ČSOB: Ženy platí kreditní kartou o něco častěji, muži zase utratí víc

13.08.2013 12:45

Průměrnému majiteli kreditní karty v tuzemsku je něco přes čtyřicet let a kartou nejčastěji platí za potraviny v supermarketech. Z údajů ČSOB, která na začátku srpna představila vylepšenou nabídku kreditních karet, také vyplynulo, že ženy kartu z peněženky vytáhnou v průměru 45krát za rok, zatímco muži v obchodech provedou průměrně o jednu platbu méně. Muži s kreditní kartou ale průměrně ročně utratí o 11 500 Kč víc než ženy.

ČSOB: Ženy platí kreditní kartou o něco častěji, muži zase utratí víc
Foto: Archiv
Popisek: ČSOB - logo

Téměř tři čtvrtiny plateb kreditní kartou představují nákupy v supermarketech a útraty na čerpacích stanicích. „Češi také častěji vytahují kreditní kartu z peněženky v období slev, například při povánočních výprodejích nábytku,“ konstatuje analytik ČSOB Petr Dufek. Jak ukázaly statistiky ČSOB, lidé kreditními kartami platí i některé sezónní nákupy. V době letních a zimních dovolených to bývá především benzín, mýtné a hotely. Před Vánoci také často platí kreditní kartou dárky, například elektroniku nebo knihy.

Na základě statistik ČSOB se také ukázalo, že ženy s kreditní kartou sice utrácejí v průměru méně než jejich mužské protějšky, nicméně rekordní útratu má na svědomí žena. „Rekordmanka dokázala s kreditní kartou ČSOB za rok utratit téměř 1,4 milionu korun,“ uvádí Jana Opršalová, výkonná manažerka útvaru Platební komfort a služby ČSOB.


Češi se naučili využívat kreditní karty racionálně. „Méně klientů platí úrok, vše splatí v bezúročném období, které trvá až 55 dní,“ říká Jana Opršalová. Pro některé klienty je však stále především finanční rezervou pro případ nenadálé situace nebo jako druhý zdroj financí při cestách do zahraničí. To potvrzují i statistiky ČSOB. „Pokud jedeme na dovolenou, debetní kartu používáme spíše k výběrům z bankomatů a kreditní máme více na placení u obchodníků a za nejrůznější služby,“ vysvětluje Jana Opršalová.

Kreditní karty se také čím dál více využívají pro bezpečné platby na internetu. Každá desátá platba kreditní kartou je provedena právě po síti. „I na internetu klienti využívají kreditní karty spíše k placení větších nákupů, jako je úhrada letenek, ubytování nebo platby v e-shopech,“ uzavírá Jana Opršalová.

Reprezentativní příklad ČSOB Kreditní karty World:

Při celkové výši úvěru 20 000 Kč a době splácení 12 měsíců je úroková sazba 19,9 %, RPSN 30,1 %, měsíční splátka 1 909 Kč a celková částka splatná klientem 22 912 Kč. Měsíční poplatek za služby spojené s embosovanou kreditní kartou činí 50 Kč. Měsíční poplatek za papírový výpis je 13 Kč. Jedná se o reprezentativní příklad, pro který platí, že klient již je majitelem běžného účtu v některé bance, smlouva je uzavřena 25. den v měsíci, ve stejný den klient vyčerpá úvěr v plné výši a splatí jej ve 12 stejných měsíčních splátkách. První splátku uhradí 25. den následujícího měsíce a splácení úvěru probíhá vždy k 25. dni v měsíci. Skutečná výše měsíční splátky se bude odvíjet od částky, kterou v jednotlivých měsících klient skutečně vyčerpá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…