Vinaři Znojemska zatřídí další vína. Nyní i do Královské řady

22.08.2016 9:07

Vinaři sdružení do spolku VOC Znojmo mají před sebou tradiční srpnové zatřiďování vín. Procesem zatřiďování musí projít všechna vína, která mají dostat označení víno originální certifikace – VOC Znojmo. Zatřiďování probíhá dvakrát ročně. V letošním srpnovém zatřiďování se bude hodnotit vlastně ve dvou kategoriích: vína s označením VOC Znojmo a vína jako kandidáti na označení Královská řada – finální zatřídění před uvedením na trh. Degustátoři z řad vinařství budou o vínech rozhodovat ve středu 24. srpna od 9:00 v Louckém klášteře ve Znojmě. Celkem je přihlášeno 23 vín.

Vinaři Znojemska zatřídí další vína. Nyní i do Královské řady
Foto: Hans Štembera
Popisek: A pak si už jen připít

Jak se zrodila myšlenka Královské řady? „Královskou řadou chceme ukázat ohromný potenciál našich Ryzlinků rýnských, které mají velký potenciál ke zrání v lahvi. Bude se jednat opravdu o jedinečnou řadu vín VOC Znojmo. Naše vína se mnohdy prodají do jednoho roku a je velká škoda, že naši příznivci neochutnají vína takto vyzrálá, se zlatavými až jantarovými odstíny, s vůní medovou, meruňkovou, s pomerančovými  tóny, případně minerálními tóny, kořenité, s vůní po lipovém květu, lehce s tóny petroleje neboli kerosinu. Co se projevuje ve vůni, najdeme i v chuti. Extraktivní, nazrálé, s dlouhotrvající perzistencí,“ nechal se již dříve slyšet František Koudela, předseda VOC Znojmo.

Vína Královské řady procházejí dvěma komisemi pro rozhodnutí. Finální rozhodnutí vydává komise na zasedání po 33 měsících od data ověření hroznů. Toto finální zatřiďování čeká tři ryzlinky ročníku 2013. Pokud budou úspěšná, na trh budou uvedena již tento rok a hrdlo jejich lahve bude zdobit speciální páska s logem VOC Znojmo ve žluto-červeném provedení. O tom, kde bude možno ochutnat a zakoupit vína s označením Královská řada VOC Znojmo, budeme včas informovat.

Kromě Královské řady VOC Znojmo však vinaři budou zatřiďovat i klasicky vína odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené, která splní podmínky pro zařazení mezi vína VOC Znojmo. Jednou z nejnovějších podmínek je, aby vína měla zbytkový cukr maximálně 15 gramů na litr. Právě nižší obsah cukru dává vínu ještě typičtější charakterové vlastnosti a více tak vynikne terroir.

Drtivá většina standardně zatřiďovaných vín jsou vždy vína aktuálního ročníku, letos tedy ročníku 2015. Nově zatříděná vína VOC Znojmo budou moci milovníci vína ochutnat tradičně poprvé na Znojemském historickém vinobraní, které se koná v termínu od 16. – 18. září 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…