Na podzim ještě dvacet milionů za maturity, říká šéf CERMAT

15.08.2011 22:03

Přezkumy maturit udělaly radost více než čtyřem desítkám žáků. Nicméně šlo jen o kapku v moři celých maturit. Ředitel ministerského centra pro přípravu maturit (CERMAT) Pavel Zelený může být spokojen. Jinak podzimní maturity proběhnou v září.

Na podzim ještě dvacet milionů za maturity, říká šéf CERMAT
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pavel Zelený

„Celkový počet odvolání byl 1500, nejvíce jich bylo podle očekávání proti didaktickému testu. U oprav je hlavní vliv lidského faktoru. Reálně na tom vydělalo dvaačtyřicet žáků, kteří nejdříve neuspěli, ale po přezkoumání ano," shrnul pro ParlamentníListy.cz ředitel CERMATu Pavel Zelený výsledky vypořádání žádostí o přezkum výsledků maturitních zkoušek.


Zavařila čeština a matematika

Didaktické testy, které mělo na triku ministerstvo školství, dopadly celkem dobře. Na tisíc testů bylo podáno v průměru pět žádostí o přezkoumání. Z celkem třinácti kladně vyřízených přezkumů šlo nejvíce o matematiku a pak cizí jazyky. Posledním, dost specifickým případem, byl nepovinný předmět fyzika, kde šlo o špatně nastavený klíč k řešení jedné z úloh.

Písemné práce a ústní zkoušky měly na starost naopak krajské úřady. U písemek se nejvíce řešila čeština a nejčastějším případem špatně ohodnocené práce bylo příliš přísné posouzení toho, zda žák vůbec splnil či nesplnil zadání písemné práce. Tedy, jestli psal o zadaném tématu či nikoliv. Pokud totiž hodnotitel seznal, že tomu tak nebylo, žák za práci nedostal žádné body.

„Po zkušenostech z maturitní generálky jsme rozpracovali pro hodnotitele metodický balíček. V něm jsme zacílili na témata. Nejvíce rozporovali studenti vnitřní kritérium, že když student nerespektuje útvar, jeho práce se nehodnotí. V polovině případů jsme doporučili, aby respektovali odvolání. Pedagogové práci hodnotili moc striktně," sdělila metodička CERMATu pro český jazyk a literaturu Jana Münzbergerová.

Podzimní zkoušky

V rámci podzimních zkoušek bude maturovat zhruba 20 500 žáků. Konají se v rozmezí od 1. do 21. září. Nejdříve ústní a pak písemné. Jde o opravné a náhradní zkoušky, ale i řádné pro ty žáky, kteří nemohli vykonat maturitní zkoušku z důvodu neukončení posledního ročníku studia. „Více než sedmdesát procent bude těch, co opravují," doplnil redakci Zelený.

Zkoušky se budou konat jen na 159 spádových školách s krátkou dojezdovou vzdáleností pro přihlášené žáky. Tyto školy byly vybrány v součinnosti s kraji. Vysvědčení by z valné většiny měli dostat žáci do pěti dnů po oznámení výsledků. Spádovým školám by měl stát uhradit podle Zeleného veškeré náklady, což bude dohromady přes dvacet milionů korun.


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…