Zoufalé telefonáty Kalouskovi: Pomozte, v zatopené Bechyni selhal starosta

12.06.2013 19:31

Obyvatelé „Kalouskovy“ Bechyně na Táborsku jsou naštvaní. A spílají starostovi Jaroslavu Matějkovi (SNK-ED). Nejprve nechtěl „budit“ dobrovolné hasiče v noci, proto se protipovodňová zeď stavěla až ve chvíli, kdy do domů už tekla voda, teď zase poslal pryč vojáky, kteří pomáhali. Lidé jsou zoufalí a říkají, že takhle špatně zvládnuté záplavy nemají nikde v republice.

Zoufalé telefonáty Kalouskovi: Pomozte, v zatopené Bechyni selhal starosta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„Kdyby sem povodně přišly poprvé, chápal bych to. Ale tohle není o neschopnosti, to je snad i o hlouposti a o aroganci. Normální člověk s mozkem by tohle udělat nemohl, aby nejprve 'nechtěl budit hasiče' a teď zase nezajistil, aby tu vojáci zůstali. Vždyť k čemu jsou vojáci? Aby se váleli v kasárnách?“ ptá se pan Jiří, jeden z postižených velkou vodou.

Vojáci dorazili do města z nedalekých kasáren během dvou dnů a pomohli vyčistit cestu za protipovodňovými zábranami okolo vyplavených domů. Pak zase odjeli, místo toho, aby pomohli ve vytopených objektech.

Podle starosty Matějky prý nemohli odstraňovat škody na soukromém majetku, podle armády ale vojsko odvolal právě starosta s tím, že už není potřeba.

„Měli tu být celou dobu. Nám je jedno, kdo o jejich povolání rozhoduje. Posádku mají ve městě, tak měli pomáhat," říkají naštvaně lidé.

Nepomohl ani Kalousek

Místním „nepomohl“ ani ministr financí Miroslav Kalousek, jehož dům v Zářečí stojí. Tedy dnes už dům jeho ženy a dětí, včetně pozemků. Kalousek do Bechyně jezdí minimálně.

„Prý tu někdo Kalouskovi volal a stěžoval si na starostu a Kalousek odvětil, že to není v pravomoci ministra financí, že si musí stěžovat na radnici,“ řekla pro ParlamentníListy.cz žena, jejíž dům byl vodou opět vyplavený, už potřetí.

Starosta Jaroslav Matějka v Bechyni starostuje od roku 1998 a dobře si tak pamatuje ničivé povodně v létě 2002. Nyní tvrdí, že naštvání lidí chápe, a říká, že i on počítal s tím, že vojáci budou vyplaveným lidem k ruce.

„Jenže mi bylo sděleno, že podle zákona nemohou pomáhat na soukromých objektech, ale jen na odstraňování škod z veřejných prostranství. Vůbec to neumím pochopit a stejně tak to nechápou vyplavení lidé, kteří na jejich pomoc čekali," hájí se starosta Bechyně.

Mluvčí Ministerstva obrany Jana Růžičková potvrdila, že do Zářečí bylo na úklid povoláno 22 vojáků ze 151. ženijního praporu v Bechyni. „Byli tam vysláni k odstraňování naplavenin a zprůchodnění cesty," popsala Růžičková s tím, že odmítá, že by to podle zákona, jak říká starosta, nesměli. Naopak prý byli odvoláni.

„Starosta obce sdělil veliteli skupiny, že je již nebude další den potřebovat. Pokud by požádal, aby zůstali, pomáhali by, dokud by bylo potřeba. Tvrzení, že vojáci nesmějí zasahovat na soukromých pozemcích a domech, je nesmysl. Záchranné a likvidační práce, na které jsou vojáci vyčleňováni, se samozřejmě vztahují i na soukromé domy obyvatel," komentovala Jana Růžičková.

Chaos a zmatek

Starosta Matějka se ale hájí, že v zákoně o ozbrojených silách je ustanovení, že vojáci smějí pomáhat jen s odklízením škod na veřejných prostranstvích a nikoliv v soukromých domech. „Na veřejném prostoru už jsme pro ně neměli práci. Kdybychom to porušili, byli bychom v průšvihu," říká ParlamentnímListům.cz Matějka a odmítá ale, že by vojáky poslal zpět do kasáren.

Resort obrany ale kroutí hlavou nad Matějkovým prohlášením. „Vojáci vždy pomáhají podle potřeb, nevíme o žádném nařízení, které by zakazovalo v případě povodní pomáhat na soukromém majetku," říkají na ministerstvu.

„Doufám, že si i ostatní lidi vzpomenou u voleb, jak se 'někteří představitelé' města chovali za takové krizové situace a co udělali a co ne. Protože Bechyně je dlouhodobě městem, kde vládne chaos a zvláštní přístup úředníků k lidem. Zvažuju, že to tu prodám, ač jsem vyplavený nebyl, ale protože cokoli člověk potřebuje, je to problém. Prostě na městě si tu každý dělá, co chce,“ dodal pro ParlamentníListy.cz obyvatel Zářečí, kde škody po povodni jdou do milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …