První rok léčby v pražském protonovém centru

12.01.2014 17:20

Ředitelem pražského protonového centra je profesor Manfred Herbst, který se funkce ujal v létě 2012 po osmi letech vedení mnichovského Rinecker Proton Therapy Center.

První rok léčby v pražském protonovém centru
Foto: red
Popisek: Prof. Manfred Herbst

Jak vidíte centrum po prvním roce fungování?
Mysím, že PTC již mělo šanci ukázat svou výjimečnost a léčba je přínosem pro čím dál více onkologických pacientů. Pacienti netrpí nežádoucími účinky léčby, vitalita není zásadně omezena ani po jejím ukončení, pacienti se dokonce cítí lépe a nikdo by se zpětně nerozhodl pro jinou léčbu. Obecně mají mnohem méně nežádoucích účinků, než v případě konvenčního ozařování.

Které typy onemocnění jste dosud v Praze léčili?
Nejčastější diagnózou byla dětská onemocnění, mozkové nádory, nádory hlavy a krku a nádory slinivky břišní. Měli jsme také pacienty s nádorem baze lební, páteře, mezihrudí či pánve. A prakticky celosvětovým hitem se stává rychlá a účinná léčba karcinomu prostaty, po které se muži okamžitě vrací do plného života.

Jste spokojený s dosavadními výsledky?
Jako radiační onkolog s mnoha lety praxe musím říci, že výsledky jsou výjimečně dobré. Pacienti nemají zdravotní komplikace během léčby a jejich stav se zlepšuje. Pro radiační onkology je však směrodatné vyšetření dva až tři měsíce po ukončení léčby. U všech kontrolovaných pacientů se ústup nemoci projevil.

Přijímáte pacienty z celého světa. Z kterých zemí máte největší zájem?
Praha je v srdci Evropy, z toho také plyne zájem pacientů i lékařů, kteří vysílají pacienty z východo i západoveropských zemí. Jezdí k nám pacienti z Velké Británíe, Skandinávie, Švýcarska, Ruska, atd. Čím dál více pacientů máme ze Slovenska a jejich lékaři velmi dobře spolupracují. O kvalitě centra svědčí právě enormní zájem ze zahraničí. V Praze navíc školíme experty ze zemí, kde se centra teprve staví. Centrum také pravidelně hostí delegace zahraničních vlád a dokonce i královských rodin.

Jak se Vám pracuje s českými kolegy?
Spolupráce s jedněmi z nejlepších českých odborníků v našem protonovém centru si velmi vážím.  Pracují zde skutečně zkušení a schopní lidé, kteří jsou velmi samostatní a na druhou stranu tvoří úžasný tým.

Čím je pražské centrum výjimečné?
Naše zařízení je v současnosti nejnovější a nejlépe vybavené protonové centrum na světě. Kupříkladu tužkové skenování nádoru, které využíváme jako teprve třetí centrum, umožňuje naprosto přesné vykreslení pouze kontur nádoru, bez zbytečného ozáření zdravých tkání. V současnosti garantuje nejvyšší bezpečnost léčby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…