Armáda ČR: Do nové Toyoty se vměstnala celá třída i s učitelkou

14.03.2022 22:11 | Tisková zpráva

Netradiční výukový den žákům ZŠ Staňkova v Pardubicích připravili vojáci KVV Pardubice s podporou 14. pluku logistické podpory v rámci projektu POKOS. Děti seznámili se základy první pomoci, sebeobrany, představili vojenskou výzbroj a výstroj a prozradili, co zabalit do evakuačního zavazadla.

Armáda ČR: Do nové Toyoty se vměstnala celá třída i s učitelkou
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

POKOS (Příprava občanů k obraně státu) běží od roku 2014 a jeho hlavní myšlenkou je seznámit mládež s armádou, obranou státu a z toho vyplývajícími povinnostmi. „Naším cílem je rovněž připravit je na různé krizové situace, se kterými se mohou setkat i v běžném životě,“ sdělil plukovník Petr Holý, ředitel Krajského vojenského velitelství Pardubice.

Vojáci udělali dojem

Děti se naučily, jak provést masáž srdce při zástavě a jak správně resuscitovat. Samy na sobě si pak vyzkoušely turniketové škrtidlo k zástavě masivního krvácení. „Velmi ocenily, že jim praktickou ukázku předvedli dva zkušení vojáci, kteří připomněli, že do takové situace se může v běžném životě dostat každý z nich, například při záchraně života kamaráda,“ podotkla jedna z učitelek.

Kromě výhod, které nám přináší členství v NATO, se mluvilo o Armádě ČR, jejích úkolech a schopnostech. Potlesk si vysloužili vojáci ze 14. pluku logistické podpory za ukázku bojového umění MUSADO včetně sebeobrany. Jako figurantky jim posloužily třídní učitelky, na kterých vojáci ukázali situace, se kterými se může potkat každý občan. Žáci se mohli přesvědčit, že užití MUSADO je efektivní i v obraně proti ozbrojenému útočníkovi.

Zatěžkávací zkouška pro novou Toyotu Hilux

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí

Velkou pozornost tradičně poutají zbraně a výstroj, nejinak tomu bylo tentokrát. Na závěr si děti prohlédly nový terénní automobil. „Překvapilo mě, s jakým zaujetím děti prolezly Toyotu Hilux. Řekl bych, že vozidlo, které pojalo celou třídu i s učitelkou, prošlo takovou malou zatěžkávací zkouškou,“ hodnotil s úsměvem nadrotmistr Martin Plesl z Krajského vojenského velitelství Pardubice.

„Jsem ráda, že jsme si mohli spoustu věcí nejen prohlédnout, ale i prakticky vyzkoušet. Popovídat si s vojáky a slyšet jejich životní příběhy bylo velmi zajímavé,“ svěřila se Viktorie z 6. třídy.

Velikou spokojenost vyjádřila za všechny kolegy jedna z učitelek: „Pro děti to byl zážitek, byly nadšené. Mohly si vyzkoušet věci, ke kterým se běžně nedostanou. Jako učitelka velmi oceňuji, že vojáci děti doslova vtáhli do děje. Všem jim moc děkujeme a věříme, že napřesrok si akci u nás rádi zopakují.“

  • V Pardubickém kraji se Krajské vojenské velitelství Pardubice snaží zlepšit také fyzickou zdatnost dětí, a proto v tomto roce připravilo pro žáky 2. stupně základních škol branně – vědomostní soutěž, kde si nejen rozšíří znalosti, ale rovněž otestují svoji zdatnost, odolnost a spolupráci v týmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…