Nemocnice Vyškov se rozšíří o Centrum přirozeného porodu

26.02.2022 15:06 | Tisková zpráva

Z řady okolních okresů, ale i třeba ze Slovenska. Do vyškovské porodnice se často sjíždí rodičky z širokého okolí i zahraničí toužící po přirozeném porodu.

Nemocnice Vyškov se rozšíří o Centrum přirozeného porodu
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Aby se přání nastávajících rodičů dařila plnit, plánuje v následujících dvou letech Jihomoravský kraj rozšířit porodnici o takzvané Centrum přirozeného porodu. 

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

Vyškovská porodnice se stala před mnoha lety centrem respektujícího porodnictví. „Kolegové z gynekologicko-porodnického oddělení ženu plně podporují ve způsobu porodu, který společně naplánovali. Pyšní se titulem Baby friendly hospital a systémem rooming-in. Centrum přirozeného porodu poslouží rodičkám, které upřednostňují komornější prostředí. Jsme rádi, že je porodnice tak vyhledávaná. Je ale důležité, ať si zachová i vysokou úroveň pohodlí,“ zmínil ředitel Nemocnice Vyškov Zdeněk Horák.

Pro takové účely se oddělení rozšíří o dva porodní boxy. „Celkem tak nabídne pět sálů s vlastním sociálním zařízením, dva z nich budou vybavené speciální vanou. Investice vyjde na zhruba 25 milionů korun,“ informovala krajská mluvčí Alena Knotková.

Projekt řeší i úpravu prostor pro šestinedělí. Nová podoba porodní části počítá také s příjmovou ambulancí, neonatologickým zázemím, recepcí, sekčním sálem, zázemím pro personál a se sklady.

Podle počtu ročně odvedených porodů vyplývá, že obliba porodnice rok od roku stoupá. Zatímco například v roce 2012 v ní přišlo na svět 665 dětí, v posledních letech si z ní své novorozeně odváží pravidelně přes tisíc maminek. Personál se drží principů přirozeného porodnictví, uvědomuje si, že naprostou většinu komplikací v porodnictví může způsobit nedočkavost, netrpělivost a urychlované porody. V porodnici se statisticky provádí nejnižší počet císařských řezů v České republice, drží průměr trvale k deseti procentům.

Vyškovská nemocnice své dveře poprvé otevřela v roce 1951. Na podzim si tak její lékaři a personál připomněli 70. výročí od jejího založení. Za poslední dekádu se podařilo zdravotnické zázemí výrazně zmodernizovat. Ze stavebních a přístrojových investic se dá zmínit třeba dobudování neurologické jednotky intenzivní péče, stavba iktového centra, revitalizace lékárny nebo Centra následné péče. „Nemocnice funguje jako příspěvková organizace Jihomoravského kraje, k Vyškovu nicméně jednoznačně patří a s kolegy z vedení města jsme se opakovaně shodli, že se nikdy nebudeme bránit podat jí pomocnou ruku. Sedmdesát let nesporně znamená výraznou kapitolu, která stojí za zaznamenání a připomenutí. Do dalších let nemocnici přejeme úspěšnou realizaci chystaných mnohamilionových investic, dynamický tým zaměstnanců a zejména spokojené pacienty,“ řekla na slavnostním setkání místostarostka Vyškova Karin Šulcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …