Po covidové pauze se řada lidí na Českobudějovický advent opravdu moc těšila. Není divu. „Vánoční městečko“ na náměstí Přemysla Otakara II. je skutečně krásné, patří mezi nejhezčí v celé České republice. Nechybí vyhlídkové kolo, kolotoč pro děti ani kluziště nebo bohatý kulturní program. Návštěvníci si pochvalují, že atmosféra je skvělá. Řadě z nich ale doslova spadla brada při pohledu na některé ceny občerstvení. Dát za maxilangoš s tatarkou 120 korun, totéž za grilovanou klobásu, za hranolky 65, za bramborák 80 a například za skořicový trdelník 90 korun se každému tak úplně nechce.
„Půjdu s dětmi na kolotoč, ale vezmu jim s sebou nějakou sladkost, abych se pak s nimi nedohadovala u každého stánku. Kupovat tam nic nebudu. Je to fakt hodně drahé,“ kroutila hlavou mladá žena, která přes náměstí procházela. Dodala, že má sice poměrně slušně placenou práci, ale i tak jí ceny na trhu přijdou přemrštěné.
„Víte, tohle už je moc. Dáme si s ženou každý jeden punč a půjdeme domů. Těšili jsme se, má to atmosféru, ale ty ceny… To snad ne! To není na to jít sem víckrát. Anebo si vezmeme kafe s sebou do termo hrnku. Jsme v důchodu, kde bychom na to asi vzali?“ krčil rameny naštvaně starší muž, který se představil jako Michal Dvořák.
„Takže je to asi zase jen pro někoho,“ utrousil další muž, který s nevěřícným výrazem zíral na ceduli s nabídkou vánoční česnečky za 60 korun a staročeského guláše za 120.
„Ceny masakr,“ objevilo se pak například také v diskusi na facebookových stránkách Českých Budějovic s tím, že ale lidé samozřejmě koupit mohou, ale nemusejí.
Dostali jsme i porovnání s Prahou.
„Langoše na Staromáku jsem viděl za 150 korun. Klobásu stejně jako tady za 120,“ prozradil nám mladý muž, který v Praze pracuje a do Českých Budějovic se vrací k rodičům, a dodal. „Ale Staroměstské náměstí je hodně drahé, i co se týče restaurací. Tady mě ty ceny přece jen trochu překvapily.“
Klobása za 120? Těžká doba pro všechny…
Podle prodejců si lidé přímo jim na ceny nestěžují. „Lidi chodí, mají zájem. Mně přijde, že nakupují stejně jako dřív, nijak se neomezují. Je větší návštěvnost než před covidem, lidé si to chtějí užít,“ říká Zdeněk Beck. Klobásu na grilu si u něj můžete dát za 120 korun. Pravda je, že vypadaly opravdu dobře a na výběr bylo hned několik druhů.
Poté, co jsme obešli všechny stánky, našli jsme i klobásu za 90 nebo 100 korun. V nabídce ale také nechyběla například 200gramová čertovská klobása za 130 korun.
Prodejci se většinou k cenám vyjadřovat příliš nechtěli. Od stánků, kde se v době, kdy jsme na náměstí byli, fronty příliš netvořily, nás s fotoaparátem pozorovali spíše nevraživě.
Někteří také mluví o tom, že než se dostanou z toho, co jim způsobila covidová opatření, bude to ještě nějakou dobu trvat.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
COVID-19
Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.
Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.
autor: David Hora