TV Nova a Nadace ADRA předaly Cenu Michala Velíška za záchranu dvou životů při autonehodě

17.12.2013 8:40

V pondělí 9. prosince 2013 vyvrcholil 8. ročník Ceny Michala Velíška slavnostním vyhlášením vítěze. Předání ceny proběhlo v Rezidenci primátora hlavního města Prahy na Mariánském náměstí. Cenu v podobě skleněné sošky anděla převzal Lukáš Voborník, který zastupoval i dva další zachránce Petra Uchytila a Jiřího Němce. Všichni tři cenu obdrželi za pomoc u vážné autonehody, kdy vyprostili z hořícího vozu batole a raněnou řidičku a zachránili jim tak život při nasazení těch vlastních.

TV Nova a Nadace ADRA předaly Cenu Michala Velíška za záchranu dvou životů při autonehodě
Foto: nova.cz
Popisek: Logo televize Nova

Na Cenu Michala Velíška může být nominován každý, kdo zachránil život jinému člověku, a to při ohrožení svého vlastního zdraví nebo života. Do 8. ročníku nominovala veřejnost téměř 200 příběhů. Výbor Ceny Michala Velíška vybral 3 nejsilnější z nich, které během listopadu odvysílala TV Nova. Vítěze vybrala veřejnost hlasováním na internetu.

Novinkou letošního roku je otevřená kategorie „Hrdinský čin roku“, jejíž cílem je vyzdvihnout příběhy každodenního hrdinství. Hrdinské skutky mají mnoho podob, často se odehrávají v mžiku a bez možnosti zachycení na televizní kamery. Proto vyzvala TV Nova svědky hrdinských činů, aby na ně upozornili a o nejinspirativnější z nich se pak podělila prostřednictvím obrazovek se svými diváky. Cílem projektu je upozornit a ocenit pozitivní příklady lidské odvahy a solidarity, které se tak mohou stát inspirací pro všechny a přispět k lepší náladě ve společnosti. „Mám velkou radost, jaký ohlas kampaň ´Hrdinové mezi námi´ vyvolala. Počet přihlášených příběhů byl ve srovnání s loňským rokem téměř čtyřnásobný. Do hlasování se zapojily desetitisíce lidí,” uvedl Ondřej Křivka, ředitel marketingu TV Nova, která je hrdým partnerem Ceny Michala Velíška.

Vyhlášení výsledků a předání ceny diváků TV Nova v kategorii „Hrdinský čin roku 2013“ se uskuteční ve Snídani s Novou v pátek 13. 12. 2013. Hlasování v této kategorii bylo ukončeno 3. prosince 2013.

Vítězný příběh Ceny Michala Velíška - Lukáš Voborník, Petr Uchytil a Jiří Němec

Dne 1. 3. 2013 mezi obcemi Přibylov a Podlažice na Skutečsku narazilo čelně do stromu osobní auto. „Havárii v přímém přenosu“ viděl náhodný řidič Petr Uchytil (39 let). Ihned zastavil a rozběhl se k vraku. Takřka současně zareagovali i Lukáš Voborník (22 let) a Jiří Němec (35 let), kteří jeli kolem a uviděli, jak z nabouraného auta stoupá dým. Zachránci nejdříve spatřili řidičku, jež zůstala kvůli zlomeným nohám zaklíněná v kabině. Pak ale uslyšeli dětský pláč. Dva z nich začali vyprošťovat ženu a třetí se staral o batole. To už silně hořící motor i palubní desku začaly doplňovat ohlušující výbuchy praskajících pneumatik. Postupně sice zastavilo asi patnáct aut, ale dohromady v nich byly jen tři hasicí přístroje. Zatímco holčička (necelé dva roky) byla v pořádku, zraněnou ženu odnesli zachránci ještě s pomocí dalších lidí na dece dál od vozu, kde se o ni starali až do příjezdu složek záchranného systému.

„Ani na chvíli nás nenapadlo, že bychom dělali, jako že nic nevidíme. Zastavili jsme úplně automaticky. Na strach vlastně ani nebyl žádný čas. Důležité bylo dostat ženu i její dcerku ven, což se naštěstí podařilo dřív, než auto pohltily až čtyřmetrové plameny,” říkají shodně tři mladí zachránci.

Cena Michala Velíška se vyhlašuje na počest zaměstnance TV Nova, který se v roce 2005 zastal mladé ženy v ohrožení a byl při tom smrtelně zraněn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…