Ministerstvo obrany: Čeští vojáci vzpomínali na slovenské kolegy, kteří zahynuli při pádu letadla

20.01.2017 21:50

Ve čtvrtek 19. ledna se ve vojenském kostele sv. Jana Nepomuckého v Praze konala zádušní mše svatá k uctění památky 42 slovenských vojáků a pracovníků ministerstva obrany, kteří v lednu 2006 tragicky zahynuli při pádu vojenského letadla během návratu z mise KFOR v Kosovu.

Ministerstvo obrany: Čeští vojáci vzpomínali na slovenské kolegy, kteří zahynuli při pádu letadla
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Dlouho jsem měl pocit, že jsem své kamarády opustil. Nechal ve štychu. Trápilo mne to – měsíce, roky. Chtěl jsem jít tam, kam šli oni. Myslel jsem si, že jsem je zradil. Jakákoliv pomoc, i ta moje na místě, kde vyhasínaly jejich životy, byla marná. Ve snech je vidím. Stojí v hloučku, smějí se. Jsou veselí, v dobré náladě. Tak, jak je znám.“ Vzpomíná v knize „AN – 24 nedoletěl“ kapitán Martin Farkaš na své slovenské kolegy. On jediný leteckou nehodu přežil.

Nejen společná historie

Ani příslušníci Armády České republiky i po jedenácti letech od události nezapomínají. Vždyť se Slováky je pojí nejen část historie, ale i vojenské služby. To potvrzují i slova generálmajora Petra Mikulenky, zástupce náčelníka Generálního štábu – ředitele Společného operačního centra MO: „Setkáváme se na úrovni nejvyšších představitelů obou armád, spojuje nás i společný výcvik. V letech 2002 až 2005 působil v Kosovu česko-slovenský prapor. Právě zde vznikla mnohá přátelství, která pokračovala i po roce 2006, kdy se začala psát historie samostatného kontingentu Armády ČR. Slováci nám byli a stále jsou nablízku.“

Zádušní mši celebroval hlavní kaplan Armády České republiky plukovník Jaroslav Knichal. I on je jedním z těch, kteří prošli misí KFOR, konkrétně jako člen 9. kontingentu AČR. Na slovenské kamarády vzpomíná rád: „Na základně Šajkovac jsme se potkávali prakticky denně. A pokud se mne ptáte na přátelství? Ano. To jedno pokračuje dodnes, a to s vojenským psychologem kapitánem Peterem Gažem.

Záštitu nad akcí, kterou z podnětu Společnosti generála M. R. Štefánika organizují slovenské spolky sídlící v Praze, převzal velvyslanec v České republice Peter Weiss.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…