Český rozhlas podpořil vznik Aliance na podporu digitálního vysílání (EDRA)

15.03.2016 17:30

Přední evropští vysílatelé v Paříži v pondělí založili Alianci na podporu digitálního vysílání EDRA (The European Digital Radio Alliance). Součástí nově vzniklého uskupení se stal i Český rozhlas. Cílem aliance je být jednotnou platformou, která hovoří srozumitelným jazykem jak směrem k výrobcům elektroniky či automobilů, tak i směrem k vládním a regulačním orgánům.

Český rozhlas podpořil vznik Aliance na podporu digitálního vysílání (EDRA)
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Český rozhlas dlouhodobě digitalizaci podporuje. DAB je jednou z platforem šíření rozhlasového vysílání a jeho rozvoj patří mezi naše priority. Očekáváme, že EDRA splní svůj účel a bude v celoevropském měřítku plnit roli vyjednávací i osvětovou jak směrem k business prostředí, tak i v oblasti legislativy. Proto jsme vznik aliance podpořili,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

U příležitosti každoročního setkání Radiodays Europe v Paříži se sešli všichni zakládající členové EDRA, zástupci komerčních i veřejnoprávních médií, aby přijali status a role jednotlivých členů aliance. Předsedkyní EDRA byla zvolena Helen Boaden, ředitelka BBC Radio, dále byl zvolen řídící výbor, kde zasedl zástupce Bauer Group Media Steve Parkinson, zástupce Bavorského rozhlasu Helwin Lesch, ředitel Norského rozhlasu Marius Lillelien a ředitel belgického RTBF Francis Goffin. Hlavními úkoly je teď navýšení počtu členů a zahájení debaty s EU a nad-národními regulačními orgány. Začátek diskuze o digitalizaci v Evropě zahájí předsedkyně s řídícím výborem v následujících týdnech.

Členové Aliance dali při jednání najevo svůj záměr využívat technologii DAB jako hlavní distribuční kanál pro šíření rozhlasového vysílání v oblastech své působnosti, tedy na území přibližně deseti států. Ambicí je učinit z platformy DAB pro posluchače „přirozenou volbu“, rozšířit digitální vysílání napříč Evropou. Nezbytné je, aby výrobci digitální rádia nabízeli za přijatelnou cenu jako alternativu k analogovému vysílání, a to především u v případě automobilů.

Český rozhlas jde digitalizaci dlouhodobě naproti a je na ni připraven. V loňském roce představil svoji koncepci rozvoje rozhlasového digitálního vysílání. V srpnu 2015 pak ČRo spustil experimentální, ale plnohodnotné vysílání digitálního multiplexu DAB Praha ze žižkovského vysílače. V tomto multiplexu jsou zahrnuty jak všechny celoplošné, tak i speciální stanice Českého rozhlasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…