Zkazí Železný z ČT olympiádu? Zkusil to. A narazil

02.02.2022 12:25 | Komentář

Pokud budete během zimní olympiády v Pekingu sledovat zpravodajství České televize, a moderovat bude Jakub Železný, vždy se dozvíte, že olympiáda se koná v „totalitní Číně“ nebo „komunistické Číně“. Redaktor se zavázal, že to bude opakovat pokaždé, když bude o olympiádě mluvit a zatím to důsledně dodržuje. Odborník na mediální právo Štěpán Kotrba si myslí, že Železný má úžasnou schopnost porušovat zákon. A s „totalitní“ a „komunistickou“ Čínou je to prý také jinak.

Zkazí Železný z ČT olympiádu? Zkusil to. A narazil
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Moderátor Jakub Železný.

Tradiční „předávka“ mezi Událostmi a Brankami na ČT má v Železného podání v době kolem pekingské olympiády vždy politický podtext.

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí

„Oficiální zahájení olympijských her, které se letos konají v komunistické Číně, bude v pátek,“ hlásil Jakub Železný z obrazovky, když na konci úterních Událostí ohlašoval následující sportovní relaci.

Veřejnoprávní redaktor Železný již dříve avizoval, že hodlá stále dokola opakovat, že olympiáda se koná v totalitní zemi a nemíní s tím končit.

„Pár lidí se mailem ptalo, proč vždy řeknu, že olympiáda je v totalitní komunistické Číně. Jak prosté: Proto, že olympiáda je v totalitní komunistické Číně. 32 let po revoluci dumat, zda pravdu a fakta říct, nebo neříct, či nějak po švejkovsku upravit? Ne,“ napsal na svůj twitter.

 

 

Komunistická Čína...

Reakce pod příspěvkem na Železného twitteru byly jako tradičně různé. Na jedné straně poděkování „Děkujeme vám mockrát, pane Železný, velmi si vás vážíme a vašeho přístupu k pravdě. A České televizi též děkujeme, že vás můžeme poslouchat.“ Na druhé straně pak poznámky o pokrytectví, pokud stejnými přívlastky neozdobí příspěvky ze Saúdské Arábie, Kataru či Turecka.

A další mu ironicky doporučil, ať zkusí pořadatele olympiády nazývat třeba „západní Tchaj-wan“.

Není to poprvé, co se redaktor zpravodajství, který opakovaně avizoval svůj zájem stát se příštím generálním ředitelem televize, rozzuřil při zmínce o Číně.

Nezapomenutelná scéna se odehrála ve studiu na Kavčích horách v roce 2020 mezi Železným a ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem, kterému v Událostech, komentářích neustále předhazoval, proč máme mít nějaké vztahy s komunistickou Čínou, když jsme se komunismu už zbavili.

„A já se ptám, a ne poprvé: Proč vlastně existuje taková politika? U suverénní a demokratické země, která se před třiceti lety zbavila komunismu, vůči komunistické zemi, která absolutně nesdílí naše hodnoty, a to, co ona sdílí, tak naopak odporuje našim zákonům, především ústavě a listině,“ griloval ministra zahraničí.

Pak mu skákal do řeči, proč uznáváme politiku diktátorského režimu a osopil se na něj, že kroutil hlavou, když druhý host Miloš Vystrčil vykládal, jak nám jeho cesta na Tchaj-wan narovnala záda.

Zpráva není komentář

Mediální expert a bývalý člen Rady Českého rozhlasu Štěpán Kotrba se domnívá, že Železného vyjádření porušuje hned několik zákonů. Nejen zákon o České televizi, ale i zákon o rozhlasovém a televizním vysílání.

„Ano, 32 let po sametovém převratu zákon demokraticky přijatý řekl, že je rozdíl mezi zpravodajstvím (fakty) a jejich hodnocením v komentáři (míněním, názorem),“ reagoval pro ParlamentníListy.cz parafrází Železného.

V onom zákoně je přikázáno všem vysílatelům, aby se ve zprávě nedopouštěli komentáře.

V případě České televize je tento závazek ještě zesílen Kodexem ČT, který zdůrazňuje, že se tak nesmí dít v jedné větě.

„Takže jestliže Železný konstatuje fakta, může konstatovat maximálně to, že ‚olympiáda se koná v Číně‘. Jen to je fakt. Zbytek je komentář, který je dle mého názoru nepravdivý a kterým porušuje Železný zákon,“ rozebírá mediální analytik.

Označit čínský stát jako „komunistický“ podle Kotrby nelze. Pojem komunismus je totiž nějakým způsobem definován a čínský stát o takový režim neusiluje. Nemůže tedy být nazýván „komunistickým“ jenom proto, že vládnoucí strana se jmenuje Komunistická strana Číny.

„Cesta komunistická vede k beztřídní společnosti. K nepotřebě majetku. Ale tam Čína zdaleka nejde, neboť umožňuje až neuvěřitelnou kumulaci majetku i kapitálu v rukou jednotlivců. Což není komunistické, ale ryze kapitalistické,“ vysvětluje Kotrba omyl veřejnoprávního redaktora.

I slovo „totalitní“ je podle něj problematické, i když o něm už se dá vést diskuse. „Je rozdíl mezi totalitou absolutistické monarchie v nám ‚přátelské‘ Saúdské Arábii a ‚totalitou‘ v Číně, kde prezident a předseda KSČ prochází několikakolovým tvrdým hodnocením, než je znovuzvolen,“ upozorňuje analytik. Připomíná, že prezident Si nemá svou židli rozhodně jistou automaticky. A třeba srovnání práv žen mezi Čínou a Saúdskou Arábií je taky výmluvné.

Celé vyjádření Štěpána Kotrby pro ParlamentníListy.cz:

Jakub Železný má úžasnou schopnost porušovat zákon. 
 
Nejen zákon o České televizi, ale i zákon o rozhlasovém a televizním vysílání. Ano, 32 let po sametovém převratu zákon demokraticky přijatý řekl, že je rozdíl mezi zpravodajstvím (fakty) a jejich hodnocením v komentáři (míněním, názorem). A přikázal všem vysílatelům nedopouštět se komentáře ve zprávě. Kodex ČT dokonce podtrhuje, že se tak nemsí dít zejména v jedné větě.  Takže...
Jestliže Železný konstatuje fakta, může konstatovat maximálně to, že "olympiáda se koná v Číně". Jen to je fakt. Zbytk je komentář, který je dle mého názoru nepravdivý a kterým porušuje Železný zákon.
 
Já si například nemyslím, že tvorba "socialismu s čínskými rysy" je komunistická, i když je řízena komunistickou stranou. Úsilí o vymýcení chudoby a sociální spravedlnost je cesta sociálně demokratická. Dál prozatím Čína nedošla. Cesta komunistická vede k beztřídní společnosti. K nepotřebě majetku. Ale tam Čína zdaleka nejde, neboť umožňuje až neuvěřitlnou kumulaci majetku i kapitálu v rukou jednotlivců. Což není komunistické, ale ryze kapitalistické. 
 
Se slovem totalita bych také šetřil. Je rozdíl mezi totalitou absolutistické monarchie v nám "přátelské" Saudské Arábii a "totalitou" v Číně, kde prezident a předseda KSČ prochází několikakolovým tvrdým hodnocením, než je znovuzvolen. Soudruh Xi  neměl jednoduché udržet si židli. Srovenjme rovnost žen v Číně a v oné Saudské Arábii. 
 
Víte, a k té čistotě olympijských myšlenek....: Původně soutěžili ryzí amatéři v kožených sandálech. Dnes soutěží ryzí profesionálové, kteří se sportem živí jako reklamní nosič. Původně se olympyjský výbor čerta staral o to, jestli válčící strana uřezává hlavy svým nepřátelům nebo bičuje své ženy. Vedle sebe soutěžila "totalitní" Sparta a "demokratické" Athény. Podstatné bylo jediné: aby strany neválčily po dobu konání her.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …