Ztopořený úd i chcíplé spermie, k tomu Zeman a průser. Končí mimořádně vtipný rok

31.12.2013 7:47

REVUE Politika a politici ve veřejnosti obvykle vzbuzují hněv a frustraci, ale najdou se i chvíle, které v nás vyvolají smích, i když obvykle poněkud škodolibý, protože ho přinášejí situace spíš tragikomické. Vzpomeňme třeba pověstnou virózu prezidenta Miloše Zemana, která měla zavinit jeho nejistý krok při ceremoniálu u korunovačních klenotů na Pražském hradě, nebo nechtěně odposlechnutý rozhovor premiéra Jiřího Rusnoka s vládními kolegy v Poslanecké sněmovně, který opět „proslavil“ Českou republiku i na mezinárodní scéně. Politika je prostě divadlo, někdy se hrají dramata, jindy tragédie, a občas i komedie.

Ztopořený úd i chcíplé spermie, k tomu Zeman a průser. Končí mimořádně vtipný rok
Foto: hns
Popisek: Rok 2013, ilustrační koláž

Co může být jasnějším důkazem, že se nejčastěji smějeme věcem, které mají velmi citelné dopady, než výrok senátora ODS Jaroslava Kubery, že nejkomičtější událostí končícího roku je to, že „jeden ztopořený úd způsobil pád vlády“, což je trochu sexistický popis důvodů, které vedly k rezignaci premiéra Petra Nečase a ke konci celého jeho kabinetu. „Tohle bylo mimořádně humorné, jak říká jedna teplická důchodkyně: Když se postaví, rozum se zastaví,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kubera, který nese neoficiální titul nejvtipnějšího politika. Přesto by si teď nejvíc přál, aby se v příštím roce „ztopořila“ i ODS.

Budou chráněni důchodci, nebo Tomio Okamura?

Ale směšné nebývají jen jednotlivé události, ale podle politologů i samotní politici. „První, kdo mne napadá, je Tomio Okamura. Jeho vystupování mi připadá ne vtipné, ale legrační,“ přiznal ParlamentnímListům.cz politolog Petr Sokol. A čím mu šéf hnutí Úsvit připadá legrační? „Na jakoukoli otázku, kterou mu novináři položí, odpoví, že všechno vyléčí přímá demokracie a několik jeho dalších návrhů, což opakuje úplně na všechno,“ vysvětlil Sokol. A novopečený poslanec ho také pobavil, když ve sněmovně navrhl speciální ochranu pro důchodce.

FOTO: Zvolení a inaugurace Miloše Zemana

„Zbavil by je v rámci jejich ochrany svéprávnosti, což mi také připadalo jako nepovedený vtip,“ připomněl nepříliš oceněnou snahu Tomio Okamury o ochranu důchodců při projednávání zákona o ochraně spotřebitele, na kterou hned reagoval místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek slovy: „Bude-li předložen návrh zákona o zvláštní ochraně Tomio Okamury, jsem připraven se jím zabývat, ovšem v žádném případě nemůžeme vůbec přemýšlet o tom, že bychom omezili horní věkovou hranici."

Nabroušený jazyk má ve sněmovně hlavně Miroslav Kalousek

Vtipnými bonmoty je ve sněmovně proslulý exministr financí Miroslav Kalousek díky svému ostrému jazýčku a břitkému humoru, často namířenému proti politickým protivníkům. Známé jsou jeho přestřelky s exposlancem ČSSD Davidem Rathem, který také dokázal pořádně šlehnout slovem. „Politika je profese. A žádná práce a žádná profese se nedá dělat, když tam není alespoň trochu legrace. A když tam není, tak ji musíte umět udělat,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz. Miroslav Kalousek.

On ji bezpochyby udělat umí, i když ti, kteří jsou cílem jeho posměšných vyjádření, se obvykle příliš nesmějí. Možná i kvůli tomu nepatří místopředseda TOP 09 ve sněmovně k nejoblíbenějším; nejspíš i kvůli svému notně nabroušenému jazyku, který nešetřil ani koaliční partnery, nezískal podporu zákonodárců ve volbě místopředsedy dolní komory.

Nerad bejvám za vola, říká poslanec Vítězslav Jandák

Jeden z Kalouskových ideologických protivníků, poslanec ČSSD Vítězslav Jandák, na otázku, co ho v roce 2013 nejvíce pobavilo, prohlásil s netajenou ironií: „V celém minulém volebním období jsem se řezal smíchy. Teď na mně začínají vyrážet krůpěje potu a z očí mi kanou slzy.“ Nejvíc prý měl zvednutý adrenalin, když s dalšími kolegy ve sněmovně bojoval proti církevním restitucím.

„A dnes mám znovu zvednutý adrenalin, když vidím, že jsme asi bojovali špatně. Když nám teď vedení strany řekne, že se s restitucemi prý nedá nic dělat, připadá mi, že když jsme seděli ve sněmovně i v noci, tak jsme dneska za voly. A z toho nejsem rozveselený, z toho jsem spíš smutný, protože nerad bejvám za vola,“ přiznal ParlamentnímListům.cz Jandák. Připustil, že je to smutný, a ne veselý příběh.

„Ale politika není moc veselá, zvlášť ne v Čechách, protože když jste politik, patříte ke skupině lidí, která má být zlikvidována. Začíná to ráno, když si přečtete noviny. Mám takový pocit, že tam veselého není vůbec nic,“ pesimisticky prohlásil sociální demokrat.

Hele, vole, to je průser

Politolog Zdeněk Zbořil považuje za nejvtipnější nedávnou diskusi premiéra Jiřího Rusnoka s ministry obrany a financí Vlastimilem Pickem a Janem Fischerem o pohřbu Nelsona Mandely, na který se premiérovi nechtělo jet. „Legrační mi připadalo to 'Hele, vole, to je průser'. Protože se ukazuje, že pořady České televize a dalších médií, kde se to podobnými výrazy, dokonce i tvrdšími, jen hemží, padají na úrodnou půdu,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog svůj názor, že masmédia dnes šíří obecnou neslušnost.

Proto ho prý potěšilo, že si toho ústavní činitelé v této zemi všimli a přešli na bodrou lidovost, které se dřív říkalo vulgarita. A dodává, že kromě okrajových výroků senátora Kubery, kterým už prý nikdo nevěnuje pozornost, ačkoliv jsou stále stejně vtipné, byl uplynulý rok spíš rokem smutku než veselí. „Nechceme-li tomu říkat černý humor,“ podotkl.

Nezadali si podle něj jen politici ze všech politických stran, ale také novináři, politologové a političtí komentátoři. „Nejsměšnější na nich je to, že přeceňují svoji vážnost u čtenářů a konzumentů, že se tváří, jako když šíří nějakou moudrost, ale zatím se zdá, že šíří obecnou neslušnost. Vyjadřují se neomaleně nebo povýšeně, bez humoru,“ strefuje se i do vlastních řad politolog Zbořil.

Terčem posměchu se stává i hlava státu

Terčem posměchu se občas stává i bývalý král bonmotů - prezident Miloš Zeman. „Legrační u prezidenta je, jak se ve všech rozhovorech snaží dělat z novinářů pitomce. Člověk se ale směje spíš tomu, že má něco takového nejvyšší ústavní činitel zapotřebí,“ říká politolog Petr Sokol.

Postoj Miloše Zemana k novinářům je léta znám, ani on se jím netají, často je nazýval póvlem, hnojem nebo žumpou. Ale hlava státu se v minulých měsících stávala cílem vtipů hlavně kvůli své náklonnosti k alkoholu, která vyvolávala spekulace i v souvislosti s jeho zraněním kolene v Lánech. Problémy se stabilitou při ceremoniálu na Pražském hradě například Miroslav Kalousek na jaře komentoval: „Já jsem to sice neviděl, ale v pátek jsem slyšel, že chybělo málo a ke korunovačním klenotům, koruně, žezlu a jablku, přibyla ještě šavle.“

Miroslav Kalousek nikdy nezklame, potěší a rozesměje

Mediální expert Antonín Zelenka ParlamentnímListům.cz přiznal, že s velkou chutí vždycky očekává vystoupení Miroslava Kalouska, ať už v Poslanecké sněmovně, nebo v médiích. „Nikdy nezarmoutí, a když nic jiného, televizního diváka vždy potěší a rozesměje,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Jinak typický humor v české politice ze strany politiků podle Antonína Zelenky bohužel moc neslyšíme, ale proti jejich vůli se můžeme určitě alespoň pousmát.

„Já jsem k úsměvu měl letos hned několik důvodů: Například zdůvodňování užitečnosti a praktičnosti tak zvané sKarty ze strany bývalého ministra Jaromíra Drábka, který se seniorům snažil vysvětlit, že je to pro ně ta nejlepší možnost, jak si vyzvednout své důchody v bankomatech, zvláště pak na vesnicích, a navíc že stát ještě ušetří peníze.“

Pobavil zpěv hymny Karla Schwarzenberga

Antonín Zelenka si také vzpomněl, že ho velmi pobavil pěvecký výkon a „znalost“ textu české hymny jednoho z kandidátů na českého prezidenta. „To moc vážných a zasmušilých tváří asi sledovat nemohlo,“ usmívá se ještě dneska nad uměleckým výkonem šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga. Faktem podle něj je, že to, co projde panu knížeti, neprojde žádnému jinému politikovi. Ale sám předseda TOP 09 je pověstný svými velmi trefnými a vtipnými výroky, kterými občas dokazuje, že zdaleka vždycky nespí, byť si to všichni myslí.

Víno někdo vyměnil za miliony

Nejen úsměvné, ale téměř neuvěřitelné je podle známého moderátora Antonína Zelenky sledování soudního příběhu bývalého středočeského hejtmana a exposlance ČSSD Davida Ratha a jeho kompliců, zejména při poslechu části textů z policejních odposlechů i reakcí hlavních aktérů: „Vždyť přece nikdo z nich se ničeho nedopustil a jejich věty jsou vytrženy z kontextu a nic neprokazují,“ kroutí hlavou Zelenka nad obhajobou lidí, obviněných z korupce. Například když se David Rath snaží všemožně všechny přesvědčit, že láhve vína mu někdo v krabici pokoutně vyměnil za miliony.

Většinou politici, kteří se nesmějí, jsou k smíchu

Ovšem nejhumornější na tom všem podle Antonína Zelenky je fakt, že sami politici své jednání, kterému se lidé smějí, vůbec za směšné nepovažují. Většina se totiž bere nadmíru vážně a žádný humor ve svém jednání a vyjadřování – na rozdíl od nás - nevidí. Mnozí politici se nedokáží sami sobě smát a o to víc jsou k smíchu.

Nezapomenutelné hlášky:

„Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, po diskusi jsem nabyl dojmu, že i pobyt v tomto sále je životu nebezpečný, protože mi chcíply poslední tři spermie, které mám, naštěstí už je příliš nepotřebuji, jako mnozí z vás, kteří tady sedíte, kromě kolegy Schwarzenberga, který ještě možná je bude potřebovat.“

(Senátor Jaroslav Kubera při projednávání zákona o ochraně ovzduší reagoval na vystoupení senátorky Evy Sykové, že vědci z ústavu, kde pracuje, si po třítýdenním výzkumu na Ostravsko-Karvinsku nechali udělat krevní rozbor a měli chromozomální aberace)

„Víte, jaký byl rozdíl mezi knížaty a zemany? Knížata měla právo první noci, a díky tomu zdegenerovala, protože své nevolnice nemusela znásilňovat, nemusela tedy vydávat energii na toto znásilňování. Zatímco my zemani jsme si, nejenom v sexuální oblasti, vždycky toto právo museli těžce vybojovat, a proto jsme nezdegenerovali."

(Miloš Zeman v předvolební debatě přímé volby proti kandidátovi na prezidenta Karlu Schwarzenbergovi)

„Chtěl bych vás upozornit, že já jsem začal kouřit až ve 27 letech, když se můj organismus plně vyvinul a tabák vůči němu nebyl nebezpečný. Dovolte mi, abych vašim dětem doporučil obdobný postup. Aby počkaly do 27 let a potom kouřily zcela bez rizika.“

(Už prezident Miloš Zeman při návštěvě v kutnohorské továrně Philip Morris)

„České univerzity mají zřejmě dostatek nadprůměrných kádrů, že o mě nemají zájem.“ (Expremiér a předseda LEV 21 Jiří Paroubek k faktu, že ho žádná vysoká škola neoslovila, aby na ní přednášel)

„To je nějaká fáma, která se šíří. Je to fáma. Je to fáma. Údajná schůzka se neuskutečnila, je to fáma.“

(Bývalý místopředseda ČSSD, jihomoravský hejtman a poslanec Michal Hašek k utajené schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech den před tím, než přiznal, že lhal)

Lidé se mimo jiné dozvědí i to, že o naše bobry a velké ptáky musíme vytrvale pečovat.“ (Ministr životního prostředí Tomáš J. Podivínský (KDU-ČSL) obhajoval reklamní nákup kalhotek s bobrem a trenýrek s kormoránem za 600 tisíc korun)

Přepis odposlechu rozhovoru premiéra s členy vlády v Poslanecké sněmovně:

Jiří Rusnok: Ty vole, teď ještě zase zemřel Mandela.
Vlastimil Picek: Kdo tam pojede?
Jiří Rusnok: Já doufám, že prezident. Ty vole, já se úplně třepu, abych tam nemusel jet.
Vlastimil Picek: Protože voni to dělaj tak do deseti dnů.
Jiří Rusnok: Čtrnáctýho v sobotu to je. To jak máme s ním večeři, jo. Teď já mám ještě nějakej oběd, pak máme večeři. Takže já, vole, jsem ve strachu, jestli ještě nebudu muset jet tam. Vůbec se mi tam nechce. Vůbec. Pak mám devatenáctýho zase Brusel. Ale Mandela, to je zase průser. Ty vole, já nevim, dyť ještě ale. To je dálka jako prase, to bych tam musel nějakou linkou, nebo něčím.
Vlastimil Picek: Ale né, speciál.
Jiří Rusnok: Ty vole, kdo to zaplatí?
Vlastimil Picek: Já to zaplatím.
Jiří Rusnok: Tak rozpočet letos to zvládne, ale je to hrozný. Hele, já doufám, že Miloš je nažhavenej, že chce někam jet a že pojede. Oni doktoři mu budou určitě říkat, ať tam nejede.
Vlastimil Picek  Můžeš mi říct, jak vyleze do těch schodů do toho letadla?
Jiří Rusnok:  No já nevim.
Vlastimil Picek: Dyť on má problémy se schodama.
Jan Fischer: Ještě tam bude nějaký průser, člověče.
Vlastimil Picek: Hele, nám zrušil cestu do Afghoše dvacátýho a poletí tady?
Jiří Rusnok: Tak asi nepoletí, tak je to v prdeli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …