Moravskoslezský kraj: Pojez. Novinka spojuje moravskoslezskou gastroscénu

14.04.2022 13:30 | Tisková zpráva

V kraji vzniká speciální program na podporu gastroturistiky. Projekt Pojez propojí osvědčené gastroslužby v regionu a turisty bude lákat na zážitky spojené s dobrým jídlem a pitím. Součástí Pojezu budou festivaly, workshopy.

Moravskoslezský kraj: Pojez. Novinka spojuje moravskoslezskou gastroscénu
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

V plánu je i aplikace, díky které si zájemci budou moci snadno vyhledat podniky ve svém okolí. Do programu se mohou zapojit restaurace, kavárny, lokální farmy i obchody s potravinami v celém regionu. 

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

„Oblast gastroslužeb se v posledních letech v našem regionu dynamicky rozvíjí. A to i přes to, že do podnikání v tomto oboru výrazně zasáhla pandemie a restrikce s ní spojené. Fungují u nás kvalitní restaurace i kavárny, farmy i výrobci lokálních produktů. Právě tyto služby a práci lidí, kteří stojí za nimi, chceme vyzdvihnout a prezentovat tak, abychom na kvalitní gastronomii nalákali co nejvíce turistů i místních. Lidé tak díky Pojezu zjistí, za kolika místními lahůdkami mohou vyrazit,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška.

Pojez je celoroční aktivita, která bude podporovat gastroturistiku v Moravskoslezském kraji. „Díky Pojezu spojíme vše dobré, co náš kraj nabízí. Už v minulosti se tady objevil nápad podporovat regionální gastronomii. Jednalo se o projekt Jak šmakuje Moravskoslezsko. Ale tentokrát chceme tento původní nápad rozšířit, pojmout jinak a vytvořit úspěšný brand. Teď aktivněji zapojíme samotné podnikatele, kteří nám pomohou propagovat gastro v kraji. Vznikne mapa fungujících podniků a v plánu je i aplikace, která lidem zobrazí farmy, trhy, restaurace i kavárny v jejich okolí. Kvalitní gastronomii budeme prezentovat i na speciálních festivalech. Pilotní Pojez fest se bude konat už 14. května v Dolních Vítkovicích,“ popsal jednatel MS Tourism Petr Koudela s tím, že Pojez vzniká na podobném principu jako už fungující projekt Technotrasa. „Technotrasa propaguje technické památky v našem regionu a Pojez stavíme na stejném půdorysu, jen se zaměřením na partnery z oblasti gastra,“ doplnil Petr Koudela.

Celoročně bude Pojez organizovat spoustu akcí. „ Pro veřejnost budou velmi zajímavé gastrofestivaly s kulturním přesahem. Vytvoříme vlastní gastro městečko, se kterým budeme pořádat akce na různých místech kraje. Jádro budou tvořit partneři Pojezu a pozveme vždy také lokální prodejce,“ řekl majitel sítě kaváren Cokafe a zároveň manažer Pojezu Richard Mauler s tím, že přínosný bude Pojez i pro podniky, které se do něj zapojí. „Chceme, aby se podniky mohly dál rozvíjet, takže budeme pořádat kurzy s odborníky i workshopy, na kterých si partneři budou moci předávat své know-how. Vzdělávací kulinářské lekce a kurzy pak plánujeme pořádat i pro širokou veřejnost,“ dodal Richard Mauler.

Všichni, kterým se myšlenka Pojezu líbí a chtějí být jeho součástí, se mohou hlásit na pojez@pojez.cz. „Pro začátek jsme oslovili podniky, které podle nás mají invenci, dynamiku a přináší nový pohled na gastronomii v regionu. Chceme, ať se základna partnerů postupně rozrůstá. Na fungování a koncepci Pojezu bude dohlížet sedmičlenná komise. Bude se skládat ze zástupců gastra, médií, vzdělávání, kraje i krajské centrály cestovního ruchu. Chceme tak mít možnost ovlivnit směřování Pojezu v dalších letech,“ uzavřel jednatel MS Tourism Petr Koudela.

Zatím je do Pojezu zapojeno zhruba deset podniků, například: Cokafe, Etáž, Fully Belly, Řeznictví u Bobra, Chilliman, Jednoduše, Maido, Mutant fast Food, Pochutnej si Bistro

Termíny Pojez festů:

14.5. 2022 POJEZ FEST DOV (pilotní)
13.8. 2022 POJEZ FEST KARLOVA STUDÁNKA
3.9. 2022 POJEZ FEST OSTRAVICE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…