FAE: Lumpárna pod pláštíkem ochrany spotřebitelů

23.08.2016 9:16

Pochybným způsobem získávají kontakty na klienty pojišťoven a jim pak za nemalý peníz nabízejí „ochranu“ před nevýhodnými podmínkami pojistné smlouvy. Ty smlouvy přitom mohli s klienty uzavírat i jejich současní spolupracovníci. Tak se dá zjednodušeně popsat podnikání, jež se ukrývá za nejrůznějšími „spotřebitelskými“ spolky. V posledních letech je na vzestupu. Finanční a ekonomický institut (FAEI) se jím bude zabývat celý tento týden.

FAE: Lumpárna pod pláštíkem ochrany spotřebitelů
Foto: faei.cz
Popisek: Finanční a ekonomický institut - logo

Telefonát od neznámého člověka je na začátku, na konci mohou být oči pro pláč. „Ochránci spotřebitelů,“ kteří nabízejí, že s pojišťovnou, nebo obchodníkem s cennými papíry, nebo s někým jiným, vyjednají finanční náhradu z pro klienta nevýhodné smlouvy, totiž kasírují předem paušální poplatek. Například 20 tisíc korun. Samozřejmě nevratný. Jenže neposkytují žádnou garanci, že skutečně cokoli vymůžou.

A pokud již finanční kompenzaci vyjednají, vezmou si z ní obvykle dalších 20 procent. Například z šedesáti tisícové náhrady tak spotřebiteli zůstane méně, než polovina částky, na niž má nárok. Je to férové? Jiní „ochránci“ sice dopředu neinkasují žádnou zálohu, ale také neuvádějí, kolik za jejich službu zákazník nakonec zaplatí.

Často se navíc ukrývají za různá spotřebitelská sdružení, jež ovšem z podstaty své činnosti nemají podnikat.

Informace o zákaznickém kmeni, tedy o svých zákaznících, si pečlivě střeží všechny společnosti. Ty finanční asi ještě o něco víc. Kde tedy berou oni ochránci spotřebitelů telefonní čísla a další kontakty na lidi, které oslovují se svými nabídkami?

FAEI bude články o praktikách těchto zvláštních lidí přinášet celý týden. Dnešní materiál si můžete přečíst zde. Zítra čtenářům přiblížíme člověka, který je z nich mediálně asi nejznámější. V dalších dnech přineseme další konkrétní informace a upozornění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…