ČOI odhalila u 3 ze 4 kontrol respirátorů na trhu porušení zákona

13.04.2022 13:45 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce provedla v minulém roce kontroly zaměřené na osobní ochranné prostředky dýchacích cest – filtrační polomasky (respirátory). Celkem provedla 1340 kontrol a porušení právních předpisů zjistila v 1005 případech (tj. 75%).

ČOI odhalila u 3 ze 4 kontrol respirátorů na trhu porušení zákona
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

ČOI za porušení právních předpisů uložila 510 pokut v hodnotě 8 311 000 korun. Dále vydala zákaz distribuce na 972 036 kusů výrobků v hodnotě 20 000 825 Kč.

Česká obchodní inspekce v souvislosti s pandemií nemoci COVID-19 a zvýšeným zájmem spotřebitelů o koupi respirátorů prováděla kontroly zaměřené na tento segment výrobků. V období od 1. února do 31. října 2021 provedla 1 340 kontrol, při kterých zkontrolovala 2 125 výrobků osobních ochranných prostředků dýchacích orgánů. U nabízených respirátorů prověřovala plnění povinností stanovených nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425, o osobních ochranných prostředcích (nařízení OOP), normou ČSN EN 149:2002+A1:2009 Ochranné prostředky dýchacích orgánů – Filtrační polomasky k ochraně proti částicím – Požadavky, zkoušení a značení. Kontrolováno bylo značení výrobků, označení CE + číslo oznámeného subjektu, průvodní dokumentace (návod k použití), EU prohlášení o shodě a technická dokumentace. Z celkového kontrolovaného počtu respirátorů (2 125) nesplňovalo alespoň jeden z požadavků nařízení OOP (osobních ochranných prostředků) 1 425 výrobků. Vzhledem k pandemické situaci a přijatým mimořádným opatřením se respirátory prodávaly na různých prodejních místech, bez ohledu na jiný běžně nabízený sortiment zboží a vstupovaly na trh i mimo pravidelné distribuční kanály. Respirátory stejného výrobce pak mohly být prodávány v různých baleních a pod různým označením, což vedlo k tomu, že některé výrobky byly u různých hospodářských subjektů kontrolovány vícekrát.

Při 1 340 kontrolách zjistila ČOI porušení právních předpisů celkem v 1 005 případech. Při 921 kontrolách se jednalo o porušení požadavků nařízení OOP. V 733 případech byly zjištěny nedostatky v návodu a informacích pro spotřebitele a ve 458 případech nebyl návod a informace pro spotřebitele uveden v českém jazyce. V 564 případech nebyl návod a informace pro spotřebitele přiloženy vůbec. V další 270 případech byly zjištěny nedostatky v povinném označení CE. Ochranné prostředky dýchacích orgánů spadají dle kategorizace rizik OOP do kategorie III. Ta zahrnuje výlučně rizika, která mohou způsobit velmi závažné důsledky, jako je smrt nebo trvalé poškození zdraví. Musí tedy být označeny stanoveným označením CE. K němu musí být připojeno číslo oznámeného subjektu, který se podílel na postupu posuzování shody.

Inspektoři ČOI při kontrolách dále zjistili, že v 291 případech měly výrobky nedostatky v povinném označení (typ, sériové číslo, model), v 361 případech se jednalo o nedostatky v identifikaci výrobce a v 597 případech se jednalo o nedostatky v identifikaci dovozce. Výrobce také musí dle nařízení OOP přiložit EU prohlášení o shodě k OOP, nebo uvést v návodu a informacích pro spotřebitele internetovou adresu, na níž je přístup k EU prohlášení o shodě. Dovozci i distributoři mají povinnost tuto povinnost výrobce zkontrolovat. EU prohlášení o shodě či odkaz na internetovou adresu, na níž je přístup k EU prohlášení o shodě, nebylo přiloženo v 653 případech.

V rámci kontrolní akce byl proveden odběr 74 vzorků výrobků. Do zkušební laboratoře bylo odesláno 19 vytipovaných vzorků výrobků. Z těchto vzorků nevyhovělo požadavkům čl. 7.9.1 Celkový průnik, nebo čl. 7.9.2 Průnik filtračním materiálem či čl. 7.16 Dýchací odpor normy ČSN EN 149:2002+A1:2009 celkem 17 výrobků. U 1 vzorku výrobku nadále pokračuje ověřování stanovených požadavků. Dále bylo u 55 vzorků výrobků provedeno interní posouzení, kterým bylo zjišťováno splnění požadavků na značení.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce na základě nedostatků zjištěných při kontrolách u OOP dýchacích cest uložila za dané období 510 pokut v celkové hodnotě 8 311 000 Kč. Z toho bylo za porušení právních předpisů upravujících dodávání OOP dýchacích cest na trh uloženo 460 pokut v hodnotě 7 718 500 Kč. V rámci provedených kontrol bylo z důvodu zjištěných nedostatků vydáno 602 zákazů distribuce výrobků OOP dýchacích cest, při kterých bylo zakázáno 972 036 kusů výrobků v celkové hodnotě 20 000 824, 96 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šest rodáků. TV Brno 1 odvysílá příběh dvacátého století

17:24 Šest rodáků. TV Brno 1 odvysílá příběh dvacátého století

Největší regionální televize na jižní Moravě TV BRNO 1 nabídne jako jediná regionální televize sedmi…