Jihočeský kraj představuje projekt Jižní Čechy husitské 2015

17.01.2015 20:49

Připomenout místa a města spojená se životem a působením mistra Jana Husa i s obdobím husitského hnutí. To je hlavním cílem projektu Jihočeského kraje pro rok 2015 nazvaného Jižní Čechy husitské vyhlášeného u příležitosti letošního 600. výročí od Husovy mučednické smrti.

Jihočeský kraj představuje projekt Jižní Čechy husitské 2015
Foto: hns
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Uvedený projekt Jihočeský kraj poprvé představuje na brněnském mezinárodním veletrhu cestovního ruchu Region Tour 2015, který se v jihomoravské metropoli koná od 15. do 18. ledna.

„Husitský jih, to je více než 20 míst a měst, která si budou letos připomínat husitskou tradici a vyprávět o událostech, které se staly součástí nejen českých, ale i evropských středověkých dějin," uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Bitva u Sudoměře i zrekonstruované památníky v Husinci a Trocnově

Zimola dále uvedl, že kraj v rámci projektu Jižní Čechy husitské připravil na podporu cestovního ruchu na jihu Čech zhruba 70 akcí. Například přednáškové cykly, konference, sympozia, oslavy, komponované a scénické prohlídky, koncerty, muzikál, historické festivaly, divadelní představení či rekonstrukce bitev.

„Zásadními pilíři projektu budou zejména rekonstrukce bitvy u Sudoměře ve dnech 28. a 29. března, nově zrekonstruovaný Památník mistra Jana Husa v Husinci v podobě jeho rodného domku, který se návštěvníkům otevře 30. května, od 30. června rovněž nová expozice v Památníku Jana Žižky v Trocnově, 5. července pietní vzpomínkový akt spojený s kladením věnců k 600. výročí upálení mistra Jana Husa u jeho pomníku v Táboře či 24. ročník mezinárodního husitského festivalu konaný v Táboře od 11. do 13. září," naznačil hejtman.

Mimo to se pak například 9. Května na programu cyklojízda kolem Tábora, coby zahájení cyklo a turistické sezony na jihu Čech. A k dispozici bude i cykloprůvodce po husitských místech.

Jihočeská expozice v duchu 15. století, Žižka na koni i dobývání hradeb

V jihočeské expozici na Region Touru, stylizované v duchu 15. století, se mohou návštěvníci mimo jiné těšit na interaktivní dřevěnou osmibokou husitskou věž. V jejím přízemí najdou fotokoutek se dvěma motivy - Jan Žižka na houpacím koni a mistr Jan Hus kazatel, v prvním patře si mohou vyzkoušet interaktivní střelbu z luku zakomponovanou do prostředí středověké zbrojnice a ve druhém patře je čeká celkem 10 motivů tematických fotografií dle vlastního výběru. „Konkrétně se jedná o panorama Kozího Hrádku, rodný Husův domek, Trocnov, Tábor, Betlémskou kapli, zbrojnici ve 3D animaci, panoramatickou vozovou hradbu, animaci středověké bitvy, animaci plamenů ohně a panoramatickou kresbu rozpohybovaných obrázků ze života Jana Husa. Děti si pak mohou vyzkoušet dobývání hradeb husitské věže po provazovém žebříku," upřesnil Zimola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …