práce,“ uvedla, jak překvapivě mají zmíněné předsudky zřejmě mnohem větší vliv na možnosti uplatnění na pracovním trhu i u lidí, kteří rozhodně nejsou bez vzdělání.

Sdílej, zkracuj aneb Genderově liberální šéf

Ženy, které pečují o děti, a třeba je právě brzy čeká hledání práce po skončení rodičovské dovolené, nejsou jedinou skupinou, která se zapojí do „hledání genderově liberálního zaměstnavatele“. Může jít i o muže, kteří podobnou roli v rodině plní, nebo obecně osoby pečující o závislého člena rodiny. „Mnohdy postačí změnit zaběhnuté postupy a dělat věci jinak, najít odvahu k proveditelným změnám a opatřením - a to je jedna z věcí, na kterou chceme poukázat,“ zmiňuje Roman Kysela. „Nejdůležitějším cílem je motivovat zaměstnavatele k uplatňování rovných příležitostí v praxi, podporu zkrácených či sdílených úvazků a podobně,“ souhlasí Ilona Radicsová, která má za sebou mimo jiné úspěšný projekt miniškolky, kterou využívaly mimo jiné právě zejména ženy hledající vhodné zaměstnání.

Auditoři nad otázkami (nejen) pohlavními

Jedním z dílčích záměrů jsou audity u čtyř mosteckých zaměstnavatelů a vydání genderové příručky, která se dostane k zaměstnavatelům v regionu. „Genderový audit není kontrola, ale zmapování a zpětná vazba toho, jak je na tom konkrétní zaměstnavatel z hlediska rovných příležitostí žen a mužů. Audit provádí proškolení pracovníci a jeho výsledkem jsou jasné postoje a postupy, které je vhodné s ohledem na rovné příležitosti změnit. Může se to týkat například oblasti provádění pohovorů, způsobu inzerování pracovních míst, komunikace v rámci pracovního týmu nebo odměňování a podobně,“ vysvětluje Roman Kysela a dodává: „Genderové audity představují nástroj moderní personalistiky - mohou přispět i ke zlepšení vztahů a atmosféry v pracovních týmech, a tím vlastně zlepšit efektivitu a výkonnost.“

Audity by se měly pilotně uskutečnit jak u zaměstnavatelů soukromé, tak i neziskové sféry. Partnerem je v tomto směru kromě mosteckého centra pro rodinu rovněž Oblastní charita Most.

Předem zaplacené místo

Po absolvování auditů a změn, které na základě nich vyplynou, by zaměstnavatelé měli zájemcům nabídnout celkem 16 dotovaných pracovních míst. Rovněž se počítá s nabídkou poradenství a rekvalifikace pro 40 osob, s kterými budou pracovat osobní poradkyně, jejichž cílem bude právě zajistit podporovaná místa: Má jít o pracovní místa na zkrácené úvazky v rozsahu 4 až 6 hodin. Může se jednat i o takzvaná sdílená pracovní místa, tedy dva úvazky po čtyř hodinách u jednoho zaměstnavatele, nebo o práci z domova na bázi home office.

Z projektu bude možné financovat příspěvky na pracovní místo 168 840 korun ročně, tedy 14 070 korun za měsíc při šestihodinovém úvazku a 112 560 korun, tedy 9 380 za měsíc při čtyřhodinovém úvazku.  „Rovnou šanci“ financuje Evropský sociální fond a státní rozpočet částkou přes 7,5 milionu korun. 


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …