Armáda ČR: Boj s ohněm, kouřem i horkem trénovala stovka vojenských hasičů

12.04.2022 22:11 | Tisková zpráva

Téměř stovka vojenských hasičů z různých jednotek napříč armádou si minulý týden v Bechyni prověřila svou fyzickou zdatnost a schopnost efektivně hasit požáry v uzavřených prostorech. Naprosto reálné podmínky požáru s vysokou teplotou a nízkou viditelností jim vytvořil mobilní ohňový kontejner Fire Dragon 9000.

Armáda ČR: Boj s ohněm, kouřem i horkem trénovala stovka vojenských hasičů
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Je to jeden z nejtěžších výcviků. Jsou při něm přesně nasimulované reálné podmínky požáru – skutečné plameny, kouř nebo vysoká teplota,“ podotýká kapitán Josef Řeháček z Agentury logistiky, který výcvik řídil.

Nepodcenit přípravu a poradit si s ohnivým peklem

Před samotným vstupem do zakouřeného a hořícího trenažéru musí instruktoři provést nezbytnou kontrolu hasičů, tzn. zásahového oděvu, přilby, kukly, svítilny a vzduchového dýchacího přístroje. Až poté se mohou připravit na nástupní plochu. Do útrob „Draka" vstupují vojáci většinou po dvou, vybaveni dýchacími přístroji a termokamerou, která slouží k vyhledávání ohnisek požáru. Operátor pak spouští pomocí dálkového ovládání plynové hořáky a simulace požáru v uzavřeném prostoru začíná.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí

První nástrahou, která na hasiče čekala, bylo schodiště a vstupní dveře, které museli intenzivně zchladit silným proudem vody. Poté se museli zorientovat v prostoru s nízkou viditelností a šlehajícími plameny. Uvnitř kontejneru je pak čekalo několik dalších překážek. Například se před nimi objevila velká místnost, kde první, co spatřili, byla hořící stěna a křeslo. Ty ale nebyly tím jediným, co museli uhasit, protože plameny začaly stoupat a mohly se dostat za hasící dvojici.

„V tom okamžiku je nutné se zaměřit na plameny pod stropem, tzv. roll over. V některých případech instruktor spustí plameny za zády zasahujících, aby zjistil, zda si kontrolují únikovou cestu. Permanentní ostražitost a roztříštěný proud je tím jediným možným řešením pro získání kontroly nad požárem, pro jeho likvidaci a bezpečný návrat,“ vysvětluje kapitán Josef Řeháček. Teprve po tomto kroku je možné přistoupit k hašení zbytku místnosti, ve které se ještě po chvíli rozhoří skříň. Pokud je vše bezpečně uhašené, je možné při dodržení všech taktických postupů opustit kontejner a přenechat jej další dvojici.

Nejúčinnější ale i nejtěžší příprava

„Musíme dbát na to, aby naše vojenské hasičské jednotky byly připraveny řešit různé situace. Žádný jiný výcvik v podobné formě nepřipraví naše příslušníky na boj s ohněm v uzavřených prostorech tak dobře jako Dragon. Praktický nácvik je pro hasiče určitě nejzajímavější a zároveň nejtěžší, jelikož si zde mnozí sáhnou na své fyzické a psychické hranice,“ hodnotí kapitán Řeháček.

  • V české armádě je zhruba 700 hasičů rozdělených do 20 jednotek, z nichž 16 funguje nepřetržitě. Ty najdete při muničních základnách, vojenských letištích a vojenských újezdech, kde dohlížejí na bezpečnost například při střelbách.
  • Dohodu s Dräger Safety s.r.o. uzavřela Agentura logistiky v roce 2019. Německá společnost se v ní zavazuje k provádění školení a výcviku pro příslušníky vojenských hasičských jednotek Armády České republiky na ohňovém trenažéru, a to až do konce roku 2022. Do současné chvíle již tréninkem ve Fire Dragon 9000 prošlo téměř všech 700 vojenských hasičů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…