ČEZ: Blackout ve střední Evropě odvracely manipulacemi i české jaderné elektrárny

13.01.2021 9:15

Řadou manipulací a úkonů, včetně přechodů do ostrovních režimů provozu jaderných bloků museli v pátek 8. ledna zvládnout operátoři jaderných elektráren Dukovany a Temelín. Vyplývá to z aktuálního vyhodnocení provozu obou klíčových českých energetických zdrojů. Potvrdily tak schopnost stabilizovat přenosovou soustavu nejen v České republice, ale i okolních zemích.

ČEZ: Blackout ve střední Evropě odvracely manipulacemi i české jaderné elektrárny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Extrémně náročná směna začala operátorům jaderných elektráren v pátek 8. ledna dopoledne. Nesoulad mezi výrobou a spotřebou nenastal v České republice, kvůli propojení energetických sítí ale výkyvy zasáhly i nejvýznamnější tuzemské zdroje.

„Došlo k rychlému poklesu frekvence pod limitní hladinu, automatické systémy oba bloky přepnuly přibližně na půl hodiny do ostrovního provozu, takže jsme přešli do režimu pro abnormální stavy se vším, co jej provází. Zpět do nominálního provozu jsme oba bloky připojili kolem půl třetí odpoledne na základě pokynu z centrálního dispečinku ČEPS,“ popisuje směnový inženýr elektrárny Temelín Zdeněk Antoňů.

Projekty jaderných elektráren jsou na změny výkonu, případně ostrovní provoz připravené, a jejich systémy jsou řešeny tak, aby změny parametrů sítě (frekvence i napětí) pomáhaly zvládat svými regulačními schopnostmi automaticky bez odpojení od soustavy.

„Opět se ukazuje význam spolehlivých zdrojů základního zatížení. Jaderné elektrárny vyrábí bez emisí a nezávisle na počasí, a je zřejmé, že z hlediska energetické bezpečnosti do budoucna význam takových zdrojů ještě poroste,“ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek.

Dohromady uskutečnili operátoři obou českých jaderných elektráren v pátek přes tři desítky úkonů k tomu, aby pomohli řešit situaci v síti. Podle jejich statistik strávily všechny bloky v ostrovních režimech 270 minut.

„Bylo to náročné, ale technické systémy a především operátoři a provozní personál tuto situaci perfektně zvládli, s důrazem na maximální bezpečnost provozu. Dál zůstáváme připravení, ale věřím, že tento týden už bude klidnější,“ doplňuje Jan Kruml.

Aktuálně je v České republice v plném provozu sedm z osmi jaderných bloků, které dlouhodobě pokrývají přibližně 40 % české spotřeby elektřiny.

Na mimořádné dění v evropských přenosových sítích v pátek odpoledne upozornila evropská organizace ENTSO-E sdružující 42 provozovatelů přenosových soustav. Kritická situace, při které došlo k výkyvům ve frekvenci a rozdělení sítí, podle ní nastala mezi druhou a třetí hodinou odpoledne. Více ZDE.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 0,58 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…