Studentská bouře proti rudé radní pokračuje. A ve velkém

06.01.2013 20:32

Protesty proti obsazení postu krajské radní pro kulturu a školství Vítězslavou Baborovou za KSČM neskončily a dále pokračují. Tentokrát hodlají protestující studenti dál držet hladovku, ale jako štafetu.

Studentská bouře proti rudé radní pokračuje. A ve velkém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Na rozdíl od prosincové hladovky, jež měla stejný důvod, však nový protest nebude hromadný, nýbrž štafetový. „Jednotliví účastníci hladovky si pomyslný štafetový kolík budou předávat po čtyřiadvaceti hodinách," uvedl pro ParlamentníListy.cz jeden z organizátorů akce, student Šimon Heller.

Hladovka začne 8. ledna

Hladovka samotná odstartuje už v úterý 8. ledna. Hlavním důvodem je fakt, že jihočeští sociální demokraté přizvali do krajské koalice stranu KSČM.

„Ta se přitom jasně nedistancovala od minulého protiprávního režimu. Proto považujeme postup ČSSD za necitlivý a nemorální. Nejvíce absurdní je pak obsazení resortu školství komunistkou," říká Šimon Heller, jenž hladovku společně s dalším mluvčím protestujících studentů Dominikem Hořejším zahájí.

Hladovka bude trvat neomezeně dlouhou dobu a zapojit se do ní může každý zájemce. „Stačí, aby nás dotyčný kontaktoval, a podle možností ho zařadíme do programu štafetové hladovky," dodal student.

Hejtman: Je to nátlaková akce

Studentskými protesty se na svém prosincovém zasedání zabývali krajští zastupitelé. Tomáš Jirsa (ODS) mimo jiné navrhl, aby zastupitelé dali svým usnesením najevo, že protesty vnímají jako projev občanské společnosti a respektují je. Koaliční zastupitelé, kteří jsou v převaze, však pro návrh ruce nezvedli.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) považuje takové akce sice za demokratické, ale nátlakové a prý ani on, ani nikdo z koaličních partnerů nehodlá nic měnit na obsazení postu krajské radní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…