Zkáza byla dokonána. Informovaný novinář o obvinění Petra Nečase

13.02.2014 8:11

Otázka, kde končí politický obchod a začíná korupce, se vrátila jako bumerang s obviněním expremiéra Petra Nečase. A opět se názory různí. Část odborníků i veřejnosti tleská olomouckému vrchnímu státnímu zástupci Ivo Ištvanovi, část politiků, právníků i politických komentátorů považuje jeho kroky jen za kriminalizaci politiky a poškozování demokracie.

Zkáza byla dokonána. Informovaný novinář o obvinění Petra Nečase
Foto: Radim Panenka
Popisek: Někdejší premiér a expředseda ODS nesouhlasí s tím, jak orgány činné v trestním řízení v kauze postupují

Anketa

Co říci k obviněnému Petru Nečasovi?

hlasovalo: 16191 lidí

„Myslím, že policejně justiční zkáza byla dokonána,“ prohlásil novinář Jan Hrbáček, který celou kauzu, jež vedla k pádu Nečasovy vlády a předčasným volbám, sleduje.

Naopak advokát Václav Láska potvrdil ParlamentnímListům.cz, že od začátku považuje přidělení trafik exposlancům ODS za trestný čin. „Můj profesní názor je, že to trestný čin byl, ale to neznamená, že se s tím ztotožní soud,“ připustil. Advokát Kolja Kubíček je zase přesvědčen, že stíhání bývalého premiéra je účelové, protože jeho jednání s exposlanci není možné označit jako trestný čin. „Kdybychom byli v právním státě, nebyl by takový postup ze strany policie a státních zástupců vůbec možný. Šlo o státní puč proti tehdejší vládě a takový postup je extrémně v rozporu s demokratickými zásadami právního státu,“ odsoudil metody policie a olomouckých státních zástupců Kolja Kubíček.

Anketa

Jste pro navýšení podílu obnovitelných zdrojů elektřiny?

1%
hlasovalo: 5759 lidí

Láska: Žalobci už nepohoří jako u trafikantů

Advokát Václav Láska říká, že se obvinění bývalého premiéra a expředsedy ODS Petra Nečase dalo očekávat, protože policie už vloni žádostí o vydání Petra Nečase k trestnímu stíhání dala najevo, že ho obvinit chce. Proč tedy čekali tak dlouho? „Když Nejvyšší soud zasáhl do případu těmi svými rozhodnutími (Nejvyšší soud označil, že jednání exposlanců Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra podléhá imunitě – pozn. red.), museli státní zástupci znovu posoudit právní stránku věci. Důkazně bude ten stav stejný, jak to měla policie připravené, ale asi přehodnocovali právní stránku věci,“ domnívá se Láska.

Nemyslí, že by žalobci znovu pohořeli u Nejvyššího soudu, protože ten čas podle něj zřejmě využili k tomu, aby si nechali zpracovat stanoviska od odborníků. „A pokud k tomu obvinění přesto přistoupili, věřím, že to mají promyšlené, jsou dobře připraveni a nedopadnou stejně jako v případě exposlanců ODS,“ věří advokát.

Soud s Nečasem má odpovědět na otázku „celospolečenského významu“

Obvinění bývalého premiéra má podle žalobců z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci odpovědět na otázku „celospolečenského významu“, zda se má poslanec při rozhodování řídit zájmy všeho lidu, nebo zda je přípustné, aby byl ovlivněn slibem osobních výhod. „Zaráží mne, ať Ivo Ištván promine, ta rétorika, kterou obvinění zdůvodňuje, například že je to v zájmu všeho lidu. Tak argumentovali nomenklaturní kádři v sedmdesátých letech, do současného práva to podle mne nepatří,“ prohlásil novinář Jan Hrbáček.

Žalobci všude viděli úplatkářství

Novinář Jan Hrbáček namítá, že „uplácení“ se běžně odehrává pod rouškou anonymity. „Je to takové opravdu zvláštní jednání, ale Petr Nečas řešil vnitrostranické spory v ODS v podstatě v přímém přenosu, on-line, všichni to věděli. Faktor podplácení v té věci vůbec neshledávám,“ řekl ParlamentnímListům.cz Hrbáček. Kritizuje státní zástupce, kteří podle něj přišli s „dramatickou obrovskou konstrukcí zkorumpovaného státu“. „Všude viděli úplatkářství. A co se prokázalo? Skoro nic, nebo jen zoufale málo,“ poznamenal novinář s ohledem na to, že se neprokázala žádná souvislost mezi zabavenými penězi a zlatem, které policie při velkých manévrech před osmi měsíci s velkou pompou zabavovala. A teď se podle Hrbáčka policie a žalobci snaží, aby obhájili svoji konstrukci, protože kdyby to nikam nedotáhli, vypadali by jako brouci Pytlíci. „Ale upřímně řečeno, tento výsledek se tomu statusu blíží,“ podotkl.

Jsme v Česku. Nic se nedá předvídat

Nejednalo se o trestný čin úplatkářství, šlo o čistě politický obchod, který je naprosto obvyklý ve všech systémech demokratického typu, vysvětluje jednání expremiéra, kvůli němuž je obviněn, advokát Kolja Kubíček. Přesto si není jist, jak dopadne soud, pokud k němu případ expremiéra doputuje. „Záleží na tom, jestli se podaří té mocenské skupině, která měla zájem na státním puči, ještě přesvědčit soudce, aby expremiéra Nečase odsoudil. Myslím, že by to nebylo právně správně, kdyby byl odsouzen,“ uvedl advokát.

Ale protože jsme v České republice, kde podle něj nejde předvídat výsledek trestních řízení, protože se soudci neřídí závaznými pokyny, je takzvaná právní předvídatelnost soudního výsledku v Česku naprosto nejistá. „Proto ani nemohu zodpovědět, jestli nějaký soud ho bude schopen odsoudit. Ale domnívám se, že tak jako se našli soudci, kteří dali tři exposlance i paní Nagyovou do vazby, ačkoli to evidentně nemuselo být, mohou se najít takoví, kteří by Nečase odsoudili,“ připustil Kubíček. Ale vzhledem k tomu, že ještě existuje odvolací řízení a další právní možnosti, nakonec podle jeho názoru k odsouzení nedojde, protože expremiér žádný trestný čin nespáchal. „Ale zničilo mu to nejen politickou kariéru, ale i soukromý život,“ upozornil zkušený právník, jak jednání orgánů činných v trestním řízení poznamenalo osud Petra Nečase i řady dalších lidí.

Je třeba udělat čáru mezi politickým obchodem a trestným jednáním

Advokát Václav Láska věří, že rozsudek, pokud v případě Petra Nečase padne, bude důležitý, protože řekne, co je a co není trestný čin. „Soudce se určitě v této věci bude zabývat tím, co je mravné a co nemravné alespoň v odůvodnění rozsudku. Je prostě důležité, aby se udělala pomyslná čára mezi politickým obchodem a nemravným a trestným jednáním,“ prohlásil Václav Láska. Předseda ODS Petr Fiala však takové praktiky odmítl. Nelze podle něj dělat experimenty na lidech a obvinit expremiéra jen proto, abychom „nalezli odpověď na zásadní otázky celospolečenského významu“, jak uvedlo olomoucké vrchní státní zastupitelství. „Pan Ištvan za celou dobu činnosti, co předvedl od června, prokázal absolutní neznalost ústavního práva, absolutní neznalost základních problémů demokracie, absolutní neznalost dělby moci,“ doplnil vyjádření stranického šéfa i exministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Jestli se Nečasovi neprokáže vina, měl by se sbalit Ivo Ištvan

Ale nad „dalšími z celé řady podivných kroků policie a státních zástupců“ se pozastavuje i někdejší premiér a expředseda ČSSD Jiří Paroubek, kterého nelze obviňovat z toho, že by se chtěl zastávat bývalého šéfa ODS. „Ovšem zatím se podle dostupných informací zdá, že celá kauza, kvůli které dokonce padla vláda, skončí jako fiasko,“ reagoval na obvinění Nečase jeho velký kritik a politický soupeř. „Faktem je, že celá kauza se může nyní významně posunout. Bude totiž konečně jasné, zda je bývalý premiér Nečas vinen. V opačném případě by se měl okamžitě sbalit šéf olomouckých vrchních žalobců Ištvan. S ním by pak měl jít i šéf ÚOOZ Šlachta, který zveřejněním záznamu ze zatýkání Jany Nagyové pravděpodobně porušil zákon a je prověřován Úřadem na ochranu osobních údajů. Celé to vypadá jako hodně špatná komedie, ovšem se značným politickým dopadem,“ uvedl předseda LEV.

Také novinář Jan Hrbáček míní, že by měly rozhodnout soudy a na základě jejich rozhodnutí by měla být vyvozena patřičná odpovědnost jak u policistů, tak u státních zástupců, kteří jsou garanty trestního řízení. „Protože shodit vládu a nemít z toho žádné výsledky mi přijde úplně šílené,“ dodal novinář. Stejný názor má i advokát Kolja Kubíček.

Když Nečas, proč ne prezident?

Předseda LEV Jiří Paroubek nechce hodnotit, jestli výměna poslaneckých křesel za místa v managementu podniků se státní účastí byla či nebyla korupcí. „Pokud se však tímto způsobem na situaci nahlíží, pak jsou zde i jiné obdobné případy. Napadá mne například jmenování Jiřího Rusnoka členem ČNB, a zdá se, že nikoho ani nenapadne obtěžovat prezidenta,“ poukázal směrem k Hradu Jiří Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …