Praha 2: Městská část Praha 2 podpoří sdružení pomáhající ohroženým dětem

12.12.2013 17:36

Finanční pomoc občanským sdružením Hestia a Dům přání schválili na svém zasedání 10. prosince 2013 radní Prahy 2. Obě sdružení obdrží 50 tisíc korun na částečnou úhradu nákladů spojených s realizací svých sociálních programů.

Praha 2: Městská část Praha 2 podpoří sdružení pomáhající ohroženým dětem
Foto: Praha 2
Popisek: Adventní trhy na Náměstí Míru

Sdružení HESTIA požádalo o finanční pomoc pro program „Pět P Praha“. Jeho cílem je umožnit znevýhodněným dětem ve věku 6–15 let začlenění mezi vrstevníky a podpořit dospělé členy rodiny dětí ke změně jejich velmi často tíživé sociální situace. Děje se tak prostřednictvím dlouhodobého vztahu dobrovolník – dítě. Program nabízí intenzivní vrstevnickou podporu ohroženým dětem v jejich přirozeném prostředí, doplněnou o služby zaměřené na všechny členy ohrožené rodiny. Děti zažívají společné aktivity s dobrovolníkem, rodiče využívají psychosociální poradenství. 

„Naše oddělení sociálně právní ochrany dětí se sdružením dlouhodobě spolupracuje. Na jeho doporučení bylo jen letos od ledna do října do programu zařazeno 12 rodin s dětmi z Prahy 2. V současné době jsou vytipovány další, kterým chceme účast v projektu doporučit,“ vysvětluje zástupkyně starostky MČ Praha 2 Kateřina Jechová. 

Na program „Pět P Praha“ získala letos Hestia nižší podporu od Ministerstva práce a sociálních věcí a nedostává se jí prostředků na jeho zajištění do konce roku. Právě na tento účel poskytne Praha 2 tomuto sdružení pomoc ve výši 50 tisíc korun.   

Občanské sdružení Dům tří přání požádalo o finanční pomoc na provoz Ambulantně terénního centra (ATC). Tato organizace poskytuje všestrannou pomoc dětem a jejich rodinám, které se ocitly v krizové situaci. Jedinečnost organizace spočívá v komplexní nabídce služeb – kombinace pobytové, terénní a ambulantní služby. Tímto propojením se velmi dobře daří překonat krizové situace kolem dítěte, stabilizovat ho a efektivně řešit jeho ohrožení. 

„Letos došlo k významnému posílení spolupráce oddělení sociálně právní ochrany dětí ÚMČ Praha 2 s tímto zařízením,“ podotýká místostarostka Kateřina Jechová. „Zařízení je schopno pracovat s rodinami, které si jeho služby vyhledají samy, i s těmi, jimž je spolupráce z naší strany nebo ze strany soudu doporučena, případně nařízena. V praxi totiž přibývá rodin, které nejsou ochotny zahájit spolupráci s doporučeným zařízením dobrovolně.“ 

Také provoz Ambulantně terénního centra je v důsledku krácení grantové pomoci ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí ohrožen. Sdružení letos získalo o 170 tisíc korun méně. Z těchto důvodů se městská část Praha 2 rozhodla poskytnout příspěvek 50 tisíc korun na provoz Ambulantně terénního centra.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: praha2.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…