Prezidenti NKÚ ČR a Litvy jednali v Praze o budoucnosti mezinárodní spolupráce kontrolorů

14.09.2021 20:15 | Tisková zpráva

Ve dnech 9. a 10. září proběhlo v Praze jednání prezidenta NKÚ Miloslava Kaly s jeho litevským protějškem Mindaugasem Macijauskasem.

Prezidenti NKÚ ČR a Litvy jednali v Praze o budoucnosti mezinárodní spolupráce kontrolorů
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Tématem dvoudenní schůzky bylo mimo jiné portfolio Řídicí rady EUROSAI zaměřené na odbornou spolupráci (tzv. SG1), které od letošního dubna vede právě Národní kontrolní úřad Litvy ve spolupráci se Spolkovým účetním dvorem Německa. Prezidenti diskutovali také o kontrolách spojených s řešením pandemie nebo komunikaci s veřejností a práci s otevřenými daty.

První část dvoudenního jednání se věnovala práci SG1. Tuto skupinu vedl NKÚ v letech 2017 až 2021. Letos její vedení převzali litevští kolegové. Prezidenti proto diskutovali o budoucím směřování pracovní skupiny, která se věnuje podpoře společných auditů, tvorbě metodik a kontrolních postupů, ale také výměně zkušeností a informací mezi nejvyššími kontrolními institucemi.

Právě pro usnadnění výměny relevantních dat a informací napříč zeměmi vytvořil NKÚ v roce 2016 projekt BIEP (Benchmarking Information Exchange Project). Dosud se do něj zapojilo 47 nejvyšších kontrolních institucí. Na jednání diskutovali prezidenti o tom, jak tuto platformu dále rozvíjet.

S ohledem na současnou pandemii covidu-19 a její dopady se jednání zaměřilo také na to, jaký má pandemie vliv na práci nejvyšších kontrolních úřadů a na kontroly spojené s řešením této pandemie.

Schůzku uzavřela druhý den diskuse o zkušenostech s externí komunikací a práci s otevřenými daty. Český NKÚ také kolegům z Litvy předal své zkušenosti s organizováním hackathonu veřejné správy a mezinárodního hackathonu nejvyšších kontrolních institucí, který se uskutečnil loni v březnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…