Státní maturity probíhají hladce: Neuspělo zatím „jen“ deset procent žáků

10.05.2011 7:37

Podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) státní maturity běží celkem dobře. Zatím odmaturovalo 1500 žáků, další týden bude maturovat dalších 500. U ústní části zatím neuspělo deset procent žáků, ti si zkoušky zopakují v září.

Státní maturity probíhají hladce: Neuspělo zatím „jen“ deset procent žáků

Maturity začaly před týdnem, dosud odmaturovalo 1500 žáků. „Vzorek je malý, zatím 62 škol absolvovalo ústní maturitu. A z toho jen deset procent žáků neuspělo," řekl dnes ministr školství Dobeš.

Při říjnové generálce státních maturit totiž propadla až třetina studentů, testovaly se však jen písemné maturitní zkoušky.  Právě písemné zkoušky by měly napříště stát na začátku maturit, nyní to je obráceně.

„Chtěl bych napříště, aby se začínalo písemkami, pak teprve by byla ústní zkouška. Vše by se mělo stihnout do konce května, aby výsledky byly přístupné pro vysoké školy," připomněl Dobeš.

Na dva roky ministr také  „zafixuje" zkouškové předměty. Až třetí rok by měl přibýt jako povinný předmět i matematika. Nyní si místo matematiky mohou studenti zvolit cizí jazyk.

Ústní část nových maturit skládali studenti z angličtiny a češtiny. „Zatím vše probíhá hladce, bezproblémově, což jsme čekali," uvedl ministr s tím, že ode dneška začal objíždět školy a dohlížet na průběh zkoušek. Na kontroly bude vyjíždět čtyřikrát týdně.

Psali jsme:
Bude to fiasko, zkritizoval nové maturity Chládek
Klaus: Státní maturity jsou stavěním domu od střechy. Zamysleme se
Školství má horečku. Státní maturity ji srazí, míní optimista Dobeš
Jste zlatíčko, tituloval moderátorku Klaus mladší

Ředitel CERMATu Pavel Zelený pak dodal, že i po technické stránce maturity probíhají hladce. „Nejsou problémy ani s technickými daty a ani s administrativou. Tem minulý týden ukázal, že k žádným problémům při sbírání do CERMATu nedošlo," ubezpečil Zelený.

Čtěte také:

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…