A teď chvíli mlč, Tomio. Okamura prohrál soud s Tachecí kvůli řečem o Romech

04.07.2012 9:18

EXKLUZIVNĚ Známý podnikatel v cestovním ruchu a kandidát na senátora v podzimních volbách Tomio Okamura už nevěří českým soudům. Řekl to ParlamentnímListům.cz poté, co prohrál soudní spor s novinářkou Barborou Tachecí. Ta jej měla ve svém pořadu na TV Prima Family Fakta Barbory Tachecí v rozhovoru s Karlem Schwarzenbergem nařknout, že v podstatě doporučuje zřídit romský stát, kam by se mohli Romové vystěhovat.

A teď chvíli mlč, Tomio. Okamura prohrál soud s Tachecí kvůli řečem o Romech
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

 „Zamítá se žaloba s žalobním návrhem, aby žalovaná (Barbora Tachecí) byla povinna se zdržet šíření nepravdivého tvrzení o osobě žalobce (Tomio Okamurovi), že doporučuje zřídit romský stát, nebo že doporučuje, aby se do takového státu Romové vystěhovali,“ píše v rozsudku Městského soudu v Praze, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici, soudkyně Veronika Křesťanová.

Co je extrémistického na myšlence státu pro Romy?

O co šlo? Tomio Okamura se pravidelně věnuje blogování a vyjadřuje se k ožehavým tématům. Ve svém blogu „Buďme politicky nekorektní" pak reagoval na spisek „Konečné řešení cikánské otázky“ z dílny Národní strany, označované za extrémistickou.

„V čem je například extrémní názor, že Cikáni by si měli založit vlastní stát a že Česká republika by měla podpořit jejich vystěhovalectví do země, odkud pochází jejich prapředci? Téměř všechny evropské vlády podporovaly založení Izraele a Židé sami o něj usilovali. Naopak sionisté bývali a jsou považováni za extrémisty. Je to samozřejmě dané tím, že Židé jsou národem knihy a mají už od starověku opravdu vysoké ambice,“ napsal tehdy Okamura ve svém blogu.

Nikam jsem nikoho stěhovat nechtěl!

A pak to přišlo. "Ve spojení s ním (s Tomio Okamurou, pozn. redakce) se objevil termín konečné řešení cikánské otázky, proto se na to ptám, protože to je pan Okamura, který doporučuje, aby Romům byl zpřístupněn zvláštní stát, aby tady, v uvozovkách, neobtěžovali," ptala se Barbora Tachecí v pořadu televize Prima Family ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

To podnikatele nadzvedlo ze židle. „Já osobně jsem nikdy žádnou myšlenku o vystěhovalectví ani romském státu ani nerozvíjel ani nepropagoval - jen jsem napsal, že není extrémistická. Což je nezpochybnitelný fakt - není násilná, rasistická ani nehlásá potlačování jakékoli svobody, napsal tehdy Okamura ve svém prohlášení a podal na Tachecí žalobu.

Neřekl doporučuji, ale dá se to dovodit

U soudu pak Barbora Tachecí souhlasila s tím, že Okamura výslovně neřekl „doporučuji“. Podle ní ale jeho podpora jasně vyplývá z jeho předchozích vyjádření, která Okamura odstartoval článkem na blogu iDNES.cz.

A jak je vidět, soud jí dal za pravdu. "Z jeho vyjádření (Okamurových) lze dojít k hodnocení, že jde o doporučení," uvedla soudkyně po vynesení rozsudku. K tomu také podotkla, že si „ošemetné téma" vybral sám, když o něm začal psát na blogu. Už při jeho volbě má být podle soudkyně Křesťanové člověk opatrný, protože lze předpokládat, že nezůstane bez reakcí.

Barbora Tachecí rozsudek přivítala. „Výstup soudu je jasný: má věta, za kterou mne Okamura žaloval, byla naprosto pravdivá,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz. „Pan Okamura o mne řekl mnoho nepěkných slov. Nebudu po něm chtít omluvu, jen by se mi ulevilo, kdyby chvíli mlčel,“ dodala Barbora Tachecí.

Českým soudům nevěřím, říká Okamura

Jasno má i Tomio Okamura. „České soudy si moji důvěru nezískaly. Soud uznal, že jsem ten výrok neřekl, co ona řekla, ale přesto zamítli moji žalobu, protože ona prý si to z něčeho mohla vyvodit. Tak to je děs. To je skandální,“ reagoval podnikatel pro ParlamentníListy.cz.

„Oni uznají, že jsem to neřekl a přesto smetou moji žalobu ze stolu? Jak říkám, já už českým soudům nevěřím, A to není jenom moje kauza,“ rozhořčeně dodal Okamura. Zda se proti rozsudku odvolá podnikatel ještě neví: "Já jsem dosud rozsudek neobdržel. Až se tak stane, musím si jej přečíst a pak zvážit, zda má vůbec smysl se ka tovým soudům, jako jsou ty naše, odvolávat," řekl ParlmentnímLIstům.cz Okamura.

Podle něj mu z rozsudku, tak jak je popisován, vychází, že novináři, budou-li chtít, mohou beztrestně lhát.

 

Romský stát? Zajímavá myšlenka

A tak jako vše začalo otázkou Barbory Tachecí na Karla Schwarzenberga, co říká Okamurově „touze“ vysídlit Romy, není od věci zakončit odpovědí ministra zahraničí na inkriminovanou otázku. „Kdyby našel řešení, tak by to bylo hezké. Ovšem kde, pokud pan Okamura ví místo na světě, který by bylo dobrovolně postoupeno, aby to byl životaschopný stát, tak je to zajímavá myšlenka,“ řekl tehdy Karel Schwarzenberg.

„Ale jednou se o něco podobného pokusili v devatenáctém století Američané, když odsunuli část svých otroků černých, ze špatnýho svědomí, což by nám slušelo taky, vybudovali pro ně stát Libérie. Ale s tím jsou dodnes potíže,“ dodal ministr zahraničí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …