Problematická mládež má novou „zašívárnu“. Z evropských dotací

10.02.2013 20:30

Poblíž romského ghetta „u Stovky“ v Mostě se v lednu slavnostně otevřelo nízkoprahové centrum pro problematickou mládež ve věku od 15 do 26 let. Je financované z evropského dotačního programu IPRM DEMOS, zaměřeného výhradně na dvě okrajové části města s nejvyšším podílem romských obyvatel.

Problematická mládež má novou „zašívárnu“. Z evropských dotací
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Ilustrační foto

Docházet do něj ale mohou i teenageři, kteří třeba „jen“ nemají doma vhodné rodinné zázemí a nikdo se jim ve volném čase nevěnuje nebo nemají klid na učení. Kromě ping-pongu a posilovny by zde ale měli věnovat pozornost například i hledání práce.

Nové nízkoprahové zařízení pro děti a mládež ve věku 15 – 26 let vyrostlo v prostorách zimního stadionu, kde by mělo poskytovat zázemí až padesáti nájemcům najednou. Ne všichni v Mostě před lety podporovali směřování dotací v rámci  IPRM (Integrovaný plán rozvoje města), které v Mostě jdou výhradně do romských částí. Ti, co se na to dívají skrz prsty, však spíše mají na vědomí souvislost se situací před lety, kdy existovaly vyostřené vztahy mezi ODS na kraji a politickými protihráči z Mostu. 

Ti krajskému exhejtmanovi Jiřímu Šulcovi (ODS) vyčítali, že při rozhodování o IPRM pro město-centrum natruc uzavřel kohoutek, a tím v podstatě deklasoval město, v němž ale sám má trvalé bydliště. Prostředky IPRM pro sociálně vyloučené lokality navíc vůbec nesměřují do sídliště Liščí vrch, které je podle Gabbalovy studie rovněž ohroženou lokalitou, vedle například Chanova, zde však ještě stále žije většina majoritních nájemníků, které částečně začíná menšina „vytlačovat“ nebo zde minimálně dává o sobě vědět vandalismem či specifickým chováním sobě vlastním.

Odpuštěno?

Osmičlenný pracovní tým, který bude v novém „nízkoprahu“ s mládeží v jejím volném čase pracovat, zahrnuje vedoucí zařízení, tři sociální pracovnice, dvě pedagožky a dvě pracovnice v sociálních službách. Budou zde každý všední den od 10 do 18:30 hodin. K dispozici by ovšem měli být jen mládeži, která je takzvaně ohrožená společensky nežádoucími jevy jako je nezaměstnanost, neorganizované či nevhodné trávení volného času, experimentování s návykovými látkami či vyrůstá v nevhodném a nepodněcujícím sociálním prostředím. Je patrné, že tato dílčí investice z IPRM není lidem, aspoň některým, již tak velkým trnem v oku, jak se bezprostředně pro ParlamentníListy.cz vyjádřili.

„Horší je, když se vyhazují evropské peníze třeba na školení, která v podstatě nic nového či podnětného nepřinášejí. Nebo na projekty, jejichž smysl snad chápou jen ti, kteří je organizují. Za nemalé peníze,“ míní chomutovská malířka a hospicová dobrovolnice Vlasta Fišrová, která se o novince dozvěděla. Je podle ní určitě lepší, určitě lepší, když se problémová mládež zabaví nějak jinak, pokud možno kulturněji, než když se potuluje po ulicích. „A všichni víme, k čemu to vede,“ podotýká s tím, že v sousedním Chomutově podobné zařízená provozuje charita. V plánu byl před časem i záměr sdružení Kuprospěchu v bývalém kině Evropa, ten ale nakonec skončil na nedohodě s magistrátem. Příliš pozitivně to nevidí další Chomutovanka Helena Lacinová. „No, já si myslím, že se chvíli zabaví a pak se jdou poflakovat po ulicích. Kde by co ďobli nebo koho přepadli.“

Majorita je i shovívavá: Jen nesmí jít o skanzen Romů

Pro změnu Kateřina Králová z Mostu vidí hlavní problém spíše v malé a těžko dokazovatelné aktivitě podobných investic. „Problém s touto aktivitou je v tom, že její úspěšnost je vždy počítána v malých procentech. Ano, část mládeže centrum bude využívat a chodit do něj, větší část se na něj vykašle,“ je přesvědčena, ale nevidí věc zcela černě.

„Je zde však naděje, že s postupem času se tento poměr změní, protože vše v životě lidském je odvislé od zvyku.“ Za vyhozené peníze rekonstrukci prostoru pro daný účel nepovažuje. „Právě s mládeží je nutné ve vyloučených lokalitách pracovat. Dospělí už své zvyklosti jen obtížně změní. Jen si prostě musíme zvyknout, že návratnost peněz do těchto projektů vložených se počítá nejméně na desítky let. Vždy však zůstává otázka, co všechno nízkoprahové centrum mládeži nabídne. Podle mého by totiž nemělo sloužit jako skanzen etnických identit, ale spíše by mělo podporovat mladé jedince ve víru v sebe sama - v nezávislost na etnickém původu a připravit je na praktický život,“ vysvětluje, co by mělo být hlavním smyslem.

Počítače, posilovna či zvukové studio, ale i poradna

Mladí návštěvníci zařízení najdou v nových prostorách například počítačovou učebnu či velkou hernu s kulečníkem, stolním fotbálkem, posilovacím strojem a ping-pongovým stolem. Kromě toho, že zde budou moci smysluplně trávit volný čas, jim pracovnice poradí i s tím, jak mají postupovat při hledání zaměstnání. Podle avizovaných záměrů města se zde naučí napsat životopis i motivační dopis, jak co nejefektivněji vést přijímací pohovor, či kde najdou jednotlivé pracovní nabídky. Mohou se věnovat ale i různým sportům, hrát hry, navštěvovat filmový klub, využívat hudební zkušebnu nebo pracovat ve výtvarných dílnách. Najdou zde i vhodné místo a klid na učení.

Rekonstrukce přišla na devět milionů

Rekonstrukce prostor ve výši zhruba devíti milionů korun byla uhrazena z Integrovaného operačního programu DEMOS, ze kterého plynou peníze ještě i do Chanova. Provoz zařízení bude následně hrazen z Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost, a to až do poloviny roky 2015. Celkem se má v rámci IPRM DEMOS proinvestovat na dvě vyloučené lokality v Mostě přes 260 milionů korun. Záměry z DEMOSu mají v místech, která jsou známá jako centra s vysokou koncentrací romské menšiny, vyřešit nejen jejich vzhled, ale také se zaměřit na vzdělanostní a sociální potíže. Poslední projekty by se měly realizovat do roku 2013. Město pak bude muset garantovat, že výsledky vydrží minimálně pět let.

Za peníze se mohou vybudovat nové chodníky, parkoviště, hřiště, zrekonstruovat obytné budovy, zafinancovat nové prostředky pro zajištění pořádku, policejní ostrahy a služebny, domovní správa. Peníze putují také na výchovné projekty, doučování, dobudování polyfunkčního centra, aktivity zvyšující zaměstnanost, ale možný je i vznik mateřského centra a služby zaměřené na zdraví. Město Most ale nejvíce klade důraz na investice do veřejných prostranství a domů, tedy financování rekonstrukcí, zateplování, úpravy společných prostor a podobně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…